Bağırsak fıtığı, bağırsak duvarında bir kitle oluşumuna verilen bir isimdir. Bu kitle, bağırsak duvarının iç kısmına doğru genişleyebilir ve sıkışabilir. Bu durum, bağırsak hareketlerini engelleyebilir ve kabızlık, karın ağrısı ve bulantı gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Saatler içerisinde (acil) müdahale edilmezse sıkışan organın kan dolaşımı bozulur. Zamanında girişim yapılmayan durumlarda kan dolaşımı bozulan bağırsakta (veya başka bir organ) çürüme gelişir ve bağırsağın bozulan parçasını da ameliyatla almak gerekir.
Bağırsak Fıtığı (Rektosel) Nedenleri
Rahmi alınan kadınlarda da en sık görülen hastalıklardan bir tanesidir ancak asıl neden sık doğum ve dikişsiz doğumdur. Bunun yanı sıra kabızlık da hastalığın nedenleri arasında yer alıyor. Erkeklerde ise en büyük neden kabızlıktır.
İlgili 42 soru bulundu
Bağırsak fıtığı kimlerde görülür? Rektosel (Bağırsak Fıtığı) normal ve birden fazla doğum yapmış kadınlarda ve erkeklerde görülebilir.
Bağırsak fıtığı; ameliyatsız geçebilecek bir hastalıktır. Bir başka deyişle, cerrahi olmayan yöntemler ile de söz konusu sorundan kurtulmak mümkündür.
Elektif şartlarda yapılan, yani hiçbir acil durum söz konusu olmaksızın hasta en iyi şekilde ameliyata hazırlanarak planlı şekilde en uygun zamanda yapılan fıtık onarımlarında risk çok çok düşüktür. Hayati risk pratik olarak yoktur.
Ameliyat süresi genellikle 30-60 dakika arasında değişir.
Bağırsak fıtığı, tıp dilinde posterior vajinal prolapsus olarak adlandırılabilir. Kalın bağırsağın uç kısmı olan rektumun vajina duvarını aşarak cep oluşturmasıdır. Bu hastalık, kişinin kadın hastalıkları ve doğum ile genel cerrahi kliniklerinde muayene edilmesi sonucu teşhis edilebilir.
Rektoselin (bağırsak fıtığı) günümüzde minimal dikişli bir yöntem olarak kabul edilen, transperineal cerrahi ile yapılıyor. Bu yöntemde anal ya da vajinal bir müdahale gerekmediği için tedavi çok daha sağlıklı ve güvenli oluyor.
Rektosel, yani bağırsak fıtıklaşması, bağırsağın son kısmıyla ön tarafında bulunan organlar (kadınlarda vajen, erkeklerde mesane) arasındaki tabakanın yırtılması/gevşemesi sonucu bağırsağın ıkınmayla bu organlara doğru fıtıklaşması ile meydana geliyor.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Kalın Bağırsak Ağrısı Nereye Vurur? Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Karın Duvarı Fıtıklarında Şikayetler ve Belirtiler
Muayenede fıtık bölgesinde ele gelen şişlik vardır. Muayenede öksürtme, ıkındırma gibi manevralarla hastanın karın içi basınç arttırılarak fıtık şişliği daha belirgin hale getirilebilir.
Kasık bölgesinin sağında, solunda ya da her iki tarafında da görülen karın içi basıncın artması ile ortaya çıkan fıtık türüdür.
FITIK TÜRLERİ
Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir. Burada önemli olan faktör fıtık hastalığının ilerlememiş ve erken zamanda tedavi ediliyor olmasıdır.
KALIN BAĞIRSAK AMELİYATLARI
Kalın bağırsak ameliyatı iki şekilde yapılabilir: kapalı veya açık ameliyat şeklinde olabilir. Standart açık kalın barsak ve rektum ameliyatlarında karnın orta kesiminde uzun bir ameliyat kesisi ile yapılmaktadır. Hastalar genellikle 7-8 günden sonra hastaneden taburcu edilebilmektedirler.
Normal şartlarda tam endoskopik bel ve boyun fıtığı ameliyatlarından sonra hasta bir gün hastanede kontrol amaçlı yatırılır. Ertesi gün taburcu edilir. AMELİYATTAN KAÇ GÜN SONRA SEYAHAT EDİLİR? Ameliyat sonrası hastanın yolculuk yapmasında sakınca yoktur.
Fıtık atağı durumunda birkaç dakika gevşedikten sonra şişlik üzerine nazikçe baskı uygulayarak ve ovalayarak şişliği karın içine doğru ittirmeye çalışabilirsiniz. Eğer bu mümkün olmuyorsa fıtık sıkışmıştır ve 2 saatten fazla beklemek tehlikeli olabilir. Bu durumda cerrahi uzmanına başvurmak gerekir.
Fıtık ameliyatları aslında genel olarak cerrahinin kolay ameliyat grubuna girmekle birlikte kimi zaman gerçekten uğraştırıcı zor ameliyat haline döndürebiliyor. Ama şunu bilmek gerekir fıtık ne kadar büyükse ameliyat sonrası dönemdeki birtakım sıkıntılar o denli fazla olacaktır.
Kasık fıtıkları ameliyatlarında ameliyat sonrası tekrar ihtimali her zaman vardır.
Ancak ilerleyen fıtık, şiddetli ve dayanılmaz belirtiler nedeniyle rahatsız olan kişiler için ideal tedavi yöntemi ameliyat olacaktır. Kısacası bel ve boyun bölgesinde görülen fıtığın tedavisi için ameliyat şart olmasa da kesin ve hızlı çözüm için eğer kişinin uygunluğu varsa tercih edilen bir tedavi yöntemi olacaktır.
Ancak bazı durumlarda bebeklerdeki göbek fıtığı, dışarı çıkan bağırsağın sıkışmasına sebep olabilir. Bu durumda oluşacak şişlik veya çıkıntı kırmızı renk alır; ağrı oluşabilir ve bölgedeki dokular zarar görebilir. Bu durum acil müdahale gerektirebilir.
Göbek fıtığı konusuna çocuklarda çocuk cerrahisi ve yetişkinlerde genel cerrahi bölümü bakmaktadır. Göbek fıtığına hangi doktor bakar? Göbek fıtığına çocuklarda çocuk cerrahisi ve yetişkinlerde genel cerrahi uzmanları bakmaktadır. Göbek fıtığı ameliyatı olmazsam ne olur?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri