Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçi ve Bağ-kurlu esnaf emeklileri hakkında açıklama yaptı. Erdoğan, ilk düzenlemeden yararlanamayan emeklilere de 5 bin TL verileceğini duyurdu. Erdoğan, "4 milyon 689 bin emeklimizin de tek seferlik 5 bin lira ödeme imkânından faydalanmalarını sağlayacağız.
Herhangi bir işyerinde veya kendi nam ve hesabına çalışmaya devam edenlerin bu ödemeden yararlanamayacağı da hükme bağlanmıştır. Bu kapsamda Ziraat Odası kaydı ya da ÇKS belgesi olan emekliler de bu haktan yararlanamayacak.
Emeklilere 5 bin lira ödenmesine ilişkin kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmış ve 2023 Ekim ödeme döneminde gelir veya aylık ödemesi yapılan sigortalı ve hak sahiplerine bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödenmişti. Ödemeler kasım ayının ilk iki haftası emeklilerin hesabına yatmıştı.
Emekli Sandığı Kanunu'nun yürürlükte bulunan 89'uncu maddesi gereği emekli ikramiyesi ödenir. 4/1-b (BAĞ-KUR) sigortalılarının emekliliğinde kıdem tazminatı veya emekli ikramiyesi şeklinde toplu para olarak ödenmesi gereken bir ödeme kanunen bulunmamaktadır.
Emekli ikramiyelerinin yatıp yatmadığını öğrenmek isteyen emeklilerin şubeye gitmesine gerek bulunmuyor. Emekli ikramiyesi sorgulama işlemleri internet üzerinden veya telefon aracılığıyla sorgulanabiliyor.
İlgili 33 soru bulundu
İşte 2023 Çiftçilere 5 bin TL emekli ikramiye ödemelerinde son durum... ÇKS kaydı olanlara ikramiye var mı? SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı emeklilerine Cumhuriyet'in 100.yılına özel, bir defaya mahsus olmak üzere 5000 TL emekli ikramiyesi ödemeleri 11-12-13 Kasım'da gerçekleştirildi.
Çiftçilere 5000 TL emekli ikramiyesi ödemesi yapılamadı. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçiler de çalışan emekli sayıldığı için bu ödemelerden faydalanamadı.
Çalışmayan emeklilere yapılacak 5 bin lira ikramiyenin tarihi belli oldu. Ödemeler 11-12-13 Kasım'da yapılacak.
Alınan bilgiye göre, gelir veya aylık alan çalışmayan emeklilere 5 bin lira tutarında, dul ve yetimlere ise aylıktaki hisseye göre ödeme yapılacak.
ÇİFTÇİLERE 5000 TL İKRAMİYE YATACAK MI? 5000 TL emekli ikramiyesinden çalışan emekliler, 5 bin TL ikramiye düzenlemesi kapsamına alınmamıştı. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçiler de çalışan emekli sayıldığı için 5000 TL emekli ikramiyesi ödemesi alamadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk düzenlemeden yararlanamayan emeklilere de 5 bin TL verileceğini duyurdu.
Peki, 5000 TL emekli ikramiyesi ne zaman ödenecek? 5 bin TL emekli ikramiyesi geçtiğimiz günlerde çalışmayan emeklilere yatırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, çiftçi ve Bağ-kurlu esnaf emeklileri hakkında açıklama yaptı. Erdoğan, ilk düzenlemeden yararlanamayan emeklilere de 5 bin TL verileceğini duyurdu.
Çalışan emekliler yararlanamayacak
Bu ödemeler Kasım ayının ilk yarısı itibariyle emeklilerimizin hesabına yatırılmış olacaktır.
Milli Piyango Online İkramiye Ödemeleri
İkramiye kazanan oyuncularımız online platformlarımızdan birine giriş yaptıktan sonra Hesabım > Para Çekme menüsü altından ikramiyelerini çekmek istedikleri bankanın IBAN numarasını ve çekmek istedikleri tutarı girerek ikramiyelerini banka hesaplarına çekme talimatı verebilirler.
Emekli ikramiyesi çalışan emeklilere verilmezken, dul ve yetim maaşı alanlar kısmi olarak yatırılacak. Emekli ikramiyesi 5000 TL olarak Cumhuriyet'in 100. yılı kapsamında bir kereye mahsus olarak yatırılacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ödemelerin 15 Kasım'dan önce hesaplara yatacağını açıkladı.
Maaşı ne olursa olsun tüm emekliler her yıl 2.000 TL ikramiye aldılar. Dul ve yetim maaşı alanlara ise hisse oranları nispetinde ödeme yapıldı. Geçen yıl ikramiye 1.100 TL'ye çıkartıldı. Yine dul yetim maaşı alanlar hissi oranında (örneğin %75) ikramiye alacak.
DUL VE YETİMLERE NE KADAR İKRAMİYE VERİLECEK? Buna göre dul olup çocuğu olmayan kişilere 3750 lira, dul olup çocuğu olan kişilere 2500 lira, yetimlere ise 1250 lira ödeme yapılması bekleniyor.
Ödeme almaya hak kazananlar da ödemeye alamayanların bilgileri e-Devlet'te yer alıyor. https://turkiye.gov.tr/sosyal-guvenlik-emekliler-icin-bayram-ikramiyesi-ve-seyyanen-odeme-sorgulama linkine tıklayarak ödemenin yapılıp yapılmadığı, yapılmadıysa sebebi açıkça belirtiliyor.
Şirket kaydı olan, şirket ortağı olan, Bağ-Kurdan emekli maaşı alıp da çalışmaya devam edenler ikramiyeden yararlanamayacak. Aynı şekilde kamudan emekli olup çalışmaya devam edenler de ikramiyeden yararlanamayacak. Banka ve sigorta gibi özel sandıklardan emekli aylığı alanlara da ikramiye ödenmeyecek.
Bağkur'da prim ödemelerini kişiler kendi ekonomik durumlarına göre belirleyebilmektedir. Ancak ödenecek prim tutarının alt ve üst sınırı bulunmaktadır. En az prim ödemesinin tutarı brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar olmalıdır. En üst sınır ise brüt asgari ücretin 7,5 katının yüzde 32'si kadardır.
SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Bağ- Kur'da emeklilik tarihi prim ödenen güne göre belirleniyor.
Maaş Dönemine Göre Aylık veya 3 Ayda Bir Ödemeli Kredi Seçeneği. Kredi taksit seçeneklerimiz ile de emekli maaş müşterilerimizin yanındayız! Emekli maaşınıza istinaden Bankamızdan alacağınız konut, taşıt ya da tüketici kredilerini maaş döneminize göre aylık ya da üç ayda bir ödeyebilirsiniz.
5400 PİRİM SAYISINI DOLDURMASI GEREKİYOR
Tarım bağkur'u ile emekli olmak isteyenler ilk önce 9000 ya da 5400 prim gününü doldurması gerekiyor. Prim gününüzü doldurduktan sonra emeklilik başvurusu yapılabilir. 9000 prim günü ile 5400 prim günü emekliliği arasında farklılık bulunmaktadır.
Cumhurbaşkanı kararı kapsamında 26 günlük ilave tediyenin (ikramiye) yarısını 31 Ocak'ta alan kamu işçilerine, diğer yarısı da (22.05.2020) yarın ödenecek.
İkramiye TBK 405 . madde de düzenlendiği üzere; İkramiye işverence çoğu kez çeşitli objektif vesilelerle işçinin ücretine ek olarak verilen özel bir ücret türüdür. Bu ücret yılbaşı, bayram, doğum günü ikramiyesi gibi çeşitli vesilelerle işveren tarafından verilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri