Ani başlayan barsak iskemilerinin %40-50' sini bağırsak atardamar sisteminde gelişen pıhtı ve bunun yol açtığı emboliler oluşturur. Embolik damar tıkanıklığı tipik olarak ani başlayan şiddetli karın ağrısı, ishal ve kanlı büyük abdeste yol açar.
Aterosklerozlu hastaların çoğu yaşlı, sigara içen, kan basıncı yüksek ve kolesterol düzeyi yüksek kişilerdir. Bazen çoğu kez kalpten kaynaklanan ve emboli adı verilen bir pıhtı parçası gelip barsak atardamarlarını tıkar. Bu durumda barsakların kan akımı ani olarak azalır ve akut mezenterik iskemi oluşur.
Bağırsak tıkanıklığı için en önemli risk faktörleri; önceden karından ameliyat geçirilmiş olması, karın duvarı veya kasık fıtıkları, Crohn hastalığı gibi inflamatuvar hastalıklar, bilinen bir kanseri olmak veya kanser için yüksek riske sahip olmak, karın bölgesine radyasyon uygulanmış olması ve yabancı cisimlerdir.
Bağırsak tıkanıklarında, belirtiler çok ani ve şiddetli olabilir. Tıkanan bağırsak nedeniyle biriken gaz ve sıvı, kişide şiddetli ve ilerleyici ağrılara neden olur. Rahatsızlığın ilerlemesi durumunda, kan iletiminin kesilmesine bağlı olarak dokuda ölüm gerçekleşebilir.
Bağırsak tıkanıklığı, bağırsaklarda kısmi veya tam bir engelleme olduğu durumu ifade eder. Bu engelleme, sindirim sisteminde dolaşımı engeller ve dışkının normal şekilde geçişine izin vermez. Halk arasında bağırsak düğümlenmesi olarak da bilinir. Acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durumdur.
İlgili 20 soru bulundu
Bağırsak tıkanıklığı tedavi edilmediğinde, ölüm riski yüksek olabilir. Ancak, tıkanıklığın erken teşhisi ve tedavisi, komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilir ve ölüm riskini azaltabilir. Bu nedenle, bağırsak tıkanıklığı belirtileri ortaya çıktığında, hemen tıbbi yardım alınması önerilir.
Ameliyat yaklaşık olarak 2-3 saat sürebilir.
Gaz sıkışması ağrısı karın, mide bölgesinden başka vücut bölümlerine de vurabilmektedir. Gaz sıkışması ağrısı göğüs, sırt, kasık ve belde de hissedilebilmektedir. Karın bölgesinden vücudun farklı kısımlarına vuran ağrıların sebeplerinin uzman bir hekime başvurularak araştırılması gerekmektedir.
Bu durumun meydana gelmesi ile birlikte oluşan belirtiler arasında karın bölgesinde şişkinlik, gerginlik, ağrı, bulantı, kusma, konstipasyon (kabızlık) ve kanlı dışkılama gibi şikayetler yer alır. Bağırsak düğümlenmesi belirtilerinin meydana gelmesi aniden olabileceği gibi yavaş yavaş da ortaya çıkabilir.
Bağırsak Tıkanıklığı Belirtileri
Obstrüksiyon (tıkanıklık) devam ettikçe ağrı artık sürekli bir hal alır. Anoreksiya (iştah kaybı) ve bulantı sıklıkla görülür. Kusma, özellikle yüksek dereceli veya proksimal (yukarı barsaklar) tıkanıklıklarda yaygındır. Alt barsak boşaltılırken geçici olarak ishal görülebilir.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Kalın Bağırsak Ağrısı Nereye Vurur? Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Bağırsak düğümlenmesi ameliyatı anestezi alınan her ameliyat gibi standart anestezi risklerine sahiptir. Bunun dışında doku çıkarılması ve kesi açılması işlemine bağlı olarak kanama görülme riski bulunur. Stoma açılmasına bağlı olarak enfeksiyon gelişme riski de bulunabilen bir ameliyattır.
Beyne pıhtı atması riski, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, obezite, sigara içme, aşırı alkol tüketimi ve hareketsiz yaşam tarzı gibi risk faktörlerine sahip olan kişilerde daha yüksektir.
Eğer pıhtı küçük olursa periferdeki küçük damarlara gider ve problem yaşatmazlar eğer büyük olursa pıhtılar büyük damarları tıkarlar. O büyük damarın sulandığı veya kanlandırdığı yerde kanlanmayı engelleyecekleri için orada kansızlık meydana gelir. Bu kansızlığa iskemi denir. Beyinde ve kalpte de durum aynıdır.
Kanama durup, vücuttaki tehlike sinyali geçtikten sonra, kandaki pıhtılar parçalanır ve vücuttan uzaklaştırılır. Pıhtılaşma reaksiyonun başlaması için her zaman vücutta bir kesik olması şart değildir. Vücutta inflamatuar bir reaksiyonun başlaması da, pıhtılaşma sürecini başlatabilir.
Bağırsak düğümlenmesi kendiliğinden geçmez. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektirir.
Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir? Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
Bağırsak tıkanıklığı ciddi komplikasyonları da beraberinde getirebilir. Bu durum aynı zamanda bağırsağın kendisine giden kan akışının engellenmesinden kaynaklı bağırsakta doku ölümüne sebep olabilir. Bağırsak düğümlenmesi hızlı tanı ve tedavi gerektiren acil bir durumdur.
Kötü kokulu gaz ve hazımsızlık probleminiz varsa
Yemekten sonra karın ağrısının da eşlik ettiği kötü kokulu gaz problemi genelde gıda intoleransıyla ilgilidir. Özellikle laktoz ve gluten intoleransı mide spazmlarına, kramplara, ağrılara ve çok kötü kokan gaza neden olabilir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Mide üşütmesi veya gıda zehirlenmesinde olduğu gibi bazı akut hastalıklarda, aşırı gaz meydana gelebilir. Divertikülit, İritabıl bağırsak sendromu veya ülseratif kolit ya da Crohn hastalığı gibi enflamatuar bağırsak hastalığının olduğu daha ciddi kronik durumlardaki bir kaç belirtiden biri de gaz olabilmektedir.
İyileşme süresi için de 6 ay diyebiliriz. Bu süre içerisinde herhangi bir sorun yaşamadıysanız tamamen iyileşeceksiniz.
Bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak oluşan ishal ve diğer sorunlar genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir.
Birçok karın ameliyatından sonra 7-14 gün arası bir süre hastanede yatmak gerekebilir. Bunun dışında kalan bazı cerrahi girişimlerde ise daha kısa sürede taburcu olunabilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri