Hasta muayene masasına yan yatırılıp dizleri göğsüne doğru çekilerek kolonoskopi pozisyonu sağlanır. Kolonoskopi pozisyonunun alınmasının ardından doktor makata kolonoskopu yerleştirir. İşlemin daha rahat yapılabilmesi ve daha net bir görüntü elde etmek için doktor bağırsaklara bir miktar hava verebilir.
Hasta tam olarak uyuduktan sonra, uzman doktor, kolonoskop cihazını önce kalın bağırsağın son kısmına (rektum) doğru ilerletiyor. Bundan sonra kolonoskop ile hava verilerek, bağırsak şişiriliyor ve bağırsak iç yüzeyinin görünür hale gelmesi sağlanıyor.
Makattan girilerek gerçekleştirilen kolonoskopi işlemi hem teşhis hem de tedavi amaçlı yapılabilmektedir. Bağırsak ucunda ışık ve kamera olan esnek bir tüple incelenir. Sanal Kolonoskopi ise Bilgisayarlı Tomografi (BT) ile kalın bağırsağın Kolonun incelenmesine yarar.
Kalın bağırsak kanserinin tanısında öncelikle ve öncelikle kolonoskopi birinci silahımızdır. Fakat kolonoskopiden önce büyük abdestte gizli kan taranması da mutlak yapılmalıdır. Bunu gaitada gizli kan adı altında laboratuvar listelerinde görmekteyiz. Bununla birlikte kan değerleri de bizim için önemlidir.
Kolonoskopi, bağırsaklarda var olduğu düşünülen rahatsızlıkların tanı ve tedavisi için uygulanan bir yöntemdir. Hastaya verilen sedatif ilaçlar sayesinde ağrı ve acı hissedilmeyen kolonoskopi yöntemi, özellikle 50 yaş ve üzeri kişilerin her 5 yılda bir yaptırması gereken bir işlemdir.
İlgili 28 soru bulundu
Kolonoskopiden önceki gece yarısından sonra hiçbir şey yiyip içilmemelidir. Akşam saat 18.00'dan sonra doktorun tavsiye ettiği bağırsağın temizlenmesi için gerekli ilaçlar alınmalıdır. Kolonoskopi günü: Katı ve sıvı hiçbir gıda tüketilmemelidir.
İşlemden sonra ilk dışkılama genellikle aynı gün içinde olmaktadır. Hatta bu süre bir iki gün de sürebilmektedir. Ancak bundan daha uzun süre tuvalete çıkamadığınız durumlarda mutlaka doktorunuzla iletişime geçerek onu konu hakkında bilgilendirmeniz gerekir.
Gaitada gizli kan testinin pozitif olması, anormal sonuçtur ve dışkıda kan bulunmuş olduğunu gösterir. Bu sonuç, kanser tanısı değildir, ancak kişinin kolonoskopi için uzman hekimlerce değerlendirilmesi gerektiğini gösterir.
İşlem sırasında gerekli dokulardan parça alınırken kalın bağırsakta karşılaşılan iyi huylu kitleler yani kolonoskopi polip oluşumları da çıkarılabilir. Kolonoskopi biyopsi sonuçları ne zaman çıkar? Sonuçlar 2-3 gün içerisinde size iletilir.
İşlem öncesi lavman uygulamasında oral yöntemle ilaç alınmasına gerek duyulmaz. Bunun yerine makattan verilen lavman ile gerekli temizlik işlemi uygulanır.
Özel hastanelerde ve muayenelerde endoskopi için alınan fark uygulayan doktorun yetkinlik seviyesine göre (Uzman Dr. – Doçent Dr. – Profesör Dr. gibi) değişiklik gösterebilmektedir. Kolonoskopi fiyatları 4000 – 10.000 tl arasında değişebilmektedir.
Kolonoskopide ise anüsten girilip, hava verilerek ilerlenir ve kalın bağırsak incelenir hatta ince bağırsağa da yaklaşık 10-15 cm kadar girilerek inceleme yapılarak işlem tamamlanır.
Kolonoskopi hazırlığında önceden likit bağırsak temizleyiciler içmek gerekirken bu tarz bir inceleme yapılacak hastaya müracaat ettiği anda makat yolu ile lavman tarzı ilaçlar uygulanması çoğu zaman yeterli oluyor.
Mide ve bağırsaklar gaz içerdiğinden ultrason ile incelenemez. Mide ve bağırsaklar genelde endoskopi, kolonoskopi gibi yöntemlerle değerlendirilir.
Kolon kanserinin 1. evre belirtileri, kabızlık, ishal, dışkı renginde ve şeklinde değişiklik, dışkıda kan, anüste kanama, aşırı gaz ile birlikte karın kramplarıdır.
Kolonoskopi yöntemi kullanılarak tümör oluşumunun erken dönemde saptanması mümkündür. Ayrıca kolonoskopi sayesinde, kansere dönüşme riski olan polipler alınmakta ve kanser tehlikesi önlenmektedir. Kesin tanı için hastadan dışkı alınıp incelenir, kolon grafisi ve bilgisayarlı tomografi uygulanır.
Kolonoskopi sırasında, genellikle mukoza örnekleri (biyopsi), polip veya tümör çıkarılması gibi işlemler yapılabilir. Ancak, kolonoskopi ile her şeyin çıkarılması garantisi yoktur.
Kolonoskopi ücretleri 800-4000 TL arasında karşımıza çıkar.
Kolon ve rektum kanseri olarak bilinen kolorektal kanserler ile yemek borusu, mide ve ince bağırsak kaynaklı kanamaları belirlemek için kullanılan dışkıda gizli kan testi, hayati önem taşıyor. Özellikle nedeni bulunamayan demir eksikliğine bağlı kansızlığı olanlarda da dışkıda kan testi tarama amacıyla kullanılıyor.
CEA (karsinoembriyonik antijen) değerini yükselten durumlar
İyi ve kötü huylu kanserler, CEA seviyesini yükseltebilir. CEA değerinin yükselmesine yol açan ve en sık görülmekte olan kanser; kolon ve rektum kanseridir.
Bağırsak kanseri testi için yüksek riskli kişiler ise aile öyküsünde crohn hastalığı, kolorektal kanser, kalıtsal polipozis, adenomatöz polip, ülseratif kolit ya da polipozis dışı sendrom öyküsü olan kişilerdir. Peki bağırsak kanseri hangi kan tahlilinde belli olur? Bu durum dışkıda gizli kan testi ile bulunabilir.
Kolonoskopi işleminin gerçekleşeceği güm hem işlem öncesinde hem de işlem sonrasında hastanın rahat etmesi amacıyla bol giysiler tercih etmesi öneriler arasındadır. İşlem sırasında ise hasta kolonoskopi şortu adı verilen özel bir kıyafeti giyer.
Yapılan iş şu: 8-10 milimetre kalınlığında son derece yumuşak bir boru yemekborusundan mideye ve onikiparmak barsağına görülerek yönlendirilip ulaşılıyor. Aşağı yukarı uzunluğu 110-120 santim arasında olan cihazın ucunda kamera var ve geçtiği bölgeleri bir televizyon ekranına yansıtıyor.
Sonrasında da hasta konu hakkında bilgilendirilir. Ancak devlet hastanelerinde veya yoğun olan laboratuvarlarda test sonuçlarının çıkması ve raporlanması daha uzun sürebilir. Genel olarak kolonoskopik biyopsi sonuçları uygulamadan sonraki 10 gün içerisinde belli olmuş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri