Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Prof. Dr. Göral, bağırsak dostu besinleri şöyle sıraladı: Yoğurt, kefir, lahana turşusu, kepekli ekmek, badem, Hindistan cevizi, tarçın, kaliteli zeytinyağı, bezelye, Brüksel lahanası, rokfor peyniri, zencefil, doğal sarımsak, omega-3'den zengin olan somon balığı oldukça yararlıdır.
1) Fermente Gıdalar Tüketin
Bağırsak florasındaki yararlı bakterileri çoğalmak için beslenme rutininizde fermente yiyeceklere ağırlık vermenizi tavsiye ederiz. Peki fermente besinler nelerdir? Ev yapımı yoğurt, ayran, kefir, elma sirkesi, şalgam, turşu, kombu çayı gibi yiyecekler fermente besinlerdir.
Hastada ishal varsa az lifli, kabızlık varsa bol lifli gıdalar tüketilmelidir. Bol lifli gıdalar sebzeler, meyveler, kuru baklagiller, tam buğdaylı ürünlerdir. Hem ishal hem kabızlık durumu varsa az lifli bir diyetle birlikte buğday kepeği tüketilmelidir.
İlgili 45 soru bulundu
Hassas bağırsak sendromunun tedavisinde diyet çok önemli yer tutar. Bol lifli beslenilmesi ve oda sıcaklığında su tüketilmesi gerekirken alkol, kafeinli içecekler ve aşırı yağlı gıdalardan uzak durulması çok önemli.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Antibiyotik ve gereksiz ilaç tüketimi, hareketsiz kalmak, obezite, sağlıklı beslenmeme, sigara tüketimi, alkol kullanımı, stres ve uyku problemleri bağırsak sağlığını kötü yönde etkilemektedir. Bilhassa antibiyotik ilaçlar, zarar veren bakterileri yok ederken bağırsakta bulunan sağlıklı bakterileri de yok eder.
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Flora Neden Bozulur:
Her üşütüldüğünde veya en ufak bir enfeksiyonda antibiyotik kullanılırsa floradaki bakterilerin önemli bir kısmı kaybedilir. 1 hafta antibiyotik kullanıldığında floranın toparlanması en az 6 aydır.
Kötü bakterilerin artması, iyi bakterilerin azalması bazı belirtilere neden olur. “Bağırsak florası dengesizliği belirtileri nelerdir?” dediğimiz zaman bu belirtilerin bulantı, kusma, ağırlık hissi, karında şişlik, karın ağrısı, kırgınlık, halsizlik, ishal ve kabızlık gibi belirtiler olduğu görürüz.
Vücuttaki yararlı bakteriler lifli besinlerden hoşlanıyor. Lif bakımından en zengin yiyecekler ise meyve, sebze ve tam tahıllardan oluşuyor. Sarımsak, yer elması, muz, elma, yaban mersini ve nohut Bifidobakteri gibi yararlı bakterileri besliyor.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
Probiyotik bakteriler içeren yoğurt, ayran, kefir gibi besinler enfeksiyonun giderilmesine ve ishalin önlenebilmesine yardımcı olur. Buna ek olarak haşlanmış patates ve pirinç tüketimi de bağırsaklarda su emilimini arttırdığından ishali hafifletir.
Genellikle mide krampları, şişkinlik, ishal ve kabızlık gibi belirtilerle kendini gösterir. Belirtiler bazen kısa süreli olsa da, bazen günler, haftalar veya aylarca sürebilir. Ömür boyu süren bir rahatsızlıktır ve günlük yaşam kalitenizi düşürücü etkileri olabilir.
Bir bardak içme suyuna sabah aç karnına tükürün ve 15 dakika izleyin. Eğer tükürük suyun üstünde kalıyorsa sağlıklı bağırsak florasına sahipsiniz. Eğer tükürük dibe çöküyorsa, saçak gibi aşağıya iniyorsa, kar yağmış gibi oluyorsa veya suya rakı konmuş gibi bulanıyorsa kandida bağırsak floranızı bozmuş demektir.
Bağırsakları Çalıştıran Besin Önerileri
Bağırsakların çalışması adına; elma, brokoli, erik, kefir, yoğurt, limon, karpuz, biber, turşu, kivi gibi besinler tercih edilebilir. Bunun yanı sıra bol bol su tüketmek, bağırsak hareketlerinin düzenli bir şekilde çalışması için oldukça önemlidir.
İrritabl bağırsak sendromu (IBS), hassas bağırsak sendromu ya da spastik kolon isimleriyle de anılır. Toplumun yaklaşık %15'ini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Belirtileri karında kramp, ağrı, şişkinlik, gaz, ishal veya kabızlık ya da her ikisini içerir.
Bağırsak enfeksiyonu, bağırsaklarınızda bulunan mikroorganizmaların çoğalması sonucu ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu enfeksiyonlar genellikle bakteri, virüs veya parazitler tarafından neden olunur.
Shigella bakterisi basiller dizanteriye neden olur. Bu bakteri sıklıkla insan dışkısı ile kirlenmiş suyun içinde bulunur ve yayılır. Bu bağırsak enfeksiyonunun yol açtığı dizanteri belirtileri arasında karın ağrısı, kramplar, ishal, ateş, kusma ve dışkıda kan, irin veya mukus bulunur.
Huzursuz bağırsak sendromu genellikle karında ağrı ve şişkinlik, tekrarlayan kabızlık veya ishal gibi şikâyetlere neden olur. Nedeni kesin olarak bilinmese de enfeksiyonlar, beslenme düzeni ve özellikle stres gibi çevresel etkenler huzursuz bağırsak sendromunu tetikleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri