Madde kullanan ve tedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınları hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilirler.
Bağımlılık sürecinde tedavi aşamaları AMATEM (Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi), ÇEMATEM (Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi), ATM (Ayaktan Tedavi Merkezi) ve Psikiyatri Poliklinikleri aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.
Zorunlu tedavi kararı için Türk Medeni Kanunu 432. Maddesi gereğince Sulh Hukuk Mahkemelerine dilekçe ile başvuru yapılmalıdır.
Özel kliniklerde ise muayene ücreti 300- 600 lira arasında değişiyor, sonrasında her seans ortalama 400 lira. Yine ilaca yüklenen AMATEM gibi devlet hastanelerinde ise, bir madde bağımlısının devlete günlük maliyeti 120 lira dolaylarında.
Uyuşturucu test, özel laboratuarlarda yapılır.
İlgili 33 soru bulundu
Günümüzde hemen hemen her sağlık kuruluşu ve hastanede uyuşturucu testi yapılır.
Amatem polikliniği alkol ve madde kullanım bozukluğu olanların ilk başvurdukları, ayaktan tedavilerinin yapıldığı ve gerekirse yatış planının yapıldığı bölümdür. Hastalarımız 182 no'lu telefondan MHRS aracılığıyla randevu alarak veya direkt polikliniğimize müracaat ederek poliklinik hizmetinden faydalanabilmektedir.
Bağımlılık tedavisi ömür boyu sürebilir. Yatarak tedavi olmadan sadece ayaktan tedavi olabilir miyim? Doktorunuzun da uygun görmesi durumunda, düzenli poliklinik kontrollerine gelmek ve ilaçlarınızı düzenli olarak kullanmak kaydıyla ayaktan tedaviye başlıyabilirsiniz.
Sosyal güvencesi (SGK, Bağ-Kur vb. ) olan hastaya bakılıyor. raflarını karşılıyor mu? Sosyal güvencesi olmayan hasta, tedavi masrafları kendisi karşılıyor.
Eğer kişi tedavi kelimesinden kaygılanıyor ise danışmanlık ifadesini kullanarak; Alkol ve Madde Tedavi Merkezi (AMATEM), Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) gibi kuruluşlara yönlendirilerek kesinlikle profesyonel destek alınmalıdır.
Yani AMATEM'e yatış yapacak olan bir kişinin alkol ya da madde bağımlısı tanısı almış olması beklenir. Bununla birlikte AMATEM'e yatış yapacak olan kişinin servise alındığı günde alkol veya uyuşturucu madde etkisinde olmaması gerekir.
Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun bir çaba ile 2-6 hafta arasında gözetim altında tutularak ve sonrasında da bir psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi, Biorezonans (Mora Terapi) gibi psikoterapi yöntemleri kullanılır.
Bir başkasının elektronik cihazını kullanmak ya da kendi elektronik cihazını bir başkası ile paylaşmak yasaktır.
Bağımlılık tedavisinde kişinin yardım almak istemesi çok önemlidir. Zorla tedavi yapılamaz. Tedavi detoksifikasyon (arındırma) ve sonrasında psikososyal/sürdürüm tedavi programından oluşmaktadır. Yatarak tedavi süresi hastanın ihtiyacına göre belirlenmekte olup yaklaşık 4 – 6 hafta sürmektedir.
Depresif semptomlar metamfetamin yoksunluğunda görülen en belirgin semptomlardır ve 2 haftalık ayıklık döneminden sonra da devam edebilir. Yoksunluk döneminde görülen bu semptomlar intihar düşüncelerine neden olabilir.
Metamfetamin büyük ölçüde karaciğerde metabolize edilir. Çoğunluğu (%30-50) yapısı değişmemiş halde böbreklerle atılır, sadece az bir kısmı (%10-15) vücutta metabolize olur. Tek bir dozun yaklaşık %70`i 24 saat içinde vücuttan atılır. Eğer tekrarlı dozlar şeklinde alınırsa metamfetamin idrarda birikebilir.
Bu bağlamda müdahale, psikoterapi, savunuculuk, aracılık etme, sosyal planlama, toplum örgütlenmesi, kaynakların bulunması, geliştirilmesi ve diğer birçok aktiviteleri ifade eder (Barker, 1999, s.252).
Dolayısıyla uyuşturucu ile yakalanmak sicile derhal işlemeyecektir. Ancak kişinin bu durum sonucunda ceza alması halinde bu hal sicile işleyecektir.
Hekim ön raporuna göre en fazla 20 gün sürmektedir. Zorunlu tedavi nasıl yapılır? Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınan zorunlu tedavi kararı sonrası Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İl Emniyet Müdürlüğü ile irtibat kurularak kapalı psikiyatri polikliniklerinde tedavi gerçekleştirilmektedir.
Ayrıca; bağımlı olunan madde veya davranışa özel farmakolojik ve psikososyol girişimler farklılaşmakta yanı aynı tedavi uygulanmamaktadır. Bağımlılık tedavisi tıpkı diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi bağımlılıkta da tamamen iyileşme yani hastalığın hiç olmamış gibi ortadan kalkması mümkün değildir.
Hastanın bağımlılığını yenebilmesine yönelik göreceği psikoterapinin yanında, bağımlı olduğu maddeye karşı arzuyu azaltan ve keyif almasını ortadan kaldırmaya yönelik ilaçlar giderek artmaktadır. Bunlar arasında akamprozat, naltrekson, nalokson, bupronorfin gibi ilaçlar bulunur.
Bir kimsenin uyuşturucu koması, alkol koması veya yoksunluk krizi gibi durumlarının hastanelerin acil servisinde tespit edilmesinin ardından AMATEM'e sevkleri yapılır. Hastanın acil servisten gelmesi durumunda bir başvuru şartı aranmaksızın AMATEM'e yatırılma süreci ve tedavi başlatılır.
AMATEM kliniği alkol ve madde kullanım bozuklukları tedavilerinin yapıldığı bir kliniktir. İlaç tedavilerinin yanında bireysel psikoterapiler, grup psikoterapileri, alkol ve madde ile ilgili eğitsel çalışmalar, rehabilitasyon ve dışarıya hazırlık faaliyetleri ve aile bilinçlendirme programları yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri