Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Namaz kılarken gözden yaş gelmesi ne anlama gelir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Namaz kılarken gözden yaş gelmesi ne anlama gelir?

Eğer gözyaşı hastalıktan dolayı akmıyorsa abdesti bozmaz. Ama hastalıktan dolayı bir sıvı ya da kan akıyorsa abdest bozulur. Namaz kılarken tüm maneviyatınız ile Allah'a dua ederken içiniz ürperiyor ve gözyaşlarınızı tutamıyorsanız bu gibi bir durumda abdest bozulmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Namaz kılarken neden gözlerden yaş gelir?

Mutasavvıflar namaz- daki göz aydınlığının Allah'a muhabbetten kaynaklandığına kanidirler. Kişinin göz aydınlığı muhabbeti nisbetinde gerçekleşmektedir. Kimi için bu göz aydınlığı Hakk'ın huzurunda durma, Hakk'a vuslat iken, kimi için de müşâhede makamına erme sevincini yaşamaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Namaz kılarken gözünden yaş gelmesi namazı bozar mı?

Her ne sebeple olursa olsun namaz dışında ağlamak ve buna bağlı olarak gözden yaş akması abdesti bozmaz. Ancak namaz esnasında, dünyalık bir endişe ile ses çıkararak ağlamak kişinin namazını bozar, abdestini bozmaz (Mergınanî, el-Hidâye, II, 4,5).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Namaz kılarken insan neden ağlar?

Peygamber (asm) Efendimizin namaz kılarken büyük bir huşu ve tevazu içinde âdeta inlercesine ağladığını bize haber vermektedir. Allah korkusunun ve Allah'a kavuşma arzusunun her halimizde olduğu gibi namaz esnasında da tam anlamıyla bizi kuşatması lazım geldiği anlaşılmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Namaz kılarken gözler kapatılır mı?

Namaz kılarken gözleri yummak mekruhtur. Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (a.s.m.) şöyle buyuruyor: “Sizden biriniz namaza kalktığı zaman gözlerini kapamasın.” Çünkü namaz kılarken secde yerine bakmak sünnettir; gözleri yummak da bu sünneti terk sayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

61-Namâzda gözden gelen yaşın hükmü nedir. Gözyaşının dünyevî veyâ uhrevî olmasında hüküm değişir mi

İlgili 19 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Karanlıkta namaz kılmak doğru mudur?

Karanlıkta namaz kılmanın dini açıdan hiçbir sakıncası bulunmamaktadır. Sadece can güvenliği olmayabileceği ve sağlık tehdidi oluşturabilecek durumlara düşülebileceği endişesi bulunmaktadır. Karanlıkta namaz kılmanın günah olmadığı fakat kasıtlı olarak gözü kapatmanın doğru olmadığı bildirilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Namaz kılarken göz yummak günah mı?

Namazda gözleri yummak, gözleri semaya doğru kaldırmak veya sağa-sola bakmak veya boynunu çevirerek sağa-sola bakmak mekruhtur. Bakılması caiz olmayan bir şeyi görmemek için veya tam bir saygı ile Yüce Allah'ın huzurunda bulunmaktan dolayı gözleri yummakta kerahet yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Bir insan namaz kılarken melekler ne yapar?

Allah Resûlü, meleklerin namaz kılanların lehinde şahitlik yapacaklarını ifade ediyor. Namaz, bütün peygamberlerin Allah'a yönelişinin en somut ifadesidir. Peygamber Efendimize, “Şüphesiz benim namazım da, kurbanım da, hayatım da ölümüm de alemlerin Rabbi Allah içindir” demesi emredildiği gibi, Hz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Namaz kılarken düşünmek namazı bozar mı?

İslam âlimleri bu hadisi şeriften hareketle namazda, akla ve kalbe gelen düşüncelerden dolayı, namazın bozulmayacağını ifade etmişlerdir (Kâsânî, Bedâî', I, 215; Şevkânî, Neylü'l-evtâr, III, 392). Ancak akla gelen dünyevi düşüncelerle meşgul olmamak gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: vavtv.com.tr

İnsan namaz kılarken şeytan ne yapar?

Başını imamdan evvel secdeden ve rükû'dan kaldırırım. İmamdan evvel de secde ve rükû yaptırırım. İste o böyle yaptığı için, kıyamet günü, Allah onun başını eşekbaşına çevirir. O kimse bunda da beni yener ise, bu defa ona namazda parmaklarını çıtlatmasını emrederim.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniakit.com.tr

Namazda osurmak namazı bozar mı?

"Aslolan, yel çıkmasının abdesti bozmasıdır. Fakat bir kimseden sürekli olarak yel çıkıyorsa, namaz kılmak istediğinde her farz vakit namazı için abdest alması gerekir. Daha sonra namazda iken kendisinden yel çıkarsa, bu yel onun namazını bozmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Namaz kılarken gözyaşı dökmek günah mı?

Sadece hastalık nedeni ile gözyaşı ya da bir sıvının akması ile abdest bozulabilir. Bunun dışında gözyaşı akıtmak abdestin bozulmasına neden olmaz. Namaz dışında ağlamak, abdesti bozmayacağı için yeniden abdest almaya da gerek olmaz. Fakat namazdayken dışarıdan gelen bir etki ile gözyaşı dökmek namazı bozar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Namaz kılarken çok esnemek ne anlama gelir?

Bu hâl, bir bakıma dalgınlık ve gaflet göstergesidir. Hadis-i şerifte şeytandan geldiğine dikkat çekilen esneme, genellikle çok yiyip içmek, karnı tıka basa doldurmak, hareketsizlik ve uyku hâlinin öne geçmesi gibi durumlardan kaynaklanır. Ayrıca esnemeye sebep olan durumlardan her biri şeytanın hoşlandığı işlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Ayetel Kürsi okurken esnemek ne anlama gelir?

Namazda dua okurken gelen esneme, şeytanın içimize attığı gaflettendir. Nazara karşı okunan dualarda da şeytanın insandan uzaklaştığının belirtisi mevcuttur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Namaz kılarken korkmak namazı bozar mı?

O huzura kuvvet veriyorsa rahmanidir, huzurdan alıkoyuyor ve başka şeylerle meşgul ediyorsa, rahmani olduğu söylenemez. Ancak olumsuz bir duygu bile olsa, bu durum asla namaza zarar vermez, kılınan namaz geçerlidir, mutlaka kılınmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Namazda gözler nereye bakmalı?

Namazda rukuya eğilirken ayak uçlarına bakılması gerektiği bilinmektedir. Ancak rükuda ayak uçları yerine kıbleye bakmanın da mümkün olabileceği bilinmektedir. Parmak uçlarına bakmayıp da secdeye bakıldığı zaman kaza ya da sehiv secdesi yapmak gerekmez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Namazın kabul olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Sahih olup da, kabul olmayan ibadet için azap yapılmaz ise de, o ibadetin sevabına kavuşamaz. İbadetin kabul olması için, önce sahih olması yani o ibadete mahsus olan şartların yerine getirilmiş ve ihlas ile yapılmış olması lazımdır. Namazın sahih olması için, vaktinde kıldığını iyi bilmek de şarttır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Namaz kılarken kaçıncı rekatta olduğunu unutmak?

Namazda zaman zaman şüpheye düşüp kaç rekât kıldığı hususunda kesin bir kanaate varamayan kimse, kıldığına emin olduğu en az rekât sayısını esas alarak namazına devam eder.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Namaz kılarken kaç rekat kıldığını unutmak?

Cevap: Bir kimse, namazını bitirdikten sonra, kaç rekat kıldığında şüphe ederse, buna vesvese denir. Buna ehemmiyet vermez. Ancak namazdan sonra, bir adil Müslüman, yanlış kıldın derse, tekrar kılması iyi olur. İki adil kimse söylerse, tekrar kılması vacib olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Namaz kılarken Allah bizi görür mü?

Evet namaz kılarken insan altı yönden Allah tarafından kuşatıldığı şuurunda olmalıdır; hatta Allah'ın içine bile nufuz ettiği şuurunda olmalıdır. Çünkü Allah'ın olmadığı yer yoktur. Akait kitapları onu nihayetsiz olarak anlatır. Yüce Rabbimiz de “Biz ona (kulumuza) şah damarından daha yakınız” müjdesini veriyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: duzceparantez.com

Namaz kılınan odada fotoğraf kabul olur mu?

Buna göre dinimizin ilke ve amaçlarına ve genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla söz konusu resimlerin evlerde bulundurulmasında ve bu evlerde namaz kılınmasında bir sakınca yoktur. Ancak bu resimlerin namaz kılanın görüş alanına girecek konumda bulunması mekruh görülmüştür (Fetavay-ı Hindiyye, I, 107).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kurul.diyanet.gov.tr

Evde ne olursa melekler girmez?

“Meleklerin girmediği 10 ev: 1-Akrabalardan alâkayı kesenin evi. 2-Anne babaya itaat etmeyenin evi. 3-Faiz yenilen ve alınan ev. 4-İçinde köpek bulunan ev. 5-Allah'ın zikredilmediği ev. 6-İçinde sahabeye sövülen ev. 7-Resim, suret ve heykel bulunan ev. 8-Müzik aletleri bulunan ve çalınan ev. 9-İçinde çan olan ev. 10- ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yeniasya.com.tr

Namaz kılmak yüzü güzelleştirir mi?

- Namazın yüzü güzelleştirmesi konusu, daha çok halk arasında bir kültür olarak yaygınlık kazanmıştır. “Namaz kılmayanların yüzü itici olur.” yargısı ise tamamen yanlıştır. Çünkü, Allah insanları eşref-i mahlukat olarak yarattığına göre, onlardan namaz kılmayanların yüzünü çirkin yapması düşünülemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Iç çamaşırı giymeden namaz kılınır mı?

İÇ ÇAMAŞIRIYLA NAMAZ KILINIR MI? Tüm vücudu kapatacak şekilde bol ve uzun giyilen her elbise namaz için uygundur. Etek giyilse dahi altına herhangi bir tayt, çorap, ya da şort gibi bir şey giyme zorunluluğu bulunmasa da dışarıda es kaza gelebilecek kazalara karşı tayt gibi örtücü bir şey giymek iyidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasemin.com

Ayna karşısında namaz kılmak günah mı?

Cami ve mescit dışında namaz kılınan yerlerde, namaza durulduğunda insanın karşısına gelen ayna ve vitrin gibi şeyler ve birtakım manzaralar dikkatimizi dağıtıyor, bizi kendisiyle meşgul ediyor ve dolayısıyla namazdaki huşûa zarar veriyorsa, şüphesiz bu hâl de mekruh sınıfına girer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com
Önceki makale
Diyette et ne kadar yenmeli?
Sonraki makale
Türkiye'nin hayvanı kim?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT