"Bu da ne demek şimdi?" derseniz, baharatlar, serin yerlerde saklanmalı ve bir ısınan-bir soğuyan değişken bir ısıda bekletilmemelidir. Bu nedenle buzdolabının, fırının ya da ocağın yanları ve üzerleri baharatları koymak için asla tercih etmemeniz gereken yerler.
Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatlar buzdolabında saklanmalıdır. Baharatı aldığınız tarihi kavanozun üzerine not ederseniz kullanma süresini daha rahat takip edebilirsiniz.
Alandan tasarruf etmek ya da hızlı ulaşabilmek için baharatları buzdolabının ya da fırının tam yanına koymamanız oldukça önemli. Baharatlar her zaman serin yerlerde saklanmalı. Sıcak ya da ani soğuklara maruz kalan alanlarda baharatlar saklanmamalı.
Hava almayacak şekilde kapanabilen özel kaplarda saklanması önemli. Cam kavanoz yerine seramik gibi, ışığı geçirmeyen malzemelerden hazırlanmış kavanozları tercih etmek daha sağlıklı. Buzdolabı, fırın, ocak yanı gibi ısı değişkenliği olan yerler baharatlar için iyi değil. Bu alanlardan uzak tutulmalı.
Kurutulmuş ot ve baharatlar işlenmelerine ve saklama koşullarına bağlı olarak raf ömrü genellikle 1-3 yıl arasında değişir. Kurutulmuş baharatlar, kurutulmuş otlardan daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Raf ömrünü baharatların yemek pişirmek için en aromatik ve lezzetli oldukları süre olarak düşünebilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Toz zerdeçalın ağzı kapalı bir kavanoz veya kaba konarak doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Serin ve karanlık bir dolap, saklama yeri olarak idealdir. Buzdolabına kesinlikle konulmamalıdır.
Kullanacağınız zaman taze olarak alabilirsiniz. * Pul biber, toz biber, köri gibi sıcaklıktan çok etkilenen baharatları buzdolabında saklayabilirsiniz.
Plastik kaplarda, poşetlerde ve nemli ortamlarda saklanan baharatların kısa sürede aflatoksin adı verilen zehirli küf gelişimine neden olabileceğini ve bunun da karaciğer kanserine yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Hakan Karagöl, "Bunun düşük miktarlarda bile tüketilmesi zehirlenmeye yol açar.
Soğuk pres yapılarak üretilmiş, koruyucu ve katkı maddesi içermeyen çörek otu yağı tercih edilmelidir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.
Buzdolabında saklamayın!
İşin uzmanları baharatların kesinlikle buzdolaplarında saklanmaması gerektiğini vurguluyor. Çünkü buzdolabına giren baharatlar hem lezzetlerini hem de kokularını yitiriyor.
Tarçın nasıl saklanır ve kullanılır? Tarçın, güneş görmeyen bir yerde hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Baharat neden Böceklenir? Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur. Isı ile bozulma hemen olabileceği gibi serin bir ortam olmasına rağmen, iyi muhafaza edilmemiş kaplarda bekleyen baharatlarda da bozulma meydana gelebilir.
Biberleri iyice yıkayıp daha sonrasında kurulayın. Biberler kuruduktan sonra Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin. Poşetin havasını olabildiğince boşaltın ve derin dondurucu içerisine yerleştirin. 10 ile 12 ay içerisinde tüketilmesi önerilir.
Cam kavanozlar ve havayı vakumlayan kapak ile sumak saklayabilirsiniz. En sağlıklı saklama yöntemi için nemden uzak mekanlar belirlemelisiniz. Sumakları bu şekilde sakladığınız takdirde uzun süre boyunca bozulmadan kalabilirler. Yaz aylarında da vakumlu kapaklı cam kavanozlar içerisinde buzdolabına koyabilirsiniz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Baharatlı et buzlukta saklanır mı? Et dondurulursa yapısı bozulur ve çözülürken suyunu salar, dolayısıyla faydasıyla lezzetini kaybeder. Fakat dondurmak zorundaysak -20 dercede üç ayı geçirmemek iyi olur.
Safran nasıl saklanır? Safranı cam kavanozda, serin, direkt ışık almayan ve kuru bir ortamda 18 aya kadar saklayabilirsiniz. Elbette 18 aydan daha fazla da saklanabilir ancak zaman içinde gücünü kaybedecektir.
Çörek otu tüketimi bilinçli şekilde yapılmalıdır. Aşırı tüketimi insan sağlığına zarar vereceği için kontrollü şekilde tüketmek gerekir. İlk defa çörek otu tüketecek olanlar günde 3 kez bir çay kaşığı kadar tüketim yapabilirler. 2 hafta boyunca bu şekilde tüketim yapılabilir.
Çörek otunun 1 çay kaşığı kadar tüketilmesi önerilir. Çörek otu yağını da yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar tüketebilirsiniz.
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur. Baharatların bozulması basitçe lezzet ve gücünü kaybettiği anlamına gelir.
Tane baharatlar doğru koşullarda saklandıklarında 4 yıl boyunca aromalarını muhafaza edebilir. Öğütülmüş baharatların raf ömrü 3 yıl, kurutulmuş aromatik otların ise en fazla 2 yıldır.
Toz zencefil raf ömrü diğer tüm baharat çeşitlerinde olduğu gibi sınırlıdır. Paketi açıldıktan sonra 3 ay içinde tüketilmesi tavsiye edilir. Bu nedenle toz zencefil bozulur mu sorusu evet olarak yanıtlanabilir.
Toz biber, pul biber, köri, dolma baharı, kimyon gibi sıcaklıktan çok hızlı etikilenebilen baharatları buzdolabında saklamayı tercih ederseniz, saklama süresini maksimize etmiş olursunuz. Bunun için ağzı sıkıca kapanan kavanozları kullanabilirsiniz.
Baharatlarınızın son kullanma tarihlerini geçmişse, kesinlikle hâlâ kullanabilirsiniz.
Direk güneş ışığından uzak, oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Dilerseniz buzdolabında saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri