Vergi indiriminden faydalanabilirseniz, üçüncü dereceden engelli olarak yaşa bağlı olmadan hemen emeklilik müracaatı yapabilirsiniz. Normal emekli maaşı bağlanır ve emekli olduktan sonra da sakat kadrosunda çalışmaya devam edebilirsiniz. Emekli maaşınızda kesinti olmaz.
Malul ve Emekli Olanlar Yeniden Çalışabilir mi? Engelli çalışanlar ister erken emeklilik hakkından yararlansın isterlerse engeli olmayanlar gibi yaş bekleyerek emekli olsunlar, emekli olduktan sonra isterlerse yeniden çalışmaya başlayabilirler. Bu konuda engelli olanlarla engeli olmayanlar arasında bir fark yoktur.
SSK'dan malulen emekli olan tekrar çalışmaya başlarsa, emekli maaşı kesiliyor. Fakat engelliler normal emekli oluyor. Emekli olduktan sonra da sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışabiliyorlar ve emekli maaşları kesilmiyor.
Engelli emekliliği, en az %40 raporu olan ve 4A kapsamındaki çalışanlara verilen bir haktır ve belirli bir engelli emeklilik yaşı yoktur. %40 ve üzeri rapora sahip bireyler, yaş şartı aranmaksızın prim gün sayısını ve sigortalılık süresini tamamladıktan sonra emekli olabilir.
Tamamlayıcı emeklilikte yaşın 60 olması ön plana çıkıyor. Çalışan emeklilik yaşı geldiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli olacak ayrıca 60 yaşına geldiğinde TES kapsamında ikinci emekli aylığını alacak. İki emekli aylığı da herhangi bir kesinti, oransal azalma olmadan alınabilecek.
İlgili 42 soru bulundu
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) belirli şartları sağlayan emeklilere ve emekli yakınlarına çift maaş hakkı tanır. Kriterlere uygun olan kişiler üç maaş bile alabilir. Ancak pek çok kişi birden fazla maaş alma hakkına sahip olduğunu bilmediği için bu avantajdan faydalanamıyor.
Emekli olduktan sonra emekli maaşınız kesilmeden sosyal güvenlik destek primi ödeyerek işçi statüsünde çalışmanız halinde bir ikinci emeklilik söz konusu olmayacaktır. Ancak iş hayatınız boyunca ayrıyeten Bireysel Emeklilik Sistemi denilen BES'ten faydalanırsanız, ikinci bir ödeme alabilirsiniz.
Vergi indirimi alıp erken emekli olanlar veya malulen emekli olanlar oranlarınız düşerse emekli maaşlarınız iptal edilebilir.
Hemen belirtelim, engelli aylığı yaşlılık (normal emeklilik) aylığı kapsamında olup eşit şartlarda bağlanan aylıklar arasında bir fark bulunmamaktadır.
Sadece farklılık olarak engellilik, malullük ve normal emeklilik hesaplanmasında esas alınan hizmet süresinin azlığı veya fazlalığı olur. Teşekkür ederim. Durumunuzu değerlendirmemiz; Engelli aylığı, malullük aylığı ile normal emeklilik aylığı bağlanması sistemi aynıdır.
Bağlanan emekli aylığı 1.098,30 TL. ek ödeme hariç.
4936 günle %40 -%59(III.Derece) üstünde engelli çalışan için bağlanan emekli maaşı(Asgari ücretten) ek ödeme hariç:810,28 TL.
2023 yılı engellilik indirimi :
Birinci derece engelliler için 4.400 TL. İkinci derece engelliler için 2.600 TL. Üçüncü derece engelliler için 1.100 TL'dir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş açıklamasına göre engelli aylıkları; yüzde 40-69 arası engelli aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye, yüzde 70 ve üzeri engelli aylığı 2.392 TL'den 2.811 TL'ye, engelli yakını aylığı 1.594 TL'den 1.874 TL'ye yükselmiş durumda.
Normal maaş bağlanır, maaşınızda düşme olmaz. Emeklilikte maaşın düşük olmasını engellilik veya malullük etkilemez; primim yüksekten ödenmesi etkiler. Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primine (SGDP) tabi çalışabilirsiniz. Emeklilik maaşınız kesilmez ve kesinti olmaz.
Engellilik oranı %40-49 arasında olan bir engelli 18 yıllık sigortalılık süresi en az 4680 gün ile 2015 yılında emekli olabilir. %50-59 arasında ise 16 yılda yani 2013 yılında emekli olabilecek. Ancak engelli oranı %60 ve fazlasıysa 15 yıllık sigortalılık süresi 3960 günde emekli olabilecek.
İşini yapmaya engel sağlık sorunu olanlar vergi indirimi talebinde bulunarak erken emekli olabiliyor. Çalışan işçiler "meslek hastalığı", memurlar da "vazife malulü" kapsamında yer alıyor. İşini yapmaya engel sağlık sorunu olanlar vergi indirimi talebinde bulunarak erken emekli olabiliyor.
Diğer bir ifadeyle son yedi yıl ile kastedilen son 2520 prim günüdür. 2829 Sayılı Kanun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlükten kalktı. Dolayısıyla, bu kural 30 Eylül 2008 tarihinden önce herhangi bir statüde sigortalı çalışmaya başlayanlar için geçerlidir.
Acaba sağlık sorunları nedeniyle hem engelli aylığı hem de SSK'dan emekli maaşı alabilir mi? F.M. Cevap: SSK emeklisi babanız, emekli aylığının yanında bir de engelli aylığı alamaz. Çünkü 2022 sayılı yasada sosyal güvenlik kurumlarının herhangi birinden aylık alanların engelli aylığı alamayacağına dair hüküm var.
İster doğuştan engelli olup SSK'lı, Bağ-Kur'lu ya da memur olarak çalışmaya başlasın, ister işe girdikten sonra engelli olsun; %40 ve üzeri çalışma gücü kayıp oranına sahip tüm engelli çalışanlar erken emeklilik hakkına sahiptir.
Malulen emeklilikte, malul sayılmak için maluliyetin sigortalı olarak işe başladıktan sonra ortaya çıkması gerekmektedir. Engelli emekliliğinde bunun tam tersi, yani engelli işe girmeden önce ya da doğuştan engelli olmalıdır.
Engelli raporları kendi içinde "süreli" ve "süresiz" olmak üzere ikiye ayrılır. Süresiz raporun alınabilmesi için engele sahip kişinin fiziken ya da ruhen en az %40 oranında engel raporuna sahip olması gerekir. Süresiz engelli raporu iptal edilemeyen, hayat boyunca geçerli olan bir engelli raporudur ve iptali yoktur.
– SGK'dan ayrı, kendine ait özel bir emeklilik sistemi. Sen kendin her ay düzenli olarak kendi hesabına para yatırıyorsun. Yatırdığın para yatırım fonunda değerleniyor.
Bunun cazip olabilmesi için kanunda değişiklik yapılması gerekir. Çalışmaya devam edenlerin emekli aylığını artırabilmesi için ise çalışma yaşamları boyunca brüt ücretlerinin yüksek olması ve olabildiğince uzun süre çalışmaları gerekiyor.
Birinci yol yüksek prim yatırmak. Kazancın bordroda eksiksiz gösterilmesi önem taşırken, asgari ücretin 7.5 katına kadar kazançlar için prim yatırılabiliyor. Emeklilik dilekçesi verirken bakmakla yükümlü olduğunuz çocuk, eş gibi yakınları eklemek maaş hesabında aylık bağlama oranını yükseltiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri