İnce bağırsak tutulumu bulantı, kusma, geğirme, reflü, erken doyma, karın ağrısı, şişkinlik, bağırsak alışkanlığında değişiklik ve kilo kaybı şeklinde kendini gösterir. Bu bulgulara bakteriyel aşırı çoğalmaya bağlı emilim bozuklukları da eşlik edebilir. Kalın bağırsak tutulumu ise hastaların %20 ila %50'sinde görülür.
Kabızlık (konstipasyon), kalın bağırsağın dışkıdaki suyu gereğinden fazla absorbe etmesi sonucu görülen bir rahatsızlıktır. Bu durumda, dışkı kurur ve dışkının vücut dışına atılması zorlaşır.
Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler ve çevresel etmenlerin hastalığın ortaya çıkışında etkili olduğu bilim dünyası tarafından öne sürülmektedir. Oldukça ciddi etkilere sebep olan Crohn hastalığı, yaşam boyu tam olarak iyileşme göstermez ve çoğu zaman cerrahi müdahaleler gerektirir.
Günümüzde birçok hastalığın belirtisi olan bağırsak problemleri, başlı başına bir hastalık olarak da karşımıza çıkabiliyor. İnflamatuar yani iltihabi bağırsak hastalığı da başka hastalıklarla karıştırılabilen bir hastalıktır ve kişinin yaşamını ciddi oranda olumsuz yönde etkileyecek boyutlara ulaşabilmektedir.
Crohn; ince bağırsak kanseri riskini biraz arttırmaktadır. Kolorektal kanser riski konusunda birbirine zıt veriler olmakla beraber, kalın bağırsağın yarısından fazlasının tutulduğu, hastalık yaşının 10'u aştığı ve hastalığın erken başladığı vakalarda riskin arttığına inanılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Crohn hastalığı her yaş insanda ortaya çıkabilir. Ancak, en çok 20 ila 30 yaş arasındaki kişilerde görülür. Görülme oranı kadınlar ve erkekler arasında eşittir. Crohn hastalığı, tüm etnik kökenleri etkileyebilen bir hastalıktır.
Crohn hastalığı uzun süreli, süreğen ancak tedavisi mümkün bir hastalıktır.
Crohn Hastaları Kaç Yıl Yaşar? Crohn hastalığı kişinin yaşamının zamanını etkilemez.
Crohn hastalığını tamamen iyileştiren bir tedavi yoktur. Hastalık sonucu çıkan rahatsızlıklara yönelik tedaviler uygulanır. İlaç tedavisi hastalığın bulgularını azaltmak ve hastalığın yeniden alevlenmesini önlemek için verilir. Hastalığın alevlendiği dönemlerde özel beslenme destekleri ve önerileri verilebilir.
Crohn hastaları tüm hayatları boyunca mukoza olarak bilinen gastrointestinal yolun en iç tabakasını etkileyen bir inflamasyona sahiptir. En sık tutulan yer ince bağırsağın kalın barsak ile birleştiği yerdir. Ancak Crohn hastalığı mide barsak sisteminin ağızdan anüse kadar her hangi bir yerinde görülebilir.
Crohn hastalığı anne babadan çocuğa direkt geçmese de, bu tür rahatsızlığı olan kişilerin akrabalarında yüzde 5 ile yüzde 20 oranları arasında görülür. Sigara içmek, romatizmal ilaç ve aspirin kullanmak, hormonal değişiklikler ve enfeksiyonlar crohn hastalığını tetikleyen faktörler arasında yer alır.
En sık gözlenen belirtiler, karın ağrısı ve ishaldir. Crohn hastalığı'nın aktif döneminde, hastalar yorgunluk, halsizlik hissederken ateşleri yükselebiliyor, istemsiz kilo kaybediyorlar. İştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda gelişme geriliği ve açıklanamayan ateş diğer görülebilecek belirtilerdir.
Mezenterik iskemi ya da bağırsak çürümesi (Latince: İntesinal İskemi), bağırsakları besleyen damarlardaki kan akımının azalması veya kesilmesinden dolayı bağırsaklarda oluşan tahribat. Toplumda bağırsak ölümü olarak da adlandırılır.
Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
İnflamatuar bağırsak hastalıklarından özellikle Crohn da D vitamini yetersizliği sık görülen bir bulgu olduğu ve artmış hastalık aktivitesi ile düşük yaşam kalitesinin ilişkili olduğu bulunmuştur (Ulitsky vd., 2011).
Vücutta iltihaplanmaya yol açan her türlü hastalık, CRP yüksekliğine neden olabilir. CRP yüksekliğinin en yaygın nedenleri şunlardır: Enfeksiyon hastalıkları İnflamatuar bağırsak hastalıkları (Crohn's hastalığı, ülseratif kolit vb.)
Crohn hastalığının teşhisi
CD için tek bir tanılama testi yoktur. Bunun için birçok tetkike ihtiyaç vardır: kan tahlili, dışkı tahlili, ultrason taraması, kolonoskopi veya gastropi gibi. Doğru tedavi adımlarının atılabilmesi için, inflamasyonun kapsam ve şiddetinin tanımlanması gerekir.
Kansere dönüşür mü? Crohn hastalığı bağırsak kanseri değildir. Ancak tedavi ve takip edilmeyen hastalarda hastalığın süresine ve yaygınlığına bağlı olarak bağırsakta kanser gelişme riski artar.
Tanı: Tanıda kullanılan radyolojik tetkikler; baryumlu grafi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, kolonoskopi, gastroskopi ve ultrasonografidir. Lökositoz, protein düzeyi düşüklüğü, kolestrol düşüklüğü, magnezyum ve kalsiyum düzeylerinde azalma, CRP artışı görülebilmektedir.
Crohn hastalığı, tedavi edilmediğinde aşağıdaki komplikasyonlardan bir veya daha fazlasına yol açabilir: Bağırsak tıkanıklığı. Crohn hastalığı, bağırsak duvarının kalınlığını etkileyebilir. Zamanla bağırsağın bazı kısımları yaralanıp daralabilir ve bu da sindirim içeriğinin akışını engelleyebilir.
En az %40 almalısınız ki haklardan faydalanabilesiniz.
Bu grubun en yaygın kullanılan ilaçları siklosporin, azotioprin,6-merkaptopürin'dir. Bunların içinde siklosporin damardan ve ağızdan kullanılırken süratli etki gösterir. Yan etkileri yönünden kan seviyesi ölçülerek kullanılması daha doğrudur.
Crohn hastalığının bir sindirim sistemi hastalığı olması sebebiyle bu hastalığı Gastroentereologlar takip ve tedavi ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri