Kredi kartı borcunu zamanında ödemediğinde borcuna gecikme faizi ve akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödemesini yaptığında borcuna %2,81 oranında akdi faiz uygulanır. Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarının altında ödeme yaptığında ise %3,11 oranında gecikme faizi kalan borcuna uygulanır.
Sözleşme içerisinde faiz maddesi bulunmuyorsa %9 faiz oranı bulunur. Avans işlemlerinde bu oran %19,5 olarak belirlenmiştir.
Özet. 21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan; Cumhurbaşkanı Kararı ile gecikme zammı oranı aylık %2,5 olarak yeniden belirlenmiştir. Yasal düzenleme gereği, gecikme zammı oranının değişmesiyle birlikte, gecikme faizi oranı ve pişmanlık zammı oranı da %2,5 olmuştur.
Ödenmeyen Kredi Borcuna Uygulanan Faiz Oranı Nedir? Bankalar, kredi borcu ödememe cezası olarak bir faiz uygular. Sözleşme kapsamında belirtilen bu oran, kredinin faizinden maksimum %30 fazla olabilir.
Vergi borçları için geçerli olan gecikme faizi oranı, 2022 yılında yapılan bir düzenlemeyle yeniden belirlenmiştir. Bu düzenleme, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 48. maddesinde belirtilir. Resmî Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, daha önce %15 olan gecikme faizi %24'e çıkarılmıştır.
İlgili 27 soru bulundu
Bu şekilde tahakkuk ettirilen borçlar için faiz başlangıç tarihi, borcun ilgiliye tebliğ edildiği tarihi takip eden üçüncü ayın bittiği tarihtir.
Buna göre, 1 Temmuz 2023'ten itibaren kanuni faiz oranı sözleşmeyle tespit edilmemişse yüzde 9, temerrüt faiz oranı sözleşmeyle belirlenmemişse yüzde 9, ticari işlerde yüzde 16,75 olarak uygulanacak. Tebliğ, 1 Temmuz'dan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Çünkü sözleşmede 3 aylık taksitin ödenmemesi durumunda borcun tamamının muaccel olacağı maddesi vardır. Bu nedenle satış gerçekleşmeden önce icra dairesinin banka hesabına bütün borç depo edilmesi gerekir. Aksi halde satış gerçekleşecektir.
Kredi borçlarında yasal takip sürecinin başlayabilmesi için üst üste iki kredi vadesinin ödenmemiş olması gerekir. Bu durumun ardından borçlu tarafa 30 günlük ek bir süre tanınır. Bu süre sonunda da herhangi bir ödeme yapılmazsa kredi borcu yasal takip süreci başlar.
Kredi Borcu Ödenmediği Zaman Ne Kadar Faiz Uygulanır? Yasal takip durumu dâhil, geç ödemelerde kullandığınız kredi faiz oranının en fazla %30 fazlası bir gecikme faizi uygulanabiliyor. Yani aylık %1 faiz üzerinden kredinizi kullandıysanız en fazla aylık %1,30 oranı üzerinden bir gecikme faizi uygulanabilir.
1000 TL kredi kartı borcunun asgari tutarı eğer dönem borcu 1000 TL ise %20'si alınır. Yani 1.000 TL dönem borcu olan kredi kartı minimum tutarı 200 TL olur.
(Anapara*faiz oranı*vade) formülü ile faiz getirisi hesaplanabilir. Yıllık isteniyorsa da yıl olarak yazılır.
1500 / 100 = 15. 15 x 20 = 300. Asgari ödeme tutarı = 300 TL.
İcra takibinde borcun haciz işlemlerinden önce taksitlendirilmesi, haciz işlemlerinin gerçekleştirilmeden yapılacağı gibi önce olabileceği gibi, haciz esnasında da olabilir. Her iki hususta da borcun taksitlendirilmesi alacaklının rızasına bağlıdır.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Buna göre 15 Ağustos 2022'den önce icra takibi başlatılan 2 bin liranın altındaki elektrik, su, doğal gaz ve telefon borçları alacaklıların feragat ettiklerini belirtir dilekçeyle vazgeçerek icra takiplerini sonlandırmaları koşuluyla değersiz alacak olarak kabul edilecek.
İcranın kapanması için dosyanın borcunun tamamen ödenmesi veya zamanaşımının geçmesi gerekmektedir. İcra takibi 10 yıllık süre geçmekle kapanmaktadır. Haciz dosyasına 1 yıl işlem yapılmazsa icra takibi kendiliğinden takipsiz kalır ve düşer.
Eğer 7 gün içerisinde ilamsız icra takibinde ödeme emrine itiraz edilmezse icra takibi kesinleşir ve alacaklı haciz aşamasına geçerek borçlunun malvarlığında haciz işlemi başlatır. İlamsız icra takibinde borçlunun icra takibine itiraz etmesi ile icra takibi durur.
Bankaya borcunuzu ödemek istediğinizi fakat zor bir dönemde olduğunuzu, bu sebeple ödeme süresini uzatmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Bu şekilde borç transferi yapan bankalarla görüşebilirsiniz ya da borcunuz olan bankaya kredi kartı borcu yapılandırma işlemi için başvurabilirsiniz.
Bütün bu farklılıkların ise çizgilerinin çizildiği bazı yasal mevduatlar bulunmaktadır. Bankalar kredi borcunu ödeyemeyen kişilere karşı bu sınırlar içinde davranmak durumundadırlar. Yasalara göre borcunu 90 gün boyunca yani 3 ödeme ayı boyunca aksatan kişiler hakkında yasal takip başlatabilir.
İlgili yönetmeliğin 18. Maddesinde ifade edildiği gibi, birbirini takip eden iki taksitin ödenmemesi durumunda yasal işlemler başlatılır. Borçluya verilen 30 gün içerisinde kredi taksitlerinin ödenmesi talep edilir. Fakat banka prosedürlerine dahilinde borcun tümünün ödenmesi de talep edilebilir.
“Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur” sorusunun cevabı da kredi ile aynı: 90 gün sonunda borcunuzu ödemezseniz yasal takip başlar. Banka avukatları ile muhatap olur ve kara listeye gireceğiniz gibi icralık da olabilirsiniz.
Halen kanuni faiz oranı yıllık % 9'dur.
Tedarikçinin orta ölçekli işletme büyüklüğünde olması halinde ödeme süresi 60 günü geçemez. Temerrüt faizi 13.06.2020 tarihinden itibaren yıllık % 10 olarak belirlenmiştir. TTK 1530 hükmü gereğince, istenebilecek temerrüt faizi ise yıllık % 15 olarak belirlenmiştir.
İcra takibine konu olan asıl alacağın faizi, genellikle alacaklı ve borçlu arasında yapılan sözleşmede belirlenmektedir. Ancak alacaklılar bazen icra takiplerinde fahiş, yüksek faiz talep edebilmektedirler. Öyle ki bazı durumlarda icra takiplerinde talep edilen faiz tutarları ana parayı bile geçebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri