San Sebastian ya da Yanık Cheesecake diye bilinen bu tatlı ise, İspanya'nın Bask bölgesindeki San Sebastian şehrinde, La Vina adlı tapas barında ortaya çıkmıştır. Hatta La Vina'nın menüsünde “La Tarta De Queso” olarak adlandırılıyordur.
San Sebastián (Baskça: Donostia), İspanya'da özerk Bask Bölgesi'nde Guipúzcoa ili'nde bir kenttir.
Türkiye'ye döndükten sonra tatlıyı kendi mutfağında deneyip tarifi geliştiren kişi ise şef Ali Açıkgül oluyor. Ali Bey bununla da kalmıyor ve tatlının adını kendi adına tescilliyor. Öğrendiğimize göre bundan sonra Ali Açıkgül dışında hiçbir mekân 'San Sebastian Cheesecake' ismiyle bu tatlıyı satamayacak.
İspanya'nın özerk bölgesinde bulunan San Sebastian, birkaç günlük tatil planları için tercih edilen tarihî şehirlerden birisidir.
Cheesecake'in Gerçek Anavatanı
Ancak doğru bilmediğimiz bir şeyi belirtmek istiyorum, cheesecake'in anavatanı New York olarak bilinir, fakat cheesecake'in hikayesi çok uzun seneler öncesine dayanır. Kısaca şöyle anlatayım, cheesecake Yunanistan'ın Samos adasından çıkmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
San Sebastian'ın vatanı İspanya.
İspanya'nın San Sebastian şehrinde ilk olarak La Vina adlı restorandan çıkan bu tatlı, günümüzde çok yaygın ve severek tüketiliyor. San Sebastian cheesecake, ilk olarak 1990 yılında satışa sunulmuş. Bask cheesecake ya da La Vina San Sebastian yanık cheesecake olarak da bilinir.
San sebastian cheesecake, yanık cheesecake olarak da biliniyor. Lezzetiyle olduğu kadar görünümüyle de dikkat çeken bu nefis tatlının sırrı içindeki peynirinin yumuşaklığı. Diğer cheesecake'lerden farkı da tabanının olmaması. Birkaç malzemele ile basit bir şekilde hazırlayarak sofranıza renk katabilirsiniz.
Anadolu'ya Türklerin yerleşmesi ile beraber zaman içinde bu isim Sivas'a dönüşmüştür. Böylece “saygın” anlamındaki sebastos hem Sebastian ismini hem de Sivas ilinin adını doğurmuştur. Sebastian adının sonundaki ek ile aslında bu isim bizzat “Sivaslı” demektir.
Sağlam ve muhkem yer.
Taze kaz ciğeri, tuzlu morina brandası, morina börekleri ve omletleri de San Sebastian'da mutlaka tadılması gereken lezzetlerindendir. İspanya'da Bask Bölgesi, etleri ile ünlüdür. Bu nedenle de San Sebastian'da muhteşem et restoranları bulunmaktadır.
Bir Dilimi 35 Türk Lirası Olan Abonelere Özel San Sebastian Cheesecake Tarifi Fotoğraflı Yapılışı 4.7 milyon kişinin takip ettiği Youtube kanalımızda videolu tariflerimizi bulabilirsiniz.
San Sebastián pahalı bir şehir mi? San Sebastián ortalama fiyatlar Türkiye daha yüksektir. Alışverişinizi San Sebastián Türkiye 'dan 2.37 kat daha fazla ödemeniz gerekir.
Cheesecake yapımında daha iyi sonuç verdiği için krem peynir tercih edilse de siz beyaz peynir ya da labne de kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra kullanacağınız krem peynir miktarını düşürerek San Sebastian cheesecake'inizi lor peyniri ile de yapabilirsiniz.
San Sebastian Cheesecake Tarihçesi
İlk kez İspanya'nın San Sebastián şehrinde bulunan La Vina adlı küçük bir pastanede yapılmaya başlandı. Tarta de queso olarak adlandırılan bu lezzetin ünü hızla yayıldı. Yanık cheesecake olarak da biliniyor. Sırrı içindeki peynirin yumuşaklığı ve kremamsı tadı.
İspanyol mutfağına özgü bir lezzet olan san sebastian cheesecake, yalnızca 5 malzeme ile hazırlanır. Yapımında krem peynir, krema, yumurta, şeker ve un kullanılır. İsteğe göre üzeri meyve dilimleri ile süslenebilir.
Peynir alternatifleriniz arasında suyu süzülmüş labne peyniri ya da sürülebilir beyaz peynir yer alır. Sürülebilir beyaz peynire benzeyen krem peynirleri de kolay cheesecake tarifi içerisinde rahat bir şekilde değerlendirebilirsiniz.
San Sebastian Cheesecake Ülkemize ve Hayatımıza Nasıl Girdi? 2016'nın Eylül-Ekim aylarında Şef Ali Açıkgül'ün İspanya'ya Gastronomika fuarına gidip, La Vina restoranında ilk San Sebastian Cheesecake'i tatmasıyla San Sebastian'ın Türkiye yolculuğu başlar.
İster kelepçeli, ister çember kalıp kullanın yağlı kağıt kesinlikle kullanılmalı çünkü cheesecake de hem bisküvi taban yok hem de çok sıvı. Düşük devir diye özellikle vurguluyorum, peynir ve şeker çok kabarırsa karışım ortasından çatlayabilir ya da çökebilir.
Harcına vanilya ilavesi yapmaları ve en önemlisi cheesecake'i bir gün geç tatmaları. Gününde pişmiş cheesecake dinlenmemiş ve lezzeti oturmamış oluyor ve 1 gün dolapta beklemiş olan ile farkı çok açık bir şekilde anlayabiliyorsunuz.
Çeşitli dönemlerde Sebaste, Sipas,Megalopolis, Kabira, Diaspolis, Talaurs gibi isimlerle anılan Sivas, Anadolu'nun en eski ve önemli yeerlşim merkezlerinden biridir. Yörede ilk yerleşim Neolitik Çağ'a (M.Ö. 8000-5500) kadar uzanmaktadır.
hayır. Sivas'ta Çerkes de çoktur. Çerkesler'de de alevi yok denecek miktarda azdır.
sivaslı olmak; her evde saz bulundurmak, güzel sese sahip olmak, derin bakışlara sahip olmak ve türkü söylemekle eş değerdir.
Nostalji yaşatan huzur dolu sokaklarıyla şehrin en sevilen adreslerinden Kuzguncuk'a gitmek için başlı başına bir sebep daha karşınızda: Galette Kuzguncuk! Menüsünde glutensiz ve vegan lezzetlere de yer veren mekanın dillere destan lezzetlerinden biri tabii ki San Sebastian cheesecake'leri.
Şerit halinde kestiğiniz yağlı kağıdı duvar kısmına yerleştirin. Hazırladığınız harcı elekten geçirerek kalıba dökün. 210 derece önceden ısıtılmış fırında üstü karamelize oluncaya dek 30 dk civarı pişirin. Dilerseniz ilk sıcağı geçtikten sonra ya da bir gece buzdolabında beklettikten sonra servis edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri