Suyunu çeken pilav tek yönde alt üst edilip tekrar kapatılıp pişmeye bırakılır. Pilav piştikten sonra sulu olduysa içerisine 4lu şeklinde rulo peçete koyup kapağı kapatılır.
Tuz eklenir. - Pirinç güzelce kavrulduktan sonra da üzerine yeterli miktarda su eklenir ve kapağı kapatılır. - Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir.
3) Pirinç Bir Süre Islatılmalı
Bu ise pilavın lapa olmasını önler. Pirinçleri suda beklettikten sonra güzelce yıkamalısınız. Temizlenen pirinçler ile tane tane pilav lezzetini yakalayabilirsiniz. Pirinçleri ne kadar suda bekletmeliyim diyorsanız, ortalama 30 dakika ile 1 saat yeterli olacaktır.
Eğer tarifte verilen pişme süresi tamamlandığında pirinçler hala fazla sertse ve pilav suyunu çekmişse, 1/4 ölçü sıcak su ilave edin.
Pilavın suyunu ekledikten sonra, tencerenin her tarafının eşit şekilde kaynaması beklenir ve daha sonra altı kısılarak kapağı kapatılır. Pilav piştikten sonra biraz yumuşak olduğu fark edilirse kapağı kapatılmaz, üstü açık bir şekilde demlendirilir. Çünkü yumuşak olan pilav iyice lapalaşır.
İlgili 20 soru bulundu
Tencerenin kapağını kapatıp pilavı pişmeye bırakın. Bu sürede pirinçlerin suyu azalmadan asla tencerenin kapağını açmayın. Kapağı açmak pilavın buharının tencereden kaçmasına neden olur. Son adımda pilavınızı dinlenmeye bırakın.
Püf 9: Kapağı açmayın
Tıpkı yüksek ateşte pişirmek gibi kapağı açmak da tencerenin içindeki buharı yok edeceği için pişme süresini uzatır ve lapa olmasına neden olur. Kapağını yalnızca suyunu çekmeye yakınken açın.
Kavrulduktan sonra pirinç eklenir devamlı karıştırarak 3-4 dakika iyice kavrulur. Kavurma işlemi bittikten sonra tavuk suyu ve su ilave edilir.
Az yağlı pilav için 1 kaşık tereyağı yeterli, siz daha yağlı seviyorsanız iki kaşık tereyağı veya sıvı yağ kullanabilirsiniz. Bir su bardağı pirince yaklaşık bir buçuk su bardağı su ilave etmeniz gerekecek.
Pilavınızı orta ateşte ısıyı yükseltip, düşürmeden ve kapağını açmadan pişirmeye özen gösterin. Bu aşamada açıp karıştırırsanız ya da sık sık kapağını kaldırarak kıvamını kontrol etmeye çalışırsanız nişastasını ortaya çıkarıp lapa olmasına neden olabilirsiniz. Pilavınızı bırakın, ağır ağır pişip suyunu içine çeksin.
Buharlaştırmaya rağmen hala tencerede su kaldıysa, pilavı ince gözlü bir süzgecin içerisine boşaltın ve 1 dakika suyun süzülmesini bekleyin. (Bu işlem lavaboda yapılmalıdır.) Suyun süzülmesini hızlandırmak için süzgeci hafifçe sallayabilirsiniz. Pilav kurtulduysa, afiyetle yiyebilirsiniz.
Pirinç ıslatma: Pirinç, sıcak suyla mı yoksa soğuk suyla mı ıslatılmalıdır? Bu konuda uzmanlar, pirincin soğuk suyla ıslatılmasının daha doğru olduğunu belirtmektedir. Çünkü sıcak su, pirinç tanelerinin yapısını bozarak pilavın kıvamının istenilen gibi olmamasına neden olabilir.
Pilav lapa olmasın diye yapabileceğiniz bir diğer şey de pirinçleri pilav yapmaya başlamadan önce yarım saat sıcak suda bekletmektir. Ardından pirinçleri bir süzgece alıp akan suyun altında iyice yıkamalısınız. Böylece kalan nişastası da akacak ve pilavınız tel tel olacak.
Pirinçler kavrulduktan sonra bir buçuk tatlı kaşığı tuz ilave edip iki buçuk su bardağı kaynar suyu ekliyoruz, pilav altını kısıp pişiriyoruz, afiyet olsun.
2 kişilik yaptığım için 1 çay bardağı pirinci kaynar suda 15 dakika bekletin. Yanmaz kapaklı tava ya tereyağını koyulur.
Örneğin: Bu durumda pilav ölçüsü 8 kişilik pilav için 2 su bardağı pirinç ve 3 su bardağı su olacaktır. Pilavınızı arpa şehriyeli yapabileceğiniz gibi, tel şehriyeli veya sade olarak da hazırlayabilirsiniz.
Bu temel ölçüler dikkate alındığı zaman 2 bardak pirinçle hazırlanacak olan pilavın diğer malzemelerinin miktarı aşağıdaki gibi sıralanabilir: 3 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu. 1 çay kaşığı kadar tuz.
Ölçüye sadık kalmak zorunda değilsiniz ama genellikle 1 su bardağı pirinci için 1.5 su bardağı su eklenir. Tuz miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Pirinç ve şehriye pilavının tane tane olmasını istiyorsanız, su ekleme işlemi sonrasında fazla karıştırmamalısınız.
*Pilava ekleyeceğiniz suyun sıcak su olmasına dikkat etmelisiniz. Sıcak suyu pirinçlerin üzerine ilave ettikten sonra tencereyi yaklaşık 30 saniye kadar harlı ateşte tutuktan sonra altını iyice kısıp, kapağını da kapatıp kısık ateşte pişmeye bırakmalısınız.
Pilav ocaktan alındıktan sonra, tencere ile kapak arasına temiz bir mutfak havlusu veya kağıt havlu koyarak demlendirilmedir. Bu işlem hem pilavın tane tane olmasını, hem de hem de lezzetlerin iyice pirince işlemesini sağlar.
Osmancık pirinç taneleri uzun, geniş, camsı ve mat bir görünümdedir. Kolay kıvam tutması sebebiyle pilav pişirimi için ideal bir pirinç çeşidi olan osmancık pirinç, aynı zamanda sebze yemeklerinde, dolmalarda ya da sütlaç gibi tatlıların yapımında da kullanılan bir pirinç çeşididir.
Pirinçlerin temizliğinden eminseniz pirinçleri suda yıkamanız veya bekletmenize gerek olmadan çok nefis pilavlar yapmanız mümkün. Pirinçleri saydamlaşana kadar kavurup suyunu ilave ederek pilavı pişirebilirsiniz. Burada en önemli püf noktası çok iyi kavurmak ve nişastasının açığa çıkmasını sağlamak.
Pilav yaparken et, kemik ya da sebze suyu kullanabilirsin. Bu şekilde pilav çok daha lezzetli olacaktır. Pilavını pişmeye bıraktığında ocağın altını kıstığından emin olmalısın. Pişen pilavını demlendirirken tencerenin üstüne kağıt havlu ya da temiz bir bez yerleştirmeli, daha sonra tencerenin kapağını kapatmalısın.
pirinç güzel bir kavurulduktan sonra bir tutam tuz ilave edilip, kaynar su boşaltılır. kısık ateşte suyu çekene kadar bekletilir. pişen pilav 10-15 dk demlenmeye bırakılır. afiyet olsun.
İyice suyunu çeken pilavın altı kapatılır. 2-3 kat mutfak kağıdı tencerenin kapağının altına konulur ki buhar pilavı lapa yapmasın. 15 dakika dinlendirdikten sonra servis edilir. Pilavın suyunu tavuk suyu kullanırsanız lezzeti tavan yapacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri