Öğütülmüş veya toz haline getirilmiş baharatların tipik olarak 2–3 yıllık bir raf ömrü vardır. Öğütülmemiş baharatlar, daga az hava, ışık ve neme maruz kaldığından en uzun raf ömrüne sahiptir.
Kurutulmuş ot ve baharatların genel olarak son kullanma tarihi yoktur. Baharatların bozulması basitçe lezzet ve gücünü kaybettiği anlamına gelir. Durum böyle olsa bile baharatların sizi hasta etmesi pek kolay değildir.
Baharatlar yalnızca böceklendiğinde bozulmaz, baharatın aroması kaybolduğunda da bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bazı durumlarda baharatlarınız yalnızca kokusunu ya da tadını kaybedebilir. Şayet baharatlarınızdan hiç koku gelmiyor ya da tat vermiyorsa bozulduğu anlamına gelir.
Baharatlar ne kadar süre dayanır? Baharatların ideal kullanım süresi 1 yıldır. Bununla birlikte düzgün saklama koşullarında 2 yıla kadar kullanılabilirler. Baharatlarınızın dayanma sürelerini hesaplamak için ilk aldığınızda üzerine aldığınız tarihi not edebilirsiniz.
Toz tarçın: 3-4 yıl. Kekik: 1-3 yıl. Pul biber: 3-4 yıl. Karabiber: 4 yıl.
İlgili 29 soru bulundu
Öğütülmüş veya toz haline getirilmiş baharatların tipik olarak 2–3 yıllık bir raf ömrü vardır. Öğütülmemiş baharatlar, daga az hava, ışık ve neme maruz kaldığından en uzun raf ömrüne sahiptir.
Baharat isimleri saymakla bitmez. Lezzetli yemeklerin olmazsa olmazı baharatların tazeliğini koruyabilmesi için en doğru şekilde korunması gerekir. Her bozulan gıda ve gıda ürünleri gibi baharatlarda bozulur. Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur.
Bebek Mamalarında Hangi Baharatlar Kullanılabilir? Bebek mamalarınızda ve pürelerinizde kullanabileceğiniz çeşitli baharatlar vardır. Bunlardan bazıları karabiber, fesleğen, zerdeçal, kekik, nane, tarçın, tatlı kırmızı biber ve zencefildir.
Eğer taze ot ve baharatlar kullanıyorsanız derin dondurucuda, buz küplerine koyarak saklayın. Biberiye ve kekik gibi çeşitli baharatları taze haliyle değerlendiriyorsanız, bu otların süresini uzatmak için buz küplerine dizip üzerlerine zeytinyağı dökerek saklayabilirsiniz.
Kimyon, kırmızı biber, kekik gibi baharatlar da eskidikleri zaman böceklenebilirler.
* Fırın üstü ya da ocak yanı gibi sıcaklığın sürekli artıp azaldığı yerlerde baharat muhafaza etmek tercih edilmemeli. Çünkü böceklenme ve nemlenme sorunu meydana gelebiliyor. * Yemeklerle birlikte pişirmek için raflara konulan baharatların ağzını açık bırakılmamalı sıkıca kapatılmalı.
Sumak Bozulur mu? Nemli olan sumakların hızlı bir şekilde bozulması mümkündür. Bu sebeple sumağın kuru ortamlarda, direkt Güneş ışığına maruz kalmadan, kapalı dolap ya da evlerin Kiler bölümlerinde muhafaza edilmelidir.
Cam kavanozda, havayı vakumlayan bir kapak ile sıkıca kapatarak saklamak en sağlıklı saklama yolu olacaktır. Sumak bu şekilde saklandığında uzun zaman bozulmadan kalır ve ilk zamanlarda sahip olduğu tazeliğini kaybetmez. Yaz aylarında yine vakumlu kapaklı cam kavanoz içerisinde buzdolabına koyulabilir.
Taze muadilleri kadar lezzet katmasalar da, tavsiye edilen son kullanma tarihi geçen kuru otları ve baharatları tüketmek genellikle güvenlidir. Baharatlarınızı ne kadar süredir kullandığınızdan emin değilseniz, kokularına ve lezzetlerine bakarak tazelenmeye hazır olup olmadıklarını anlayabilirsiniz.
Peki toz zerdeçalın raf ömrünün geçtiği nasıl anlaşılır? Bayatlayan baharatlar kendilerine özgü kokularını kaybederler. Ayrıca renkleri soluklaşır. Bu iki noktaya dikkat ederek mutfağınızdaki toz zerdeçalın bayatlayıp bayatlamadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Üretim ve son kullanma tarihi teslim edilen Doğan Baharat Sumak Öğütülmüş Pkt ürünü ambalajı üzerindedir. Son kullanma tarihi geçmiş ürünleri kullanmayınız!
Kavanozda saklanan bakliyatlar kuru, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edildiği takdirde 3 yıla kadar raf ömrü sunuyor. Yine de her ihtimale karşı üç aylık tüketiminizi esas alarak buna uygun miktarlarda depolama yapabilirsiniz.
Bakliyatlar en fazla 20 derece ısıda yapısını koruyabilir.
Güneş ışınlarını doğrudan alan bakliyat kapları ve torbaları yüksek neme maruz kalacak ve yapısını bozacaktır. Serin, karanlık yerde saklamanız her zaman daha sağlıklı sonuçlar verir.
Tarçın nasıl saklanır ve kullanılır? Tarçın, güneş görmeyen bir yerde hava geçirmez bir kapta saklanmalıdır.
Baharatlar bebek beslenmesinde bebeğin gelişimini olumlu yönde etkiler.8.aydan itibaren bebek beslenmesinde rahatlıkla kullanılabilen baharatlar,aynı zamanda iştahı arttırıcı yönü sayesinde yeme alışkanlığını oluşturmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Hava almayacak şekilde kapanabilen özel kaplarda saklanması önemli. Cam kavanoz yerine seramik gibi, ışığı geçirmeyen malzemelerden hazırlanmış kavanozları tercih etmek daha sağlıklı. Buzdolabı, fırın, ocak yanı gibi ısı değişkenliği olan yerler baharatlar için iyi değil. Bu alanlardan uzak tutulmalı.
Nemden ve yüksek ısıdan etkilenen baharatlarda böceklenme olur. Isı ile bozulma hemen olabileceği gibi serin bir ortam olmasına rağmen, iyi muhafaza edilmemiş kaplarda bekleyen baharatlarda da bozulma meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri