Bağırsak parazitleri erken tedavi edilmediği takdirde çocuklarda ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Parazitin cinsine bağlı olarak; kansızlık, karaciğer ve dalakta büyüme, bağırsakta tıkanma, deride döküntüler, astım, büyümede gecikme ve ayrıca ağır organ hasarları bile yaşanabilir.
Bu da vajina iltihabı yani vajinit ve uterusun iç zarının iltihabı yani endometrit gibi sorunlara neden olabilir. Daha nadir vakalarda kıl kurdu enfeksiyonu idrar yolu enfeksiyonları, karın boşluğu yani periton boşluğu iltihaplanması ve kilo kaybı gibi diğer komplikasyonlara yol açabilir.
Feridun Kunak, içerisinde incir kurusu, dut kurusu, kekik ve kabak çekirdeği tozu olan bağırsak parazitlerini önleyen doğal sirke yapımını izleyicilere aktardı. Sirkeyi yirmi gün bekletip süzdükten sonra buzdolabında saklanmasını söyleyen Kunak, günde bir fincan içilmesinin faydalı olacağını açıkladı.
Örneğin bağırsak parazitleri kurt olduklarından dolayı dışkılama esnasında makat bölgesinde şiddetli bir kaşıntıya neden olmaktadır. Bu parazitler halsizlik, yorgunluk, ten renginde solgunluk gibi komplikasyonlara neden olmaktadır. Aynı zamanda vücutta bulunan minerallerinde düşmesine neden olmaktadır.
Enfeksiyonun geliştiği durumlarda ise yaygın olarak sindirim sistemini etkileyen sorunlar, kilo kaybı, huzursuzluk, anüs bölgesinde kaşıntı ve beyazlık gibi semptomlar görülebilir. Bazı durumlarda ise parazitler dışkıda görülebilir. Genel olarak bağırsak kurdu belirtileri şunları içerebilir: Karın ağrısı ve mide ağrısı
İlgili 45 soru bulundu
Bağırsak parazitleri erken tedavi edilmediği takdirde çocuklarda ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Parazitin cinsine bağlı olarak; kansızlık, karaciğer ve dalakta büyüme, bağırsakta tıkanma, deride döküntüler, astım, büyümede gecikme ve ayrıca ağır organ hasarları bile yaşanabilir.
Bağırsak kurdu tedavisine iç hastalıkları bölümü bakmaktadır. İç hastalıkları yani dahiliye polikliniğe randevu alarak gidebilirsiniz. Ardından dahiliye bölümü ise gerekli gördüğü takdirde gastroenteroloji bölümüne randevu almanızı isteyebilir.
Bağırsak kurdu tanısı için dışkı testi istenebilir. Bu sayede, uzmanlar kişinin bağırsağında herhangi bir canlı olup olmadığını ve varsa, türünü tespit edebilirler. Aynı zamanda, bazı parazitlerin tespit edebilmesi için kan testi istenebilir.
Kan parazitleri, kan hücrelerine yerleşerek yıkıma ve tahribata neden olmaktadır. Kan parazitleri genel olarak vektörler aracılığı ile bulaşmaktadır. Bu vektörler arasında en sık görülen ise pire ve kenelerdir.
Kıl kurdu bağırsak enfeksiyonuna neden parazitlerdir. Parazitler hayatın içinde herhangi bir şekilde bulaşarak vücuda girebilirler. Parazitler bir canlıya bağımlı olarak yaşar ama aynı zamanda yaşadığı canlıya zarar verir.
Kıl kurdu ile ilgili bilinen en güçlü yöntemlerden birisi de, sirke ve sarımsak karışımıdır. Bir miktar elma sirkesi ve sarımsağı bir kavanoza koyup bir süre beklettikten sonra içmek, bağırsak kurtlarını dökmenin güçlü yöntemlerindendir.
Genellikle 14 gün arayla kullanılabilen mebendazol, pirantel pamoat veya albendazol içeren ilaçların ailece alınması sayesinde kıl kurdu tedavisi yapılabilir. Her ilaç alımından sonra kişisel eşyaların (el havlusu, yatak örtüsü, kıyafetler) sıcak suda yıkanması önerilir.
Günde içerisinde bunu tüketin. Zerdeçal Anti-parazit özelliği olan zerdeçalda bulunan köriyi parazitleri öldürmek için bolca tüketmek gerekir. Karanfil Karanfil birçok parazite karşı etkilidir. Ananas suyu, papatya suyu ve toz karanfil ile yaptığınız karışım parazitleri vücudunuzdan atmanıza yardımcı olacaktır.
Kıl kurdu zararları nelerdir? Tipik kıl kurdu enfeksiyonları ciddi sorunlara neden olmaz. Nadir durumlarda ağır istilalar kadın üreme organlarında enfeksiyonlara neden olabilir. Parazit anal alandan vajinaya oradan da uterus, fallop tüpleri ve pelvik organların çevresine gidebilir.
Tedavinin yapılmadığı ve ertelendiği durumlarda önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Parazitin türüne bağlı olarak kişilerde kansızlığa, karaciğer ve dalağın büyümesine, bağırsaklarda tıkanmaya, deride döküntülere, astıma veya farklı organların hasar almasına neden olabilir.
Enfeksiyon hafif olduğunda sağlıklı kişilerde birkaç hafta içinde kendiliğinden geçebilir. Şiddetli veya kalıcı enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde olduğu gibi genellikle ilaç gerektirir.
“İşleyen bir köy sağlık ocağı”olma hedefiyle, birinci basamak için gerekli laboratuvar testleri (hemoglobin, hematokrit, kan grubu, gebelik testi, TİT, dışkıda parazit, ASO, CRP, RF, EKG, açlık kan şekeri, kolestrol, trigliserid) ocağımızdaki tüm sağlık çalışanları tarafından aynı kalitede yapılmaktadır.
Bağırsak parazitleri erken tedavi edilmediği takdirde çocuklarda ciddi sağlık problemlerine sebep olabilir. Parazitin cinsine bağlı olarak; kansızlık, karaciğer ve dalakta büyüme, bağırsakta tıkanma, deride döküntüler, astım, büyümede gecikme ve ayrıca ağır organ hasarları bile yaşanabilir.
Genelde solucan ve kancalı kurt gibi iç parazitler ilk olarak tuvalette fark edilirler. Olan bir dışkı, solucan enfeksiyonunun habercisi olabilir. Dışkıda solucan ve parçaları gözle görülebilir. Anüs çevresinde ve yattıkları yerde de bu parazitlere rastlamak mümkündür.
Sindirim ve boşaltım sistemi üzerinde çok önemli etkiler yaratan bağırsak kurdu kişinin kilosunu da etkileyebilmektedir. Zayıflamak isteyen birçok kişide bağırsak kurtları nedeni ile kilo verme durmaktadır. Bu nedenle gerekli tedavi sonrasında istenilen kilo verme de başlayacaktır.
Bir bardak içme suyuna sabah aç karnına tükürün ve 15 dakika izleyin. Eğer tükürük suyun üstünde kalıyorsa sağlıklı bağırsak florasına sahipsiniz. Eğer tükürük dibe çöküyorsa, saçak gibi aşağıya iniyorsa, kar yağmış gibi oluyorsa veya suya rakı konmuş gibi bulanıyorsa Candida bağırsak floranızı bozmuş demektir.
Kıl kurdu hazımsızlık, gaz, karında şişlik, bulantı, ağızda aşırı salya, iştahsızlığa neden olabilir. Çok nadiren apandisit, kronik salpenjit, Pelvik iltihabi hastalık, peritonit, hepatit ve bağırsaklarda ülseratif lezyonlara neden olabilir.
Gaita mikroskopisi: Hastanın gaita örneğinin sulandırılarak mikroskop camına yayılması ve incelenmesi yöntemidir. Bu şekilde, özellikle gaita içinde yer alan parazitler ve onlara ait yumurtalar tespit edilebilir.
Parazitler, bir canlıya bağımlı olarak yaşayabilen ve üzerinde yaşadığı canlıya zarar veren mikroorganizmalardır. Bu nedenle birçok hastalığa neden olmaktadırlar. Parazitler; iç ve dış parazitler olmak üzere ikiye ayrılır. Bağırsak kurtları iç parazitlere, bit, kene ve uyuz etkenleri dış parazitlere en güzel örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri