Konya, ülkemizde metal işleme makineleri sektöründe, araç üstü ekipman sektöründe, tarım makineleri ve ekipmanları sektöründe, av tüfekleri imalatında Türkiye pazarının lider üreticisi konumundadır. Tarım makineleri ve ekipmanların ülkemizin ihracatında 1. sıradadır. Savunma sanayi ihracatında ise 4. sıradadır.
KONYA SANAYİ GÖRÜNÜMÜ
Otomotiv sektörü, makine ve ekipman sektörü, ana metal sanayi, tarım ve gıda sektörü, kauçuk ve plastik sektörü, ambalaj sektörü, mobilya sektörü, ağaç ürünleri sanayi, ayakkabı sektörleri başta olmak üzere bir çok alanda Türkiye'nin önde gelen üretim üstlerindendir.
Konya, Türkiye'de; buğday, şekerpancarı, kuru fasulye, havuç, tavuk yumurtası üretiminde 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca arpa, nohut, patates, ayçiçeği ve mantar üretiminin yanı sıra et ve süt, süt ürünleri üretiminde de ilk sıralarda yer almaktadır. Dolayısı ile de bu alanlarda önde gelen bir üretim merkezidir.
Konya'da ilçeleri ile birlikte 9 organize sanayi bölgesi, 38 adet küçük sanayi sitesi ve 3 adet özel OSB var. Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde 40 sektörde 381 firma faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 30 bin kişi çalışıyor.
Konya İli ilçeleriyle birlikte sahip olduğu sanayi alanlarında gerçekleştirilen yatırımlar ile ülke ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır. İl merkezi başta olmak üzere Akşehir, Beyşehir, Cihanbeyli, Ereğli, Ilgın, Seydişehir ilçelerimizde yoğun sanayileşme görülmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Türkiye'nin tahıl ambarı konumunda bulunan Konya, ülkemizin tahıl ambarı diyebileceğimiz ilimiz; toplam tarım alanı, toplam tahıl üretimi yanı sıra süt, yumurta, buğday, arpa, şeker pancarı, havuç, elma (diğer), kiraz, kuru fasulye, mısır (dane) gibi ürünlerde Türkiye lideri konumundadır.
Kuruluşundan bugüne kadar Türkiye'nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan OVA UN FAB.A.Ş. bu başarılı macerasına 1952 yıllarında Konyalı ve Adanalı iş adamlarının girişimi ile başlamıştır.
Birincil alüminyum madeninin Türkiye'de çıkarıldığı tek ildir. Önde gelen gelişmiş sektörleri, makine imalatı, otomotiv yan sanayi, ana metal, tarım alet ve makineleri imalatı, gıda sanayi, ayakkabıcılık, araç üstü ekipmanlarıdır. Tarımsal makine ve ekipman üretiminde Türkiye lideridir.
Bugün, yani 12 yılda 30 sıra ilerleyerek ülkemizin sanayi devleri arasında 31'inci sıraya yükseldik.
İstanbul'daki OSB'lerde 34 bin 926 firma faaliyet gösteriyor ve 388 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Alan olarak Türkiye'nin en büyük OSB'si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor.
İstatistiksel Bölge Sınıflamasına göre TR52 gurubunu oluşturan Konya ve Karaman illeri TÜİK 2017 Yılı hanehalkı işgücü anket sonuçlarına göre; istihdam edilen nüfusun %25,8'i tarım sektöründe, %28,3'ü sanayi sektöründe, %45,9'u ise hizmetler sektöründe çalışmaktadır.
Konya ili, maden kaynakları açısından Orta Anadolu Bölgesi'nin önemli illerinden birisidir. Türkiye'nin en büyük alüminyum (boksit) ve manyezit yataklarının yanı sıra kömür, kil, çimento hammaddeleri, kurşun, çinko, barit madenleri ile önemli oranda yeraltı suyu rezervleri bulunmaktadır.
Konya mutfağında yer alan meşhur yemekler arasında Dilber Dudağı, Etli Ekmek, Arabaşı Çorbası, Çebiç, Tirit Kebabı, Papara, Mevlana Böreği gibi farklı tatlar yer almaktadır. Konya denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri Etli Ekmek'tir.
Sanayinin dağılışı
Ülkeye düzensiz dağılan sanayinin %60'ı Marmara Bölgesi'nde bulunur. Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir.
Türkiye'de gıda sanayi, kimya sanayi, dokuma sanayi, maden sanayi, makine sanayi, çimento, cam ve seramik sanayi yaygın olarak faaliyet gösterir. Sanayi faaliyetleri ile birlikte ülkelerin ihracat rakamları artarken dış ticareti kapasitesi de büyüme kaydeder.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ ve Konya Büyükşehir Belediyesi ortak bir projeye imza atıyor. Başkan Uğur İbrahim Altay, Eski Sanayi ve Karatay Sanayi'nin taşınmasıyla yerine yapılacak Yeni Sanayi Sitesi'nin 2.690 dükkan ve 134 ticari merkezle Konya'yı bir sanayi şehrine dönüştüreceğini söyledi.
2000'li yıllarda devlet sektörlü işletmelerin payının azal- masının yanında Türkiye, genel olarak bir sanayi ülkesi görünümündedir. Sanayinin %72,2'si İstanbul, Batı ve Doğu Marmara ile Ege Bölgesinde yoğunlaşmıştır.
Konya ise Adana'nın ardından en kalabalık iller sıralamasında 7. sırada yer aldı.
Raporda dünyadaki 416 şehir arasında Türkiye'den 10 şehre yer verildi. 2018 endeksinde trafik sıkışıklığında 287'inci sırada yer alan Konya, 2019'da dünyadaki 42 şehri daha geride bırakarak 329'uncu sıraya geriledi.
Fatih Sultan Mehmet 1470 yılında 4'üncü eyalet olarak Karaman Eyaletini kurmuş, merkezini de Konya şehri yapmıştır. 17'inci yüzyılda Karaman Eyaletinin sınırları genişlemiş, Tanzimat döneminde de ismi değişerek Konya Eyaleti adını almıştır.
Konya ilinde 31 ilçe vardır. Merkez ilçeler: Karatay. Meram.
Danimarka, Hollanda ve İsviçre gibi dünyanın önemli ülkelerinin kıl payı gerisinde kalan Konya, aralarında Belçika, Arnavutluk, İsrail, Slovenya, Kuveyt, Katar ve Lübnan'ın da bulunduğu 120 ülkeden daha fazla toprağa sahip.
Konya Al-San Meram Un Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Numan Albayrak ve beraberindekiler, Vali Yakup Canbolat'ı makamında ziyaret etti.
Meram, Konya ilinin merkez ilçelerinden olup, şehrin güneybatı kısmında yer alır.
Kurucumuz Fahrettin Ulusoy | Ulusoy Un.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri