Kan dolaşımındaki bozukluk; kan damarlarında tıkanıklık, yaralanma, bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda ortaya çıkar. Bazı organlarda meydana gelen şişkinlik sonucu damarların tıkanması, dolayısıyla kan akışının engellenmesi de kangrene neden olur.
Tıkanıklık sonucunda bağırsak fonksiyonları tamamen durabilir ve bölgeye kan akışı kesilebilir. Duruma zamanında müdahale edilmediği takdirde, dolaşım bozukluğu oluşan bölümde yeterince kan akışı sağlanamadığı için geri dönüşü olmayan doku ölümleri oluşabilir.
Bağırsak düğümlenmesi acil müdahale gerektiren bir durumdur ve bu müdahale genellikle cerrahi olarak sağlanır. Operasyon sırasında düğümlenmenin düzelmesi için karın duvarından çoğunlukla orta hattan yapılan kesiden girilir ve dönen kısmın düzeltilmesi sağlanır.
Geçirilmiş karın içi ameliyatlar sonrası gelişen yapışlıklıklar, karın içi enfeksiyonlar, kalın veya ince bağırsak tümörleri, bağırsağın yapısal anormallikleri, bağırsak sıkışması gelişen karın duvarı fıtıkları gibi nedenler yetişkinlerde en sık görülen bağırsak düğümlenmesi nedenleridir.
Örneğin bazı ilaçlar bağırsağın kas hareketlerini engelleyebilirler veya hastanın ileri derecede sıvı ve elektrolit kaybı olması buna neden olabilir. Bu nedenler düzeltilir ise tıkanıklık durumu kendiliğinden toparlar.
İlgili 21 soru bulundu
En belirgin şikayet karın ağrısıdır. Diğer şikayetler ise bulantı, kusma, ateş, iştahsızlık ve muayene bulgularıyla örtüşmeyen aşırı karın ağrısı olarak sıralanabilir. Bazı hastalarda makattan veya ağızdan kanamalar görülebilir. Şüpheli ve tanının zor olduğu olgularda anjiyo, karın BT ve doppler ultrason yapılabilir.
Tıkanıklığın derecesi ve buna neden olan hastalığa göre risk değişse de, bağırsak tıkanıklığı acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Tedavinin gecikmesi, bağırsakta beslenme bozukluğu, çürüme ve delinmeyle sonuçlanabilir.
Kalın Bağırsak Ağrısı Nereye Vurur? Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Bağırsak florası neden bozulur? Bağırsak florasını bozan birçok faktör bulunur. Bunlar arasında antibiyotik kullanımı, stres, yanlış beslenme alışkanlıkları, bağırsak enfeksiyonları, radyasyon tedavisi gibi çeşitli nedenler yer almaktadır.
Bağırsak sağlığı bozulduğunda bir takım belirtiler fark edilebilir. Sağlıksız bağırsakların belirtileri gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal gibi mide ve bağırsak rahatsızlıkları şeklinde kendini gösterir. Gıda intoleransı, bazı gıda türlerini sindirme zorluğunun bir neticesidir.
Bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak oluşan ishal ve diğer sorunlar genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir.
Ameliyat yaklaşık olarak 2-3 saat sürebilir.
Volvulus tıkanmış bağırsak bölümünde gaz ve sıvı birikmesi sonucu bağırsak duvarında şiddetli ağrıya ve basınca sebep olabilir. Bağırsak düğümlenmesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir: Karın ağrısı ve hassasiyeti. Bulantı ve kusma.
Kolon Kanseri Olan Bir Kişi Ne Kadar Yaşar? Yaşam süresi hastalığın evresine göre değildir, biz yaşam süresini genelde 5 yıllık sağ kalım olarak veririz. Uygun tedavi edilmiş evre I hastalıkta 5 yıllık sağ kalım %90'dır. Evre IV kötü prognozlu hastalıkta 5 yıllık sağ kalım yaklaşık %5'dir.
Kolon kanseri, her iki cinsiyetten insanlar için insidans ve ölüm oranları söz konusu olduğunda üçüncü sırada yer almaktadır. Ancak erken evrede tespit edilirse tedaviye iyi yanıt veren kanserlerden biridir. Erken teşhis ve tedavi edilirse, hastaların yüzde 90'ı beş yıl sonra hala hayatta olacak.
Kısa bağırsak sendromu sorunu, bağırsak nakli gerekmeden hastanın kendi bağırsağından dokusu kullanılarak cerrahi olarak ortadan kaldırılmakta ve hastalar, sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam etmektedir. Çünkü eğer bağırsak uzatma ya da nakli gibi yöntemle çözüme gidilmezse, hasta yaşamını kaybedecektir.
Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur. Kanser daha da ilerlediğinde karın bölgesinde, şişlik ve ağrı gibi şikâyetler gözlenir.
Bağırsak sağlığı için düzenli saatlerde yemek yemek, gün içerisinde yeterli miktarda posalı (meyve, sebze ve tahıl) gıdalar tüketmek, iyi çiğneyerek yutmak, düzenli olarak probiyotik içeren gıdalar (kefir, yogurt, tarhana) kullanmak ve yeterli su içmek gerekir.
Özellikle stresli yaşam koşulları, bağırsak florası üzerinde oldukça önemli değişikliklere yol açabilir. Bu nedenle; huzursuz bağırsak sendromu olarak da bilinen bu sendrom, sınav hazırlığında olan öğrenciler arasında oldukça yaygın görülen sağlık problemlerinden biridir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur. CEA ve CA19.9 gibi tümör belirteçleri yükselebilir, ancak bu belirteçlerin teşhiste yeri yoktur.
Son olarak bağırsak iltihabı ve enfeksiyonundan şüphelenen doktor hastaya gaita testi yapar. Gaita testi sonucunda ise kesin olarak bağırsak iltihabı ve enfeksiyonu teşhisi konulur.
Ani başlayan barsak iskemilerinin %40-50' sini bağırsak atardamar sisteminde gelişen pıhtı ve bunun yol açtığı emboliler oluşturur. Embolik damar tıkanıklığı tipik olarak ani başlayan şiddetli karın ağrısı, ishal ve kanlı büyük abdeste yol açar.
Karnımızın Bize Küsmesi
Yoğun gaz, şişme, ishal, mide yanması ve kabızlık bağırsak floramızın dengesinin bozulduğunu gösteren önemli işaretlerdir. Dengesiz bir bağırsak sindirimde zorlanır ve sindirim sorunları baş gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri