Dik eğimli ve tehlike gösteren veya bahçe seviyesi yola göre yüksek olan parsellerde, projesi yapılıp ilgili Belediyesince onaylanarak ruhsat verilmesi koşulu ile istinat duvarı yapılması zorunludur.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nin 55. maddesinde bahçe duvarlarının hangi şartlarda ve ölçülerde yapılacağı düzenlenmiş olup, yapılacak olan bahçe duvarının bu şartlara ve ölçülere uyup uymadığının belirlenebilmesi ve imar düzeninin sağlanabilmesi için bahçe duvarı için ruhsat alınması gerekeceği tabiidir.
Madde 34 - 1) Bahçe duvarlarının yüksekliği, binaların yol tarafından ve yoldan bina cephe hattına kadar (1.00) m. yi, gerisinde ise (1.50) m. yi geçemez. Bu duvarlar üzerine yüksekliği (1.00) m. yi aşmayan ve görüşü kapatmayan parmaklık yapılabilir.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde yer alan maddeler esas alındığında bahçe duvarı için ruhsat almanıza da gerek kalmıyor. Fakat bahçe duvarına iskele kurumu yapılacak ise belediyeden başvuru yaparak ruhsat alınması gerekmektedir.
Madde 721 - İki taşınmazı birbirinden ayırmaya yarayan duvar, parmaklık, çit gibi sınırlıklar, aksi ispat edilmedikçe, her iki komşunun paylı malı sayılır.
İlgili 44 soru bulundu
en az 60 cm olmalı ve toprak etkisine dayanıklı hale getirmek için temele doğru kalınlığı arttırılmalıdır. Bu tip duvarların yalnız görünen yüzleri düzgün olarak işlenir. kalınlığının az ve sağlam olması istenilen yerlerde, elverişli taş temininin zor olduğu durumlarda istinat duvarları betonarme olarak inşa edilir.
Bina niteliğinde olmasa dahi, yapı olarak kabul edilen istinat duvarı, iskele, temel betonu gibi imalatlar için, İmar Kanunu'nun 21. Maddesine göre ruhsat alınması zorunludur. Aksi taktirde, yıkım ve para cezası müeyyideleri uygulanır.
Bahçe duvarı kaç metre yükseklikte olmalı? Bahçe duvarı, son çıkan yönetmeliğe bağlı olarak duvar yüksekliği yol tarafı ve cepheye kadar olan tarafı 1 metre olmak zorundadır. Diğer noktalar ise en fazla 1,5 metre yüksekliğine kadar çıkabilmektedir.
Sağlam bir bahçe duvarı yapımı için öncelikle güçlü bir temele ihtiyacınız vardır. Bu temel, duvarın ilk tuğlasından biraz daha geniş olmalı ve çakıl taşları ya da beton şerit gibi bahçe ve yapı market ürünleriyle desteklenmelidir. Temeli bu şekilde oluşturduktan sonra sonra sıra duvarın inşa edilmesine gerekir.
Alçak bahçe elemanları için 20, 40, 60 cm yükseklik uygundur. Orta yükseklik için: 80 - 140 cm uygundur. Yüksek bahçe çitlerinde ise 180 - 250 cm yükseklikte inşa edilmesi doğru olacaktır.
''İstinat duvarının inşasıyla ilgili önce UKOME tarafından karar verilir. Projeler Müdürlüğü proje hazırlar. Projeye göre de Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü uygulamasını ve denetimini yapar. Diğer ilçe belediyeleri ise kendi denetimini yapar.''
m 33/5 Parsel içinde istinat duvarı yapılması gereken hallerde, Belediyenin ilgili biriminden istinat duvarı için ruhsat alınması mecburidir. Bu tür parsellerde yapılacak binalara istinat duvarı tamamlanmadan önce hiç bir şekilde kullanma izni verilmez.
Binalarda kiriş, kolon veya taşıyıcı nitelikte olan perde duvarların kaldırılması, kırılması ya da müdahale edilmesine izin yoktur. Taşıyıcı iskelete zarar verildiği takdirde, binada can güvenliği tehdit altına girer.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin 37. maddesine göre kamu kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılacak olan enerji, sulama, tabii kaynaklar, ulaştırma ve benzeri hizmetler ile ilgili tesisler ve bunların müştemilatı için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
Bahçe duvarları , fabrika duvarları ara bölmeleri ve kolonsuz yapılan binalarda tercih edilen bir tuğladır. Yığma tuğla, genellikle düşey delikli olarak üretilen ve taşıyıcı kolon bulunmayan yapılarda taşıyıcı olarak da kullanılabilen, diğer tuğla çeşitlerine göre daha sağlam olan bir tuğla çeşididir.
Bahçeleri diğer alanlardan ayıran yapılara bahçe duvarı denir. Yapımı ruhsata tabi değildir; ancak duvar yüksekliği, planlı ve plansız alan yönetmeliklerine tabidir. Teknik anlamda ihata duvarı olarak bilinir ve taşıyıcı özelliği olmayan, sınır belirleme maksadıyla inşa edilen yapı anlamında kullanılır.
Çevre ve bahçe düzenlemeleri yapılacağı zaman, kalıcı düzenlemeleri finanse etmek kat maliklerinin görevidir. Örneğin bahçeye yerleştirilecek olan çardaklar, yaptırılacak oyun alanları, inşa edilecek olan bahçe duvarı, istinat duvarı ve çitler ev sahipleri tarafından karşılanır.
Balkon Kapatma,pergola,kamelya,çardak yapmak yasaldır ! Yasal olmayan kısmı balkon olarak projede ve planda yer alan bir alanı odaya çevirmektir.
MADDE 23 – (1) Uygulama imar planında, aksine bir hüküm bulunmadığı durumlarda bahçe mesafeleri; a) Ön bahçe ve yol kenarına rastlayan bahçe mesafeleri en az 5.00 metredir. b) Yan bahçe mesafesi ile kamusal alanlara komşu olan bahçe mesafeleri en az 3.00 metredir. c) Arka bahçe mesafesi en az 3.00 metredir.
Beton duvarların dayanıklılığı ve uzun ömürlüğü sayesinde arazilerinizin yıllarca tüm mütecavizlere karşı korkusuzca korumasını bu şekilde sağlayabilirsiniz.
Bünyesinde koruma, uygulama ve denetim büroları kurulan idarelerden 57 nci maddenin yedinci fıkrası uyarınca izin almaksızın veya izne aykırı olarak tamirat ve tadilat yapanlar ile izinsiz inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılırlar.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ruhsat Gerektirmeyen Tadilat İşleri
Elektrik ve su tesisatı, boya badana, fayans ve parke döşeme gibi tadilat işlemlerini yapacağınız zaman tadilat ruhsatı almanıza gerek yoktur. Ne var ki, bu tadilatları yaptırırken evdeki taşıyıcı kiriş ile kolonlara müdahale edilmemesi kesinlikle şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri