Çekilen araçlar yalnızca araç sahiplerine, muvafakatnamesi bulunan kişilere, araç sahibi vekillerine verilebiliyor. Araç şirket üzerine kayıtlıysa şirket imza sirküleri bulunan kişiler araçları teslim alabiliyor.
Çekilen aracın yalnızca sahibi veya muvafakatnamesi bulunan kişilerce alınır. Eğer araç şirket üzerine kayıtlı ise şirket imza sirküleri ile araç teslim alınır. Otoparka gitmeden hemen önce kimlik, trafik tescili ile Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü Ceza İşlemleri Büro Amirliği'ne gitmeleri gerekiyor.
6 aydan içerisinde otoparktan alınmayan araçlar için araç sahibine tebligat gönderilir fakat yine de araç halen daha alınmamışsa devlet hazinesine aktarılır. Devlet hazinesine aktarıldıktan sonraki 5 yıl içerisinde araç sahibi müracaat ederse emanet sahibine yapılan ödeme aracın sahibine aktarılır.
Konu üzerinden kesilmiş bir ceza yoksa şayet aracın çekildiği otoparka evraklarınız ile giderek motosikletinizi geri alabilirsiniz tabi otoparka da bir miktar ödeme yapmanız gerekmekte.
Yani aracınızı otoparka kendi götürmek isterseniz, buna izin verilmiyor. Ancak yakalandığınız anda polisle konuşup plakanızı sisteme girmeden önce sigortanızı yaptırabilirseniz, aracı bağlatmaktan kurtarabilirsiniz. Araç bağlandıktan sonra ilk iş, bir sigorta acentası bulup sigorta yaptırmak.
İlgili 38 soru bulundu
Herhangi bir sebeple trafikten menedilen ve otoparklarda kaderine terkedilen araçlarla ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Yapılan düzenlemelerde bağlanan araçların sahipleri tarafından nasıl alınacağı, aracını geri alamasa da araç sahibinin kendisi aracını satabilmek için icra kurumuna müracaat edebileceği belirtiliyor.
Trafikten menin kaldırılması için araçta istenen değişikliklerin, eksik belgelerin ibrazı ve cezanın ödenmesi yeterlidir. Trafikten men edilen araçlar eksikler tamamlanana dek otoparkta bekletilir ve süre ne kadar uzun olursa kullanıcılara o kadar ek maliyet çıkar. Otoparkın günlük ücreti ceza alan sürücüden alınır.
Yukarıda sayılan trafik suçlarından kaynaklı olarak araç trafikten men edildi ise sürücünün aracına kolluk görevlileri tarafından el konulur. Ayrıca sürücüye idari para cezası uygulanarak araç otoparka çekilir. Araç trafiğe çıkmaya elverişli hale gelene kadar sürücüye iade edilmez.
Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir. Bu işlemler yapıldıktan sonra araçta yakalama kalkar.
Alınan izin veyahut ruhsatta belirtilen faaliyet konusu dışında faaliyet gösteriilmesi durumunda ise araç 30 gün ; alınan izinde belirtilen çalışma bölgesi dışında faaliyet gösterilmesi halinde ise 15 gün süreyle araç trafikten men edilebilecektir.
Alacağın tahsili amacıyla fiili haczi gerçekleştirilen araç borçlunun tasarrufundan alınarak yediemin otoparkına teslim edilmektedir. İİK. Madde 106: Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.
Hurda Yasası Nedir? 2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası.
Aracın satışına dair herhangi bir engel bulunmuyorsa noter görevlileri satış sözleşmesini takdim eder. Okuduktan sonra belgeyi imzalamanız yeterlidir. Eğer sizin adınıza bir başkası noter işlemlerini gerçekleştirecekse de o kişiye vekaletname vermeniz şarttır.
Çekilen aracın bulunduğu otoparka gittiğinizde çekici ücreti ve otopark ücretini ödedikten sonra araç çekim belgesi alarak aracınızı götürebilirsiniz. Şirket araçları için, şirketin imza sirküsü ve kimliğiniz ile birlikte giderek aracı otoparktan alabilirsiniz.
Park cezası genel anlamda taşıma yapılan mesafeye göre belirlenir. Parka alınan araçlar için günlük 12 TL ücret vardır. Bununla birlikte 3 aşamanın da kullanımı sonucunda aracın çekilmesiyle 236 TL ceza oluşur. Ödeme durumlarına bağlı olarak cezalarda artış ya da azalış olabilir.
Tabiki haciz tarihinden itibaren 6 aylık süre dolmadan aracın yakalanması mümkün olduğu takdirde satışının talep edilmesi ve satılarak paraya çevrilmesi en doğrusu olacaktır.
İcra takibi açıldıktan sonra icra dosyasının durumuna göre yakalama avansı, kıymet takdiri masrafları, satış işlemi masrafları gibi bir takım masraflar çıkmaktadır. İcra takibine ilişkin masraflar alacaklı tarafından yapılmakta olup bu masraflar borçlunun borcuna eklenmektedir.
Alkolmetre ile yapılan ölçüm sonrası yasal alkol sınırını geçen sürücülerin araçları trafikten çekilir. Ancak araç, sürücünün de belirlediği ve araç türü için geçerli sürücü belgesi olan bir başka sürücüye Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından teslim edilebilir.
Bugün araç sahibi sadece trafik şubesi üzerinden araç çekme belgesini dakikalar içerisinde alıyor. Yapılan düzenleme doğrultusunda araç sahibi doğrudan aracın herhangi bir borcunun olmadığını gösteren belge ile noter kurumuna başvurarak araç çekme belgesini pratik bir şekilde alabiliyor.
Trafik ihlalinin Konusu
Cezası: 206 TL.
Ceza ile birlikte, gürültülü egzoz taktırdığı tespit edilen araçlar trafikten men edilir. Bu idari ceza, gelir idaresi başkanlığına ödenir. Ceza ödendikten sonra ise ödendiğine dair belge ile araç tekrar teslim alınabilir.
Trafikten men cezası; trafik kurallarının hiçe sayılması, gereken belgelerin eksikliği gibi farklı nedenlerle aracın belli bir süre için trafikten alıkonulması işlemine verilen isimdir. Yani trafikten men cezası alan aracın, ceza süresi boyunca trafiğe çıkması yasaktır.
MADDE 4 – (1) Kanunlarda ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde belirtilen ihlalleri nedeniyle trafikten men edilen, muhafaza altına alınması gereken veya bulunduğu yerden kaldırılması gereken araçların çekilip götürülmesinde öncelikle trafik kuruluşları ile kamu kurum veya kuruluşlarına ait çekici/kurtarıcı araçlar ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri