Kaydedilen en düşük sıcaklık 30 Aralık 1948 tarihinde -27.2 derece olarak ölçülmüştür.
Yazları sıcak ve kurak kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçer.
Bölge Afyonkarahisar Müdürlüğü'nden alınan bilgilerde, kentte dün akşam İhsaniye ilçesinde 'eksi 37' derece olarak işlenen bilgisayar verisinin yanlış olduğu aktarılarak bölgede ölçülen en düşük hava sıcaklığının eksi 16 olduğu kaydedildi. Eksi 37 derecelik sıcaklığın yanlış veri işlenmesinden kaynaklandığı vurgulandı.
Türkiye'de gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 10,2 dereceyle Bolu'da ölçüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü 1700 Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu'ndan alınan il ve ilçelere ait meteorolojik parametrelerde, bu gece Bolu, Türkiye'nin en soğuk ili olarak kayıtlara geçti.
Death Valley, ABD
Death Valley, Kaliforniya, ABD'de bulunan bir çöl alanı olarak biliniyor. Bununla beraber de dünyanın en sıcak yeri olarak biliniyor. Bu bölgede de 10 Temmuz 1913 tarihinde, 56.7 °C'lik bir sıcaklık ölçülmüş.
İlgili 19 soru bulundu
İLİMİZ İKLİMİ
Ancak bu kara ikliminin yanı sıra Akdeniz'den ve Ege Denizi'nden gelen ve iklimi az da olsa yumuşatan hava akımlarının etkisi altındadır. Afyonkarahisar iklimi yazları sıcak ve kurak, baharları ılık ve yağışlı, kışları soğuk ve kar yağışlı olarak tanımlanır.
1833'te bir süre II.Mahmut ile mücadele hâlinde olan Mısır Valisi İbrahim Paşa'nın eline geçen şehir, beş yüz yılı aşan Osmanlı hâkimiyeti devrinde Anadolu Beylerbeyinin bir sancağı olmuştur. Afyonkarahisar, 1917 yılına kadar Bursa'ya bağlı kalmış, I. Dünya Savaşı sonuna doğru bağımsız mutasarrıflık olmuştur.
Yılmaz (1999)'a göre Afyonkarahisar Ege bölgesinde olmasına rağmen Ege iklimiyle bağdaşmaz. Yükselti ve denizden uzaklık sebebiyle Afyonkarahisar'ın iklim şartlarında İç Anadolu iklimine benzerlik gösterir. Daha çok kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak bir step iklimi şeklindedir.
AFYONKARAHİSARLILAR EN ÇOK İZMİR'DE YAŞIYOR.
Anadolu beylerbeyliğine bağlı olan sancağın merkezi Kütahya idi. Tanzimattan sonra Hüdavendigar Valiliği kurulunca beş sancakla birlikte Afyonkarahisar'da bu merkeze bağlandı. 1917 yılında Bursa'ya bağlı mutasarrıflık olan Afyonkarahisar, bu tarihte, bağımsız mutasarrıflığa dönüştürüldü.
Yerleşimin eski adı Karahisâr-ı Sâhib'dir. Karahisar ismi, şehrin ortasında yükselen koyu renkli volkanik kayaların renginden ve üstünde bulunan hisardan gelir. Sâhib adı ise, Anadolu Selçukluları'nın son devirlerinde yaşayan ve Moğol istilası sırasında buraya gelen Sâhib Ata Fahreddin Ali'nin unvanından gelmektedir.
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
Kaymak, sucuk, lokum, haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı, et ve et ürünleri, şekerleme ürünleri gibi. Afyonkarahisar yemek kültürünün genel özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz. Afyonkarahisar Mutfağının en önemli özelliği, haşhaşın vazgeçilmez bir unsur olarak öne çıkmasıdır.
Afyonkarahisar 14.016 km2 yüzölçümü ile ülkemizin 13. büyük ili olurken, 2020 yılı itibariyle sahip olduğu 736.912 kişilik nüfusu ile büyükşehir statüsü elde etme sınırında yer almaktadır. Diğer yandan il içerisinde mevcut durumda 18 ilçe idari ünitesi, 41 belde ve 422 köy idari ünitesi bulunmaktadır.
Yaşanan sarsıntının ardından Afyon deprem risk haritası merak konusu oldu. AFAD'ın yayımladığı Türkiye Deprem Risk haritasına göre Afyon, 1,2,3. derece riskli bölgede yer almaktadır.
2019 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine (ADNKS) göre Afyonkarahisar İlimizin en büyük ilçesi Sandıklı.
Tarım: Afyon'un başlıca gelir kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ziraat esas itibariyle hububat ekimine dayanır. Buğday, arpa ve ayçiçeği başta gelir. Endüstri bitkileri arasında ise haşhaş ile şeker pancarı çok önemli yer tutmaktadır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın son verilerine göre Türkiye'nin havası en kirli şehri Afyonkarahisar. Marmara Bölgesi'nde Keşan, İstanbul'da ise Esenyurt'un havası oldukça kirli.
Afyon (Opium), haşhaş bitkisinin kapsüllerinden elde edilen bir drogdur.
Dün ölçülen sıcaklıklarla; Türkiye'nin en sıcak yeri, 45,9 derece ile Antalya'nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu.
Genel Olarak Açık. En yüksek 34°C. Rüzgâr GB, 10 - 15 km/saat.
Su damlalarının bile buhar olduğu Ölüm Vadisi'ndeki bu rekor sırasında güneş ışınları yerküreye 89 derecelik açı ile düştü. Türkiye'deki sıcaklık rekoru ise 48.8 derece ile Mardin'in oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri