Bahşiş bırakmak neredeyse zorunlu diyebiliriz, zira restoran ve kafe çalışanları da maaşlarını bahşişler hesaba katılarak alıyor, dolayısıyla bahşişlerin mutlaka veriliyor olması gerekiyor.
Bingöl, dünyada yaygın olan bu uygulamanın artık Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladığını belirterek, "Türkiye'de eskiden bahşiş daha yaygındı. Ancak artık insanlar eskisi gibi bahşiş bırakmıyor.
Ancak artık insanlar eskisi gibi bahşiş bırakmıyor. İşletmeler de standart yüzde 10-15 'servis ücreti' yazmaya başladı, bunu da adisyona ekliyorlar. Restoranlarda servis yapılıyor, bu da onun karşılığı olan ücret. Bu çok normal ve doğal bir şey.
Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor. Taksilerde herhangi bir oran verilmezken, ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
"Bahşişler üzerinde işverenin bir hakkı yoktur. Bahşiş işçiye aittir. Yönetmeliğe göre işveren bilgisi altında toplanan bu bahşişlerin kaydı tutulmak zorundadır ve işçilere eksiksiz dağıtılmak zorundadır.
İlgili 15 soru bulundu
Buna göre, alınan bahşiş ücret sayılır ve hizmet akdiyle çalıştıkları kabul edilen bahsi geçen iş görenler de 5510 sayılı Kanun'un 4-a kapsamında sigortalı sayılırlar. Öte yandan sadece bahşiş ile çalışanların elde ettikleri bahşişlerin tutarının tespiti zordur.
Teslim ve hizmet bedelinden ayrı olarak müşterileriniz tarafından bir memnuniyet ifadesi olarak ya da örf ve adet gereği nakit olarak bırakılan bahşişler, herhangi bir teslim ya da hizmet bedeli olarak düşünülemeyeceğinden KDV ye tabi bulunmamaktadır.
Bahşiş olayı zorunlu değildir, empati yeteneğin kadar bahşiş verirsin.
Bizdeki normal bahşiş oranı hesabın yüzde 10'u kadar. Fine dining restoranlarda bu oran yüzde 15-20'lere kadar çıkabiliyor. Ancak işletmeler ve servis elemanlarıyla konuştuğumuzda ya bahşişin yüzde 5-7 ile sınırlı olduğunu ya da kimi müşterilerin işi abarttığını öğreniyorum.
Çin ya da Japonya'da uluslararası otellerde bahşiş hakaret olarak algılanabiliyor. Çin'de turist merkezlerinde servis görevlileri faturanın yüzde 10'una tekabül eden miktarı bahşiş olarak kabul ediyor.
Taksilerde yolculuk ücretinin yüzde 10-15'i bahşiş verilir. Otellerde ise kat görevlilerine gece başına 2-3 dolar, konsiyerje 5 dolar ve üstü, oda servisine ve çantalarınızı taşıyan kişiye 1-2 dolar, valelere de 2-5 dolar verilir.
diyenlere de hemen başındayken cevap vermiş olalım: Kuver bahşiş değildir. Restoranlarda masaya konulan örtü, çatal-kaşık-bıçak takımı, şamdan ve peçete gibi diğer tüm aksesuarları kapsayan kuver, kısaca masanın üzerinde bulunan ve servise dahil edilmiş tüm malzemeler ve bunun için alınan ücret olarak tanımlanabilir.
Restoranda, kafede, kuaförde ve birçok alanda aldığı hizmetten memnun kalanlar bahşiş veriyor. Bu bahşişlerden pay almak isteyen bazı iş yeri sahipleri için ise uzmanlar "Bahşişin tamamı çalışanlara aittir" uyarısında bulunuyor. Memnun kalınan hizmet kimi zaman karşılıksız kalmıyor. Çalışana teşekkür bahşişle ediliyor.
Eskiden çalışanlara hizmetlerinin karşılığı olarak verilen ekstra ücret olan bahşişler artık düşük ücretlerle çalışan garsonların gelirlerini kabul edilebilir düzeylere çekmek için bir aygıt haline geldi. Tabii bir de menüdeki ürünlerin fiyatını olduğundan düşük tutmanın yolunu bahşişlerde gören işletmeler de var.
Çalışanlar yaptıkları işlere göre puan alıyor ve toplanan bahşiş puana göre dağıtılıyor. Bu sayede müdür, şef garson, garson, komi ve istenirse mutfak çalışanlarına kadar bahşiş dağıtılıyor.
Taksilerde bahşiş bırakılmaz ama hesap yuvarlanabilir. Otellerde bellboy'a çanta başına 2 sterlin bırakılır.
Araştırmaya göre Türkiye'de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i, otellerde ise 2 ila 5 lira arasında bahşiş bırakılması doğru olarak kabul ediliyor. Taksilerde de ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Aşçılar bahşiş almaz. Garsonluk da en az aşçılık kadar zor bir meslek. Onların da çalışma saatleri dengesiz, düzensiz ve uzun. Yemek sektörü genel olarak böyle, yapacak bir şey yok.
Her garson aldığı bahşişi kutuya atar. Akşam kutu açılır; çıkan bahşiş küçükten büyüğe pay edilir, hesabına yazar. Mesela komilere birer puan, garsonlara onar puan, şeflere yirmişer puan, şef garsona 30 puan, böyle paylaşılır. Ya garson, masadan aldığı bahşişi kutuya değil cebine atarsa.
Yalnızca Online Kredi Kartı ödeme yöntemi seçili ise bahşiş verebilirsiniz.
Bahşiş kutusu ne zaman açılır sorusuna gelince; genellikle gün sonunda veya vardiyaların değişimi sırasında açılabilir.
“Bahşiş” prim dışında tutulan istisnalar arasında sayılmadığı için sigorta primine dahil edilmesi gerekiyor. Sigorta primine dahil edilen kazançlar da kıdem tazminatı hesabında gündeme geliyor. Bahşişin kredi kartı ile ödenmesi veya nakit verilmesi halinde hukuken sonuç değişmiyor.
Bundan böyle her işçi toplanan yüzdelerden fiilen çalıştığı gün sayısına ve elde ettiği puana göre yararlanacak. Yeni düzenlemeye göre bir lokantada bırakılan bahşişler, tek bir sepette toplanacak ve çalışanların puanlarına göre bölünerek dağıtılacak.
Gelir vergisine tabi gelir unsurları; ticari kazanç, zirai kazanç, ücret, serbest meslek kazancı, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve iratlardan oluşmaktadır.
Bu yıla kadar ücretlilerden en fazla yüzde 35 oranında vergi kesiliyordu. Ücret ne kadar yüksek olursa olsun gelir vergisinin oranı yüzde 35'in üzerine çıkmıyordu. 2020'de yıl içi toplam (kümülatif) vergi matrahı 600 bin lirayı geçen üst düzey çalışanların bordrosunda artık yüzde 40 oranından vergi kesintisi görülecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri