Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır.
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Probiyotik bakteriler içeren yoğurt, ayran, kefir gibi besinler enfeksiyonun giderilmesine ve ishalin önlenebilmesine yardımcı olur. Buna ek olarak haşlanmış patates ve pirinç tüketimi de bağırsaklarda su emilimini arttırdığından ishali hafifletir.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
İlgili 24 soru bulundu
Diyette; fruktoz (meyveler, bal, yüksek fruktoz içeren mısır şurubu), laktoz (süt ve süt ürünleri, peynir, yoğurt), fruktan (buğday, soğan, sarımsak), galaktan (mercimek, kuru fasulye, soya fasulyesi), poliol (tatlandırıcılar, kayısı, kiraz, avokado, şeftali, nektarin) kısıtlanır.
Çiğ badem bağırsak dostu yiyecekler arasında
Ayrıca içerdiği lifler sayesinde bağırsak mikrobiyotası üzerinde olumlu etkileri olduğu ve yararlı bağırsak bakterileri için besin oluşturarak (prebiyotik) sayıca artırılmasını sağladığı ortaya koyulmuştur.
Dr. Vedat Göral, bağışıklık sistemi hücrelerinin yüzde 70'inin bağırsaklarda bulunduğunu belirterek “Bağırsak sağlığı için özellikle sigara, stres, gereksiz antibiyotik ve ağrı kesicilerden uzak durulmalı.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Günde en az 8 bardak su tüketimi ihmal edilmemelidir. Düzenli bağırsak alışkanlığını sağlayabilmek için her gün düzenli bir ritimde güne başlanmalı, kahvaltı saati sabit tutulmalı ve kahvaltıdan ortalama yarım saat sonra tuvalete gitme alışkanlığı edinilmelidir.
Bağırsak enfeksiyonu bitkisel tedavi önerileri arasında bulunan limonlu su, bağırsaklarda oluşan iltihabın temizlenmesine yardım eder. Limonlu su antioksidan ve antiseptik özelliği sayesinde, enfeksiyonu kısa sürede iyileştirir.
Probiyotik bakımından zengin besinlerin en bilineni süt ve süt ürünleridir (yoğurt, kefir). Bu besinler ayrıca yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, B12 ve niasin olmak üzere birçok besin öğesi için önemli kaynaklardır.
Gaz yapıcı besinler (lahana, turp, kuru baklagiller), gazlı içecekler, alkol, kafein, acı baharatlar verilmemelidir. Çiğ sebze-meyve ve süt bazı hastalarda semptomları arttırdığı için kontrollü verilmelidir. Yeterli sıvı tüketimi de İBS tedavisinde oldukça önemlidir.
Un ve şekerden fakir, sebze, meyve, et ve yumurta gibi doğal gıdalardan zengin bir diyet bağırsak florasının koruyuculuğunu artırır. Fermantasyon ürünleri (turşu, yoğurt, peynir, sirke, tuzlama yiyecekler) bağırsak florasında bulunan probiyotikleri artırır.
1)Lifli Beslenin!
Bu lifler, bağırsaklara su emilimini arttırarak dışkı hacmini arttırır ve dışkı kıvamının daha yumuşak olmasını sağlar. Kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler lif içeriği en yüksek besinlerdir. Haftada en az 2 kez nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagilleri tüketmeye özen gösterin.
Sabah aç karnına bir su bardağı sıcağa yakın suya bir yemek kaşığı zeytinyağı, bir adet taze limondan elde edeceğiniz limon suyu ve bir tatlı kaşığı elma sirkesini karıştırarak içmek sindirim sisteminizin çalışmasını sağlar.
Enfeksiyon süresince vücudunuzun su, tuz ve mineral desteğini sağlayın. İshal düzelene kadar yağsız ve az posalı diyet yapın. İshal süresince yağsız çorbalar, yağsız peynir, yoğurt, patates haşlaması, elma, şeftali, muz ve havuç gibi besinler tüketin.
Canan Karatay, “Bu bağlamda lahana, karnabahar, turp, soğan, sarımsak gibi doğal prebiyotikler ve doğal ev yoğurdu, doğal fermantasyon sirke, doğal turşu, şirden mayalı peynir gibi doğal probiyotikler sağlıklı bir yaşam için olmazsa olmaz olarak hayati önem arz ediyor” dedi.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Bağırsak Sağlığı için kaliteli karbonhidrat seçimi
Esmer pirinç, kinoa, bazı sebze ve meyvelerde bulunan kompleks karbonhidratlar; aynı zamanda yüksek oranda lif içerirler. Lifli besinler ise bağırsaklarımızdaki dost bakteriler olarak bilinen probiyotiklerin en önemli besin kaynağıdır.
Sebze ve meyvelerden de bağırsak sağlığı ve sindirim üzerindeki faydaları açısından ıspanak ve elma başı çekiyor. Yararlı bakterilerin artmasında etkili olan ıspanak, içerdiği faydalı şeker açısından ve floramızın düzenlenmesine olan etkisinden dolayı tercih etmemiz gereken bir gıda olarak öne çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri