Hatta bu tarz camların kırılması çoğu zaman patlama olarak da tanımlanır. Ancak temperli camların kırıldıktan sonra çevreye parçacıklar halinde dağılmadıkları da bilinmektedir. Dolayısıyla bu sayede bu tarz camların güvenli cam olarak tanımlandıklarını da ifade etmek mümkün olmaktadır.
Temperli cam işlemsiz cama göre yaklaşık 5 kat daha dayanıklı olup; kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığından güvenlik camı olarak kullanıma uygundur.
Bu cam çeşitli sebeplerle kırılabilir. Bu sebeplerden en çok karşılaşılanı mevsim değişiklikleridir. Uzama ve kısalma camda strese(gerilmeye) sebep olur ve bu gerilme miktarı basınç dayanımını geçmesi ile camın en zayıf noktasından kırılmasına sebep olur. Kırılma nedenlerinden bir diğeri de üretim hatasıdır.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm gibi seçeneklerde üretilebilmektedir. Bu camlar kolay kırılmamakla birlikte olası kırılma durumuna karşı da hayati bir tehlike oluşturmazlar. Çünkü kırıldıkları zaman buz misali 3 – 4 mm gibi çok küçük parçacıklara ayrılır ve insana hayati bir zarar vermezler.
Orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır. İyi bir termal dayanıklığa sahiptir, sıcaklık farklılıklarına dayanabilmektedir. Temperlenme işleminden geçen cam 300°C ısıl şoka dayanabilirken, temperlenmemiş cam yaklaşık 40°C ısıl şoka uğradığı zaman kırılabilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Temperli cam, normal camdan çok daha güçlüdür. Camın ısıtılması ve ardından hızla soğutulmasıyla yapılır. Hızlı soğutma işlemi, camı kırılmaya karşı daha dayanıklı hale getirmektedir. Bu nedenle inşaat ve dayanıklılığın önemli olduğu diğer endüstrilerde kullanım için idealdir.
Eğer rüyada camın kırılma anı görülmüş ise umudu yitirmek, bırakıp gitmek manası taşımaktadır. Rüyada cam bardağın patlaması kritik ve olumsuz anları bildirir. Bir hastalığın, ilişkinin sona erdiğinin ve ya bir ölümün habercisidir.
Kırılmayan bir duşakabin camı istiyorsanız, alternatif olarak cam yerine polikarbonat veya akrilik malzemeler kullanılabilir. Bu malzemeler daha yumuşak ve esnek oldukları için camdan daha dayanıklıdırlar ve kırılma riski daha azdır.
Cisme çarptığında o cismi deyim yerindeyse dalgalandırır. Eğer bu cisim (bu örnekte cam) bu tür bir esnekliğe karşı dayanıklı bir yapıda değilse kırılabilir. Camda gerçekleşen durum da bu.
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır.
İşte bir cam panelin temperli olup olmadığını anlamanın bazı yolları: Pürüzsüz kenarlar: Temperli cam pürüzsüz ve eşit kenarlara sahipken, normal cam pürüzlü kenarlara sahiptir. Parlak görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir.
Camın erime sıcaklığına yakın derecede ısıtıldıktan sonra aniden soğutulmasıyla elde edilir. Bu da camın kırılmaz ve ısıya dayanıklı olmasını sağlar. Normal camlardan bir diğer farkı da kırıldığı zaman keskin parçalara ayrılmaz. Boncuk boncuk küçük parçalara ayrılarak dağılır.
Her cam gibi temperli camlarında kırılabilmesi diğer tabirle patlayabilmesi mümkün oluyor. Temperli camlar kırıldıkları anlarda binlerce farklı parçaya ayrılarak canlıları koruyor. Her camın kırılma özelliği olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Bir bütün halinde kalmaya devam eden araba camları kırık olsa da tamir edilebilir. Otomobil ön ve arka camları genellikle dolu yağması, ağaç düşmesi veya taş çarpması sonucunda kırılır. Bu kırıklar camın patlayacağı şekilde bir hasara sahip değilse tamir edilme şansı vardır.
Standart camlara göre tam olarak 5-6 kat daha fazla dayanıklı olan temperli camlar, kırıldığında da çevreye zarar vermez. Bundan dolayı da temperli camların her zaman güvenli camlar olarak tanımlanması da mümkün olur. Temperli camların bir diğer adı güvenli camlardır.
Satın alım sırasında duşakabin camının hangi malzemeden imal edildiğini mutslaka öğrenmelisiniz. Genellikle duşakabin camı olarak pleksiglass ve temprered glass gibi camlar kullanılsa da, bu camlar arasında en dayanıklı olanı tempered glass cam malzemedir.
Evin demirbaşları dışındaki masraflar kiracıya aittir. Evde musluk bozulursa ya da kiracının kullandığı demirbaş dışındaki eşyalarda tüm giderler kiracıya aittir. Kiracının evi boyatması da bu nedenle kiracıya aittir.
Cam güvenlik filmi öncelikle kişi ya da kurumların ev, işyeri ve araçlarında her türlü darbe, patlama kurşun v.b. tehlike arz eden unsurlara güvenlik koridoru oluşturur. Duşakabinlerin darbe sonucu patlamasını ve cam kırıklarının dağılmasını önler. Nano teknoloji ile üretilmelerinden dolayı duşakabinlerde kireç tutmaz.
Cam, ışıkta parlayacağı için ışığı arttırmak kırıkları görmenizi ve temizlemenizi kolay hale getirecektir. Büyük parçaları elinizle alın. Büyük cam parçalarını keskin yerinden tutmadan dikkatlice alın ve kalın bir çöp poşetine yavaşça atın. Büyük parçalar bittiğinde küçük parçaları ellerinizle temizlemeye çalışmayın.
Bu durumda camın kırılması fiziksel bir durumdur. Çünkü cam kırıldığında fiziksel görünüşünde değişiklik yaşanır. Kırılan her bir parça yine cam olduğu için kimyasal değişim denilemez. Şekil değişmesinden dolayı camın kırılması fiziksel değişim olayıdır.
Kırılmaya, erimeye ve çatlamaya dayanıklı hale getirilmesi amacıyla ısıl işlem uygulanan cama temperli cam denir. Dökümü yapılmış olan cam, 600°C-700°C ısı verilmek ve ardından hava ile ani soğutma yapmak suretiyle temperlenir.
KURŞUN GEÇİRMEZ CAMLAR
Gerektiğinde cam katları temperli olarak kullanılabilir.
-Temperli camlar otomobil camlarında, fırın, masalar ve korkuluklarda kullanılır. -Lamine camlar akvaryumlarda, kış bahçelerinde, güvenlik ile ilgili risk oluşturacak yerlerde kullanılır. -Lamine cam kırılsa bile içindeki PVB (Polivinil Buteral) malzemesi sayesinde birbirini tutar.
Piyasadaki diğer cam çeşitleri gibi temperli camlar da kırılır. Ancak diğer camlardan en büyük farkı kırıldığında son derece küçük parçalara ayrılması, bir anlamda tuzla buz olmasıdır. Güvenli kullanımlar için ideal standartlara sahip olan temperli camlar trenlerin cam raflarında ve araçların ön camlarında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri