Bağırsaklar, besinlerdeki suyu emer ve atıkları bırakır. Daha sonra bu atıklar, dışkı yoluyla dışarıya atılır. Eğer vücut susuz kalırsa, bağırsaklar çok fazla su emmek zorunda kalır ya da bağırsak kaslarının büzülmesi yavaşlar. Bu da kabızlığa neden olur.
Kan hacmi azalır. Tansiyon düşer. Deri, dışkı ve akciğerler ile su kaybı devam ettiği için vücut kurur ve sağlığını yitirir. Vücuttaki suyun azalması sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak sıkışmaları, zihinsel performansta bozulmalar, beden hareketlerinde azalma ve baş ağrılarını beraberinde getirir.
Sıvı miktarındaki azalmalar çoğalırsa ciddi sağlık problemleri gözlenebilir. Susuz kalma durumu, küçük çocuklar ve yaşlılar için daha büyük tehlike arz eder. Küçük çocuklardaki en yaygın dehidrasyon nedeni şiddetli ishal ve kusmadır.
Susuzluk, çeşitli sağlık sorunlarının yanı sıra sindirim ve boşaltım sistemi problemlerine de yol açabiliyor. Çünkü az sıvı alımı bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden oluyor. Yeterli su içilmediğinde dışkı bağırsak içerisinde çok yavaş ilerliyor ve kabızlık yaşanıyor.
Su azalmasında kalp sağlıksız çalışır ve ani kalp krizi durumları meydana gelir. Diğer organlarda bundan olumsuz bir şekilde etkilenir. Kısacası suyun eksikliğinde vücut kontrolden çıkar hatta ani ölümlere yol açar.
İlgili 28 soru bulundu
Yeterli su tüketmemenin en önemli etkisi su ile beslenen böbreklerde görülmektedir. Vücutta oluşan üre, kreatin ve ürik asit gibi zararlı maddeler su ile seyreltilip böbreklerden atılır.
İnsanın hayatta kalabilmesi için mutlaka su içmesi gerekmez, vücudumuz sulu başka besinler tüketerek de su ve elektrolit ihtiyacını karşılayabilir. Sonuç olarak, bir insanın susuz hayatta kalabilme süresini kesin olarak söylemenin imkanı olmayıp, bu süre ek sağlık sorunu olmayan bir yetişkin için yaklaşık 3 gündür.
3) Tuvaletten Sonra 1 Bardak Su
İçtiğiniz her bardakta su; vücudunuzu toksinlerden arındırmak için harekete geçiyor dolayısıyla siz de tuvaletin yolunu tutuyorsunuz. Tuvaletten çıktıktan sonra 1 bardak su içmeyi hatırlamak günlük almanız gereken su miktarını yakalamanıza yardımcı olacaktır.
Yeteri kadar su tüketilmeyince dışkı sertleşir ve kabızlık meydana gelir. Kabızlığın önlenmesi için günde en az 2 litre su içilmelidir.
Her ne kadar ishal genellikle kendi kendine düzelse bile, ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, dehidrasyon yani susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı veya 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri ve semptomları gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir.
Çok su içmek ishale ve uzun süreli terlemeye neden olabilir. Çok fazla su tüketimi hücre içi ve hücre dışı potasyum iyonlarının dengesini bozar; potasyum iyonlarının dengesinin bozulmasına bağlı olarak ishal ortaya çıkabilir.
Virüsler, bakteri ve parazitler, ilaçlar, laktoz intoleransı, fruktoz ile yapay tatlandırıcılar ve crohn, ülseratif kolit ve çölyak hastalığı gibi sindirim sistemi sorunları ishalin yaygın nedenleridir.
Yeterli su almak Önemli
yetmezliği, idrar yolu enfeksiyonu, kabızlık, zayıflık, yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı ve genel halsizlik ile ilişkilidir. ve baş ağrısı semptomlarında artış gözlenir.
ABD'de yapılan yeni bir çalışma, çok fazla su içmenin insan sağlığı için zararlı olduğunu ortaya çıkardı. Çok fazla su içmek, idrara sık çıkılmasına yol açıyor ve vücuttaki suyu boşaltmanıza neden oluyor.
Uyku arasında su içmek beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Ayrıca boş mideye uykudan kalkar kalkmaz gönderdiğiniz su sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Uyku arasında su içmek bir alışkanlık haline gelirse zaman içinde mideye ciddi zararlar verir.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Mide- bağırsağı bozuyor
Az su tüketimi olursa, sindirim sorunları ve kabızlık bir sorun haline gelebilir. Su tüketiminin yetersiz olması mide ekşimesini daha yaygın hale getiren ve mide ülserlerinin gelişimini teşvik edebilecek aşırı derecede asidik bir mideye neden olabiliyor.
Sıvı kaybındaki artış devam ettiğinde düşük tansiyon ve baş dönmesi gibi problemler gelişir. İleri derecede sıvı kayıplarında nabız artışı, böbrek yetmezliği, kas krampları ve bilinç kaybı gözlenir. Tüm bu semptomlar böbreğin yanı sıra karaciğer, beyin ve kalp gibi organlarda da bozukluklara yol açabilir.
Su İçme İsteksizliği Neden Olur? Su içme isteksizliğinin ardında sindirim sistemi sorunları, mide rahatsızlıkları ya da suyun tadından veya kokusundan hoşlanmama gibi farklı nedenler olabilir. Kimi zaman su tüketme alışkanlığının bulunmaması da su içme isteksizliğine yol açabilir.
Yetersiz su tüketimine bağlı yaşanan sıvı kaybı sonrası, düşük tansiyon, halsizlik, baş dönmesi ve düşme riski de söz konusu. Ayrıca bası yaraları ve cilt hastalıkları geliştirme olasılığı da daha yüksek görülebiliyor.
Şahıs çok susuz kalsa bile yaklaşık 2 saat içinde 2 litreyi aşmayacak şekilde ağızdan sıvı vermek doğru yaklaşımdır. Kişiye peşpeşe 5-6 litre sıvı içirmek su zehirlenmesine sebep olur. Bu arada üre, kreatinin, sodyum, potasyum ve kalsiyum ölçümü ile dengeli bir şekilde yerine koymak gerekmektedir.
6 Yağlı ve kaslı bir vücut daha dayanıklıdır açlığa! Ortalama yetişkin bir insan açlığa 10 gün kadar susuzluğa ise 3 gün kadar dayanır. Bu süre dışında daha fazla susuz kalırsanız hayati tehlikeniz varlık göstermeye başlar. İnsan susuz 5 günde yaşar 7 günde ancak kurtarılmanız halinde bu süre çok geç kalınmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri