Bağırsak iltihabı dendiği zaman akla ilk olarak kolit gelir. Kolit; kalın bağırsağı hedef alır. İltihaplanma sonucunda, kalın bağırsakta şişlik ve tahriş meydana gelir. Bu durum iç astarda ülser yaralarına yol açar.
Gastroenterit: Çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak mide-bağırsak iltihaplanması olması halinde gaz birikimiyle birlikte şişkinlik görülebilir.
Gastroenterit akut karın ağrısına neden olabilirken ülseratif kolit ve Crohn hastalığı kronik tekrarlayıcı karın ağrısı ile ilişkilidir. Kalın bağırsak iltihabı belirtileri arasında karın ağrısının yanı sıra karında kramplar, ateş, şişkinlik, kanlı ishal, beklenmedik kilo kaybı gibi semptomlar da sayılabilir.
Bağırsak enfeksiyonu, çok sık görülen ve genellikle istirahat, bol sıvı alımı ve uygun gıdaların tüketimi ile en geç 1 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Bu nedenle hastalar genellikle doktora başvurma gerekliliği hissetmez.
Bu rahatsızlıkla beraber görülen semptomların çok büyük bir bölümünde (yaklaşık %95'inde) kalın bağırsağın son kısmı olan rektumda tutulum gözlenir. Ülseratif kolit hastalığı aynı zamanda, ekseriyetle makatta yukarı doğru, kalın bağırsak boyunca yayılım gösterir.
İlgili 20 soru bulundu
İltihaplanma sonucunda, kalın bağırsakta şişlik ve tahriş meydana gelir. Bu durum iç astarda ülser yaralarına yol açar. Bu hastalık yaşam kalitesini ciddi oranda etkilemektedir.
Bağırsak Enfeksiyonu belirtileri arasında diyare, kusma ve karın ağrısını vardır. Dehidrasyon yani susuzluk gastrointestinal enfeksiyonların ana tehlikesidir, bu nedenle kaybedilen sıvının geri kazanılması önemlidir. Çoğu gastrointestinal enfeksiyon kendi içinde sınırlıdır ve belirtileri birkaç gün içinde düzelir.
Karında yaşadığınız şişlik; gaz, hazımsızlık, şişkinlik ve guruldama şeklinde karşımıza çıkar. Bu durumların çeşitli belirtileri söz konusu olabilir. Çölyak hastalığı, mide ve bağırsak kanserleri, gastrit ve rahatsızlıklar karış şişliğine sebebiyet verebilir.
- Nane çayı karın ve mide bölgesindeki rahatsızlığa iyi gelmektedir. Ayrıca nane çayı sindirim sistemindeki kaslarda spazm ve kasılmaları da engelleyen ve gaz atılımını kolaylaştıran bir besindir. - papatya çayı günlük tüketildiği zaman midedeki şişliği ve karın ağrısını giderir.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Enfeksiyon
Eğer vücutta bir enfeksiyon durumu söz konusu ise üriner ve gastrointestinal organların çevresinde akyuvarların artmasına bağlı olarak şişlik görebilirsiniz. Ateş, kızarıklık ve ağrı, lenf düğümlerinde şişkinlik gibi diğer muhtemel semptomların varlığını kontrol edin.
Son olarak bağırsak iltihabı ve enfeksiyonundan şüphelenen doktor hastaya gaita testi yapar. Gaita testi sonucunda ise kesin olarak bağırsak iltihabı ve enfeksiyonu teşhisi konulur.
Günlük yaşamı zorlaştıran sorunlara yol açabilir. Bu sorunları kusma, ishal ve karın ağrısı oluşturur. Ayrıca süre olarak bağırsak enfeksiyonunun uzun sürmesi ciddi bir sıvı kaybına neden olabilir. Bu da beraberinde bazı tehlikeleri getirebilir.
Kişilerin şikâyetlerini iyi dinlemeleri gerektiğini söyleyen Doç. Zorlu, “Devam eden karın şişkinliği ve yanında başka şikâyetlerin olması; karın bölgesinde hassasiyet, şiddetli ishal ve dışkıda kan görülmesi, yüksek ateş, 6- 8 saat yemeden ve içmeden kesilme gibi şikâyetler varsa muhakkak hekime başvurmak gerekir.
Şişkinlik karın ağrısına, rahatsızlığa ve midede dolgunluk hissine yol açar. Ayrıca şişkinlik, karın bölümünün olduğundan daha büyük (hamile gibi) görünmesine, spazm ve ağrıya neden olabilir. Sindirim sisteminde mide şişkinliğine neden olan iki gaz kaynağı vardır.
Bağırsak enfeksiyonu, parazit, bakteri, virüs bulaşan besinlerden ya da kirli su tüketiminden sonra görülür. Kusma, ateş, karın ağrısı ve ishal şeklinde ortaya çıkan bağırsak enfeksiyonu, çocuklarda sık rastlansa da yetişkinlerde oluşabilmektedir.
Karın şişkinliği, doğal bir durum olabileceği gibi başka bir takım hastalıkların da habercisi olabilir. Karın şişliği özellikle süreklilik arz ettiğinde dikkate alınması gereken bir durumdur. Bu tür şikayeti olanların hastanelerin Genel Cerrahi veya Gastroenteroloji polikliniklerine başvurması gereklidir.
Karın şişkinliği, kısa bir süre sonra kendiliğinden düzelebilir. Ancak altta yatan başka bir sebep olduğu durumlarda uzun süreli olarak hastaları rahatsız edecek seviyeye gelebilir. Böyle durumlarda tıbbi destek almak ve tedavi olmak gerekebilir.
Gaz, şişkinlik ve karın ağrısı ile karakterli spastik kolon sendromu (İBS) problemi olanların L. Plantarum V299, bifidobakterium bifidus, S. Cerevisiae ve diğer bazı laktobasil karışımlarını içeren probiyotik takviyelerden istifade etmeleri öneriliyor.
Yemek yerken yutulan hava, bazen karında şişkinlik hissine ve gaz sıkışmasına neden olur. Genelde yemeklerden sonra geğirme bu durumun bir sonucudur. Özellikle bazı besinler gaz sıkışmasına neden olabilmektedir. Besinlerin bağırsaklarda işlenme sürecinde gaz ortaya çıkmakta ve sıkışabilmektedir.
Bağırsakta ki yararlı bakterilerin solunum esnasında yutulan hava ile beslenmede tüketilen gıdaların fermente edilmesi sonucu, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumu gerçekleşir. Oluşan gaz sağlıklı bir şekilde dışarı atılamadığı takdirde birikir ve gaz sancılarına sebebiyet verir.
Enfeksiyon çoğunlukla hafif seyrederek birkaç gün içinde kendiliğinden geçebiliyor ancak kusma ve ishalin şiddetli olduğu vakalarda vücuttan su ve elektrolit kaybı geliştiğinden hastaneye gitmek gerekiyor. Mide-bağırsak enfeksiyonu sizi de yakalamadan önleminizi alın.
İshalle birlikte karın ağrısı da bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasındadır. Viral gastroenteritlerde dışkıda kan görülmez. Bazı bakteriyel gastroenteritlerde dışkı kanlı ve mukuslu bir şekilde olurken bazılarında ise gaita (dışkı) su gibidir ve kan içermez.
Ballı su içtiğiniz durumda bağırsaklardaki enfeksiyonun temizlenmesini başlatırsınız. Eğer bağırsaklarda iltihap durumunu kısa sürede çözmek isterseniz her sabah uyandığınızda 1 kaşık balı 1 bardak suda karıştırıp düzenli şekilde içmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri