Probiyotik bakteriler içeren yoğurt, ayran, kefir gibi besinler enfeksiyonun giderilmesine ve ishalin önlenebilmesine yardımcı olur. Buna ek olarak haşlanmış patates ve pirinç tüketimi de bağırsaklarda su emilimini arttırdığından ishali hafifletir.
Karın ağrısı ve sürekli tuvalete çıkma isteği gibi belirtilerle kendini gösteren, insanların hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlık olan Ishal, doğru beslenme ve bazı püf noktaları ile kontrol altına alınabilir. Bunlardan biri olarak Türk kahvesine sıklıkla başvurulur.
Bağırsak enfeksiyonunun en büyük nedenleri arasında bakteriler ve virüsler gelmektedir. Bakterilerin ve virüslerin bağırsak enfeksiyonuna neden olduğu yapılan testler sonucu ortaya konulmuştur. Bağırsak enfeksiyonu aynı zamanda dengesiz beslenmeye bağlı olarak da gelişmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Bu dönemde kepek ekmeğinden, yağlı ve şekerli gıdalardan, baharatlardan, bol posalı sebze ve meyvelerden uzak durun. Halk arasında ishali azalttığı sanılan kuru kahve ve çay tüketiminden kaçının! Çünkü kahve ve çay vücuttan sıvı kaybına neden oluyor. Bol bol su içmeye özen gösterin.
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Kafeine bir süre ara vermelisiniz: Kahve ve çay vücudunuzdaki sıvının daha hızlı kaybolmasına neden olur. Ancak çiğ kahvenin ishale iyi geldiği de bilinmektedir. Kahveyi pişirmeden, az miktarda tüketebilirsiniz.
GÜNDE EN FAZLA DÖRT BARDAK
Kahvenin kalp dostu olmasının yanı sıra polifenoller adı verilen faydalı bitki bileşikleri içermesi sebebiyle antioksidan ve iltihap azaltıcı etkileri olduğu açıklandı.
Hastaların önemli bir çoğunluğu sindirim sistemi problemleri ve ishal şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvuruyor. Çünkü Covid-19'un vücuttaki pek çok sistem ile birlikte mide ve bağırsak sağlığına da olumsuz etkileri olabiliyor.
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Bağırsak enfeksiyonu, çocuklarda daha sık görülmekle birlikte tüm yaş gruplarını etkileyen bir hastalıktır. İshal, kusma gibi rahatsızlık verici ve günlük yaşamı kısıtlayan durumlara sebep olur. Aynı zamanda bulaşıcı özellik gösterebilen bu hastalık, toplum sağlığı açısından da risk oluşturur.
İshalin önlenmesi ve enfeksiyonun gitmesi için probiyotik içeren yoğurt, kefir ve ayran tüketilebilir. Bağırsaklarda su emilimi arttırılarak ishalin hafifletilmesi gerekir. Bu hafifletme işlemi için de haşlanmış pirinç ve patates tüketilebilir. Bu besinler bağırsak enfeksiyonuna iyi gelir.
Yağsız makarna, pirinç pilavı, haşlanmış patates-patates püresi, haşlanmış yağsız et ve tavuk, yağsız ızgara köfte yenebilir.
Genel olarak kolit oluşmasının sebebi bağırsağın parazitler, zararlı bakteriler ve virüsler ile iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanmaya neden olan en yaygın bakteriler Salmonella, Yersinia ve E. Coli'dir. Diğer bir yandan ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi durumlar da kolite niçin olmaktadır.
Kalp, tansiyon, mide şeker hastalığı, su kaybı, migren, vitamin ve mineral kaybı, doğurganlık, hamilelik, baş ağrıları, karaciğer ve safra kesesi gibi alanlarda kahvenin aşırı tüketimi tehdit oluşturmaktadır.
Kahvede bulunan bir diğer bileşik olan terpenoidin de inflamasyonu azalttığı, enfeksiyonlara karşı etkili olduğu ve kalp sağlığını desteklediği gösterilmiştir.
Kahvenin zararları
Özellikle tansiyon, kalp ritmi bozukluğu (aritmi), taşikardi ve diğer kalp hastalıkları olan bireylerde kahve tüketimi çarpıntıya yol açabilir. Bu olumsuzluk herhangi bir kalp hastalığı olmayan bireylerde de aşırı kahve tüketimi sonucunda görülebilir.
İSHALİ DURDURUR: Soğuk bal şerbeti ishale çok faydalıdır. Kısa sürede durdurur.
İshali kesmek için içilen asitli içecekler ve kahve şehir efsanesi! İshali olan hastalara asitli içecek, kahve içirilmesi tamamen bir şehir efsanesidir. Tedaviyle birlikte hasta kişi yiyecek olarak yoğurt, ayran, muz, yayla çorbası, patates havuç, gibi gıdalarla beslenmelidir.
İshale ne iyi gelir, siyah çay tüketilmesi ishali kesebilir. Özellikle çayın demli olması daha etkili olacaktır. İshali kesmek için yağsız pirinç pilavı tüketilebilir.
Probiyotik bakterileri (yararlı bakteriler) içeren yiyecekleri veya besin takviyelerini tüketmek. Bu bakterilerin sağlıklı bir bağırsak florasına katkıda bulunduğu düşünülüyor. Yoğurttaki bifidobakteri ve laktobasilus bu türden bakteriler. Yoğurt yediğimizde bağırsaklarımızdaki bu bakterilerin sayısı artacaktır.
Uygulama: Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri