Ya da ne yaparsak baharatlar bayatlamaz. Baharatlar eğer uygun koşullarda üretilmemiş ve saklanmamış ise küflenebilir. Küf ise baharatın hem lezzetini hem de içeriğini bozacak son derece zararlı hâle getirecektir.
Baharatlar yalnızca böceklendiğinde bozulmaz, baharatın aroması kaybolduğunda da bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bazı durumlarda baharatlarınız yalnızca kokusunu ya da tadını kaybedebilir. Şayet baharatlarınızdan hiç koku gelmiyor ya da tat vermiyorsa bozulduğu anlamına gelir.
Öğütülmüş veya toz haline getirilmiş baharatların tipik olarak 2–3 yıllık bir raf ömrü vardır. Öğütülmemiş baharatlar, daga az hava, ışık ve neme maruz kaldığından en uzun raf ömrüne sahiptir.
Baharatlar hava ile temas ettiğinde böceklenir ve bozulmaya yüz tutuyor. Bu yüzden seramik gibi ağzını iyi kapatacağınız kapları tercih etmelisiniz. * Fırın üstü ya da ocak yanı gibi sıcaklığın sürekli artıp azaldığı yerlerde baharat muhafaza etmek tercih edilmemeli.
Kekik: 1-3 yıl. Pul biber: 3-4 yıl. Karabiber: 4 yıl. Tuz: Tuz doğru şartlarda muhafaza edilirse bozulmaz.
İlgili 18 soru bulundu
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur. Baharatların bozulması basitçe lezzet ve gücünü kaybettiği anlamına gelir. Durum böyle olsa bile baharatların sizi hasta etmesi pek kolay değildir.
Baharat isimleri saymakla bitmez. Lezzetli yemeklerin olmazsa olmazı baharatların tazeliğini koruyabilmesi için en doğru şekilde korunması gerekir. Her bozulan gıda ve gıda ürünleri gibi baharatlarda bozulur. Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur.
Böcekleri ayıklayıp kalanları gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Böceklenme süresi yöreye göre, yetiştiği toprağa göre 2-3 ayla 1 yıl arasında değişebiliyormuş.
Baharat neden Böceklenir? Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur. Isı ile bozulma hemen olabileceği gibi serin bir ortam olmasına rağmen, iyi muhafaza edilmemiş kaplarda bekleyen baharatlarda da bozulma meydana gelebilir.
"Bu da ne demek şimdi?" derseniz, baharatlar, serin yerlerde saklanmalı ve bir ısınan-bir soğuyan değişken bir ısıda bekletilmemelidir. Bu nedenle buzdolabının, fırının ya da ocağın yanları ve üzerleri baharatları koymak için asla tercih etmemeniz gereken yerler.
Peki toz zerdeçalın raf ömrünün geçtiği nasıl anlaşılır? Bayatlayan baharatlar kendilerine özgü kokularını kaybederler. Ayrıca renkleri soluklaşır. Bu iki noktaya dikkat ederek mutfağınızdaki toz zerdeçalın bayatlayıp bayatlamadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Sumak Bozulur mu? Nemli olan sumakların hızlı bir şekilde bozulması mümkündür. Bu sebeple sumağın kuru ortamlarda, direkt Güneş ışığına maruz kalmadan, kapalı dolap ya da evlerin Kiler bölümlerinde muhafaza edilmelidir.
Taze muadilleri kadar lezzet katmasalar da, tavsiye edilen son kullanma tarihi geçen kuru otları ve baharatları tüketmek genellikle güvenlidir. Baharatlarınızı ne kadar süredir kullandığınızdan emin değilseniz, kokularına ve lezzetlerine bakarak tazelenmeye hazır olup olmadıklarını anlayabilirsiniz.
Baharatları doğru saklamanın kuralı, hem evde son tüketici için hem de satış ve sergileme esnasında, nemsiz, kuru ve ışık almayacak şekilde tutmaktır. Bu nedenle açıkta satılan, güneş ışığına ve sürekli havaya maruz kalan baharatları satın almamanızı öneririz.
Karabiberin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Karabiber bozulduğu zaman topaklanma, renk değişikliği ve tadında bozulmalar meydana gelebilir. Koku ve tatlarını kaybettikleri noktada bunu anlayabilmeniz oldukça kolaydır.
Toz zencefilin raf ömrü aslında çok uzun değildir. Kurutulup toz haline getirildikten sonra 3 ay tazeliğini korur.
Tane karabiberi elinizle ezdiğinizde, iri parçalar şeklinde ufalanır. Hafif yağlı bir görünümü vardır. Fakat eğer bayatlamışsa kuru görünüşlü olur ve ezildiğinde daha küçük parçalar şeklinde ufalanır. Tane karabiberin kaliteli ve taze olduğunu test etmenin bir diğer yöntemi ise, suya atmaktır.
Vedat Göral, “En faydalı diye bilinen bitkiler bile ilaç gibi görülüp aşırı tüketildiğinde bazen zararlı hale gelebiliyor. Özellikle kapsaisin içeren acı biberi, fazla tükettiğiniz zaman tat alma duyunuz azalabilir. Fazla baharat tüketimi sonucu mide bulantısı, mide ağrısı, ishal sorunları ortaya çıkabilir.
Karabiber: Ateş düşürücü, spazm giderici, antioksidan ve idrar söktürücüdür. Kişniş: Antimikrobiyaldir, mikrop öldürür. Zerdeçal: Karaciğeri toksinlerden arındırır, zihni güçlendirir.
Böceklenmiş unu çöpe atmaya gerek kalmadan temizlenerek tüketilebilir. Ancak sararan ve tarihi geçmiş unun tüketilmesi zehirlenme riskini arttırdığından çöpe atılması gerekmektedir.
Her ne kadar emniyetli bir kapta saklasanız da un uzun süre hava almazsa da böceklenebilir. Bundan dolayı unu sakladığınız kabın kapağını arada bir açarak hava almasını sağlamakta fayda var. Güneş gören, sıcak ve nemli ortamlar unun böceklenmesine yol açabilir.
Susam böcekleri evlerimizde en fazla hayvan mamalarını, bakliyatları istila ederler. Yetişkin susam böceği özellikle serin ve bulutlu ve kapalı günlerde uçarlar.
Hava almayacak şekilde kapanabilen özel kaplarda saklanması önemli. Cam kavanoz yerine seramik gibi, ışığı geçirmeyen malzemelerden hazırlanmış kavanozları tercih etmek daha sağlıklı. Buzdolabı, fırın, ocak yanı gibi ısı değişkenliği olan yerler baharatlar için iyi değil. Bu alanlardan uzak tutulmalı.
Gözle görülmese de, her gıdanın içerisinde bakteri bulunuyor. Bakteriler hava ortamlarına ve saklanma durumlarına göre çoğalabiliyor. Bakterilerin yumurta bırakmaya başlaması durumunda, kurtlanma gözlemlenebiliyor. Kurtlar, gıdaların içerisinde yer alan bakterilerin havayla temas etmesi durumunda da oluşabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri