Hayır, kullanamazsınız. Tamamlayıcı Sağlık Sigortanızdan faydalanabilmeniz için SGK'nızın aktif olması gerekir. Bağ-Kur borcunuz olduğunda SGK'nızı kullanamazsınız.
Mevzuatımızda, 'sosyal güvenliğin tekliği' ilkesi geçerli olup, bir kişi aynı anda iki farklı statüden dolayı sigortalı olamaz. Dolayısıyla, sadece bir statü için sosyal güvenlik destek primi ödenmelidir. Aynı dönem için hem SSK'ya ve hem de Bağ-Kur'a sosyal güvenlik destek primi ödenmesi mümkün değildir.
Prim borcunu iki ay içinde ödemeyen veya yapılandırma başvurusu yapmayanların, primini ödemedikleri sigortalılık süreleri durdurulacak. BAĞ-KUR tescili yapıldığı halde hiç prim ödememiş kişilerin ise tüm sigortalılık süreleri durdurulacak.
Son olarak 7326 sayılı Kanunla yapılan düzenleme ile 30/4/2021 ve öncesi sürelere ilişkin prim borçlarını ödememiş Bağkur'lu vatandaşların ödenmeyen sürelere ilişkin sigortalılıkları durdurulmuş ve bu sürelere ilişkin prim borçları silinmiştir.
Buna göre yaptığınız işe (vergi mükellefiyetine) devam ederken bir başka işyerinde SSK'lı işe girerseniz Bağ-Kur sona erer, SSK geçerli sayılır. Hatta SSK'ya ayda 30 gün prim ödemeniz de gerekmez. Size tavsiyem, ayda 5 gün günlük 181 lira kazanç ile SSK'lı olursanız ileride de en yüksek aylığı alırsınız.
İlgili 35 soru bulundu
Bağ-Kur emeklilerinin 1479 sayılı Kanuna tabi olarak çalışmaya başlaması durumunda, sigortalılar ya aylıklarını kestirerek normal sigorta primi ödeyerek çalışmaya devam edecekler ya da aylıklarını kestirmeksizin sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabileceklerdir.
Cevap: Bağ-Kur zorunlu sigortadır. Sigortalının isteğiyle iptal edilemez. Ancak SSK'lı çalışmaya başlarsanız, Bağ-Kur kendiliğinden durur. SSK'lı çalıştığınız sürece Bağ-Kur'lu olmanız gerekmez.
Bağ-Kur primlerini uzun süre ödemeyenlere müjde. 5 yıldan fazla prim ödemeyen Bağ-Kur'lunun borcu talep üzerine siliniyor.
Kanunda yer alan bilgilere göre vergi affı 31 Aralık 2022 tarihi öncesindeki borçları kapsayacak. Yapılandırma için son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023 olarak belirlendi.
Eğer 5 yıllık (1.800 gün) sigortalılık süresi durdurulmuş ve ihya edilmek isteniyorsa; günlük 333 lira ve 1.800 gün üzerinden toplam borç 599 bin 400 lira tutuyor. Bunun da yüzde 34.5'i, 206 bin 793 lira ediyor.
Bağ-Kur tescil affı vergi paketi kapsamında yer almıyor. Şu an için gündemde prim günleri silinen Bağ-Kur'lulara ilişkin bir çalışma veya yapılandırma paketi bulunmuyor. Son olarak 2008, 2015,2018 ve 2021 yılında yapılan düzenleme ile birlikte Bağ-Kur'luların prim borçları silinmişti.
Bağkur borcu olanların sağlıktan faydalanıp faydalanamayacağını 3 somut örnekle açıklayalım: Bağkurlunun ödenmemiş prim borcu 60 gün ve daha az ise, bu kişi ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler sağlıktan faydalanabilir.
– Söz konusu ödeme tablosundaki ilk taksit tutarı vadesi beklenmeden peşin olarak, o gün ödediğinde aktivasyon işlemi gerçekleşecek. Yani, o gün itibariyle, Bağkur'lu olan kişi ya da bakmakla yükümlü olduğu eş veya çocukları sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek, muayene olabilecek, ameliyat olabilecek.
SGK (4-a) statüsü, Bağ-Kur (4-b) statüsüne göre çok daha avantajlı görülmektedir. Avantajlar aşağıdaki şekildedir: 2000 yılı öncesi Bağ-Kur'luların SGK'ya geçmesi halinde emekli aylıkları %10 ile %15 oranında daha yüksek bağlanır. 10 yıla kadar varan erken emeklilik imkanına kavuşma avantajı vardır.
Bağkur'unuzun SSK şartlarına tabi olarak emekli olmanıza bir zararı yok. Çünkü 1260 günden az Bağkur süreniz olduğundan SSK şartlarıyla SSK'dan emekli olacaksınız. Ancak emekli olmak için aranan şartlardan biri de Bağkur prim borcunun olmamasıdır. Maalesef prim borcunuzu ödemeden emekli olamazsınız.
Bağkur'dan SSK'ya geçiş yapmak isteyen sigortalıların öncelikle Bağkur Müdürlüğü'ne dilekçe vermeleri ve Bağkur kapatma işlemini yapmaları gerekmektedir. Birden fazla kurumda çalışan ve hizmet birleştirmesi yapmak isteyenlerin ise; SGK'ya başvuru yaparak prim gün sayılarını toplatmaları gerekmektedir.
2023 yılı bağkur primi düzenli ödeme yapıldığı takdirde aylık 2.952,36 TL'dir. Yıllık toplam prim tutarı ise 35.428,32 TL olmaktadır. Düzenli ödeme yapılmadığı takdirde tutar 3.452,76 TL olarak ödenmesi gerekecektir.
Bağkur primi 2023 yılı 2.dönem için son asgari ücret artışından sonra 3.957,17 TL oldu. Bu tutar düzenli ödeme yaparsanız indirimli hali. Ödemeyi unuttuğunuzda % 5 indirim gidiyor ve 4.627,87 TL ödemeniz gerekiyor.
Vergi affı kapsamında olan borçların yapılandırılması için başvurular Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sayfası gib.gov.tr adresinden yapılabiliyor. Ayrıca vatandaşlar vergi dairelerine bizzat müracaat ederek veya posta yoluyla başvuru yapabilecek.
Şurada Paylaş! Vergi affı paketinde BAĞ-KUR'luların silinen borçlarıyla ilgili bir hüküm yer almıyor. Dolayısıyla borcunu ödeyip prim günlerini ihya etmek isteyen BAĞ-KUR'lular vergi affı paketinden yararlanamayacaklar.
BAĞKUR PRİM BORCU NASIL SORGULANIR
Bağ Kur'a olan prim borçlarınızı sadece e Devlet sistemi internet sitesi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu'nun(SGK) internet sitesi e SGM üzerinden yapılan borç sorgulama işlemleri süresiz olarak kaldırılmıştır.
En son 2021 yılındaki yapılandırma kanunu ile BAĞ – KUR'luların 30 Nisan 2021 tarihinden önceki prim borçlarını ödemeleri için dört aylık süre tanındı. Bu sürede ödemeyenlerin borçları silinirken, sigortalılık süreleri de durduruldu. Durdurulan sigortalılık süreleri emeklilikte dikkate alınmıyor.
Bağkur nedir sorusuna, önce tanımını açıklayarak cevap verelim. SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) kapsamı dışında kalan, herhangi bir işverene bağlı Bağ-Kur sigortalısı olmaksızın kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan kişiler sayılmıştır.
Bu kural bütün çalışanları ilgilendiriyor. Örneğin sigortalı hem Bağ- Kur hem SSK'lı olarak çalıştıysa aylığı en fazla çalıştığı statüden bağlanıyor. Örneğin, isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık imkânı veriyor. Yeni düzenlemeyle 3.5 yıl (1261 gün) kuralı sona erecek.
Emekli olduktan sonra sigortalı çalışanların ücretlerinden toplam %32 oranında kesinti yapılır. Bunun %24,5'i işveren payından oluşur. Söz konusu oran, işverenin ödemesi gereken tutarı gösterir. Ücretin %7,5'i ise emekli çalışanın maaşından kesilerek ödenecek işçi payıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri