"Bahar çiçeğiyle güzeldir" atasözü, yaşamın dengesini ve güzelliğini vurgular. Doğru zaman ve doğru yerde yapılan her şey, çevreye güzellik ve canlılık katar. Ancak, zamanın uygun olmadığı durumlarda, hatta uygun olmayan şeyler bile, estetik ve değer kaybı yaşayabilir.
Bir Çiçekle Bahar (Yaz) Olmaz Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: 1) küçük, güzel bir belirti ile doyurucu sonuca ulaşılmaz 2) çapkın kimseler için kullanılan bir söz.
Bu atasözü, zor ve sıkıntılı dönemlerde birlik ve beraberlik sağlamanın zor olabileceğini belirtir. Yani, ekonomik ya da manevi sıkıntılar içindeyken topluluklar arasında uyum ve düzenin sağlanması zordur.
"Bir bütün bir yarımdan iyidir." Bu atasözü, tam ve eksiksiz olanın, eksik ve yarım kalmış olandan daha değerli ve iyi olduğunu belirtir. Eksik veya yarım kalmış şeyler, genellikle tamamlanmış ve bütün olanlardan daha az işlevsel ve etkilidir.
Bu atasözü, çocukların bir ailenin en değerli varlığı olduğuna ve aile bireylerinin birbirine olan sevgi ve bağlılığını temsil ettiğine vurgu yapar.
İlgili 39 soru bulundu
Bu dünya iki kapılı handır, gelen bilmez giden bilmez Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, dünyanın geçici ve anlaşılmaz bir yer olduğunu ifade eder. İnsanların dünyaya geldiklerinde neyle karşılaşacaklarını ve dünyadan ayrıldıklarında ne olacağını tam olarak bilemediklerini belirtir.
Acele İle Menzil Alınmaz Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Acele ederek, sabırsız davranarak daha hızlı sonucun alınacağı düşünülmemelidir. İnsanları sonuca götüren şeyler aceleci davranmak değil, tam tersine telaşsız ve tedbirli davranmaktır.
"Ak köpeğe koyun diye sarılma " Atasözünün Anlamı: İnsanların dış görünüşlerine aldanılmaması gerektiğini, asıl önemli olanın iç güzellik ve kişilik olduğunu belirten bir atasözüdür.
Yağmurlu gün tavuk su içmez Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, olumsuz ve zorlayıcı durumlar karşısında kişilerin veya hayvanların normal alışkanlıklarını ve davranışlarını değiştirebileceğini ifade eder. Zor durumlar, canlıların bazı ihtiyaç ve alışkanlıklarını ertelemesine veya değiştirmesine neden olabilir.
Dikensiz gül olmaz atasözü ile anlatılmak istenen de edilen her başarının ve mutluluğun ufak tefek olumsuzlukları da olabileceğidir. Dikensiz gül olmaz atasözünden anlatılmak istenen aslında yaşanacak her başarının elde edilme süresinde ufak tefek olumsuzluklarla karşılanabileceğidir.
Bir çiçekle bahar olmaz Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir işin veya başarının, bir kişi veya tek bir faktöre bağlı olmadığını belirtir. Başarı, genellikle birçok faktörün ve çabanın bir araya gelmesiyle gerçekleşir.
Atasözü [1] İnsanın en değerli sermayesi aklıdır. Çünkü bütün işlerini en iyi biçimde onunla döndürür. Bu sermaye elden çıkarsa bir daha ele geçirilemez.
"Altın kılıç demir kapıyı açar " Atasözünün Anlamı: Zenginlik ve güç, birçok engelin ve zorluğun üstesinden gelmeye yardımcı olabilir. Maddi olanakların, bazı zorlukları aşmada etkili olabileceğini belirtir.
Hasta sağ kalırsa hekime karşı gelir Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bazı insanların zor bir durumdan kurtulduktan sonra o durumu aşmalarına yardımcı olan kişilere ya da şartlara karşı gelme eğiliminde olduklarını ifade eder.
Vakitsiz açan gül çabuk solar Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, her şeyin doğal sürecinde gerçekleşmesi gerektiğine işaret eder. Vaktinden önce olgunlaşmaya çalışan veya erken gelişen şeylerin, genellikle çabuk tükeneceğini ve kaybolacağını belirtir.
En kısa atasözleri bir elin nesi var iki elin sesi var, besle kargayı oysun gözünü, hatasız kul olmaz gibi atasözleridir.
"Ah alan unmaz, ah yerde kalmaz " Atasözünün Anlamı: Haksızlık yapılan ve zulme uğrayan kişilerin verdiği ahın (bedduanın), kişiyi etkileyeceğine ve haksızlık yapanın cezasını göreceğine inanılan bir atasözüdür.
"Asil azmaz, bal kokmaz, kokarsa yağ kokar aslı katıktır (ayrandır) " Atasözünün Anlamı: Asil insanlar kötü huylu olmazlar; eğer bir kusur gösterirlerse, bu kusur onlara sonradan eklenmiştir.
"Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur" Atasözünün Anlamı: Bir işe veya mülke düzenli bakım ve ilgi gösterilirse verimli hale gelir, aksi takdirde o iş ya da mülk değerini kaybeder. İlgi ve bakımın önemini vurgular.
"Ağaç yaşken eğilir " Atasözünün Anlamı: Bu iki atasözü de, eğitim ve öğretimin küçük yaşlarda başlaması gerektiğini, çünkü bu dönemde öğrenilenlerin kişi üzerinde daha etkili olacağını vurgular.
"Dert saklayanda kalır" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, sorunlarını ya da sıkıntılarını paylaşmayan kişilerin bu sıkıntılarıyla yalnız başlarına mücadele etmek zorunda kalacaklarını ifade eder.
Bin atın varsa bin dinlen, bir atın varsa in dinlen Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, varlıklı ve güçlü olduğunuzda risk alabileceğinizi, ancak kaynaklarınız sınırlıysa tedbirli davranmanız gerektiğini belirtir.
Budalanın yağı çok olursa sakalına sürer Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bilgisiz ve deneyimsiz kişilere çok fazla imkan verildiğinde, bu imkanların israf edileceğini veya kötüye kullanılacağını belirtir. Yani, kaynakların ve olanakların değerini bilmeyen kişilere verildiğinde israf edileceğini ifade eder.
Atasözü 1. "kalın kafalı insan bir konuyu zor anlar" anlamında kullanılan bir söz. 2. "tembel olan işi geç yapar" anlamında kullanılan bir söz. 3. "ağırbaşlı insan çabuk öfkelenmez" anlamında kullanılan bir söz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri