BÂHUR. (ﺑﺎﺣﻮﺭ) i. (Ar. bāḥūr) Aşırı sıcaklık: Biz bâdiye-i fenâda hâkiz dâim / Bâhûr-ı gamıyle çâk-çâkiz dâim (Azmîzâde Hâletî).
Arapça bχr kökünden gelen baχūr بَخُور “tütsü” sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için buhar maddesine bakınız.
Arapça'dan dilimize gelen Eyyamı bahur, yaz aylarının en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılıyor.
Eyyam-ı bahur, bilinen adıyla Afrika sıcakları yurt genelinde kendini hissettirmeye başladı. Küresel anlamda sıcaklık rekorları kırılırken, yurdun bazı bölgelerinde sıcaklıklar 40 dereceyi aşmış durumda. Yaz aylarında adını sıkça duyduğumuz eyyam-ı bahur sıcaklarına ilişkin araştırmalar sıklaştı.
Bahur; enerjiyi yükseltmek, tanrılara seslenmek, zihin ve vücut bütünlüğünü kullanmak gibi birçok amaçla eski uygarlıklar tarafından kullanılmıştır. Bu kullanım amaçlarına birçok arkeolojik bulguda rastlanmıştır. İslam kültüründe ise kokusunun cennetin bir kokusu olduğuna inanılmıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Ağustos ayında artan sıcaklıklarla birlikte Arapça kökenli bir kelime olan eyyam-ı bahur anlamı da merak konusu oldu.
Arapça kökenli Türkçe sözcük olan Eyyam ı bahur, yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günleri için söyleniyor.
Hımbıl, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan hımbıl kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir.
Gebeş kelimesi bir sıfattır. Argo anlamda "alık, aptal, bön, salak" anlamına gelirken halk ağzında "bodur, şişman" anlamına gelmektedir.
Hımbıl daha çok uyuşuk ya da tembel insanlar için dile getirilen bir kelimedir. Pek çok sebepten dolayı yapması gereken şeyleri yapmayan, gün boyunca oturan ya da işlerini aksatan kişiler adına bu sözcük değerlendirilmemektedir.
Sünepe de uyuşuk, pısırık, mıymıntı kimseleri ifade etmektedir.
EYYAMI BAHURDA NEDEN DENİZE GİRİLMEZ? Bu tarihlerde ıslak vücut ile güneş altında dolaşıldığında su damlacıkları mercek görevi görür ve deride lekelenlemelere neden olur. Eyyamı bahurda denize girmek, halk arasında Alaca hastalığı denilen bu deri hastalığına neden olur.
Eyyam- ı bahur sıcaklarından korunmak için ise şunlar yapılabilir: Saat 10:00 ile 16:00 arasında dışarı çıkılmamalı, güneşten korunulmalıdır. Mevsimine uygun açık renkli, bol, hafif kıyafetler giyilmelidir. Normalden daha fazla su tüketilmelidir.
İstanbullular eyyam-ı bahur sıcaklarında nemden bunalacak." Vatandaşların bu dönemde sıcaklara dikkat etmesi gerektiğini anlatan Toros, dışarı çıkıldığında vücudun doğrudan ve dolaylı güneş ışınından korunmasının önemli olduğunu, mümkün oldukça güneş ışığına maruz kalınmaması gerektiğini ifade etti. Prof. Dr.
Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullanılan eyyam-ı bahur, her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına denk geliyor.
Eyyamı bahur sıcaklıkları Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk gelen yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine verilen addır. Günümüzde “çöl sıcakları”, “cehennem sıcakları” ve “Afrika sıcakları” gibi terimlerle de bilinen eyyamı bahurda hissedilen sıcaklıklar genellik 40 dereceyi geçer.
Eyyamı bahur sıcakları normal şartlarda 3 Temmuz- 11 Ağustos 2023 tarihleri arasında etkisini göstermesi bekleniyor. Meteoroloji tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; 11.07.2023 Salı günü batı kesimlerden başlayarak ülkemizin sıcak hava dalgasının etkisine gireceği tahmin ediliyor.
Denizde ala düşmesi olarak bilinen lekelenmelerin önüne geçmek için koruyucu losyonlar kullanmak gerekir. Her şeyden önemlisi de denizden çıktıktan sonra ıslak kalmamaktır. Temiz bir pamuğa bol bol limon suyu sürüp güneş lekesine uygulayarak 20-25 dakika bekleyin. Ardından bol su ile durulayın.
SICAKLAR NE ZAMAN BİTECEK?Eyyam-I Bahur'un 6 Ağustos'a kadar sürmesi beklenirken CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen şu sözlerle sıcakların biteceği tarihi işaret etti.
Eyyam yapmak kelime grubu gününü gün etmek anlamını taşır. Genel olarak halk ağzında kullanılır. Bir şeyi ciddiye almayan ve kendi çıkarı için eğlenen kişiler için kullanılır.
Eyyam-ı Eva sıcaklıkları, her yıl ağustos ayının 2. haftası başlayıp, yine aynı ayın sonuna kadar süren ve yaklaşık 10 gün süren sıcak hava dalgası olarak tanımlanır. Bu sıcaklıklar özellikle Türkiye'nin güney ile güneydoğusunda etkili olur ve bölgenin iklimini daha da sıcaklaştırır.
Hava nasıl olacak? Eskilerin yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerini ifade etmek için kullandığı eyyam-ı bahur, her yıl temmuz ayının sonu ile ağustos ayının başına denk geliyor.
EYYAM-I BAHUR NEDİR? Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine Eyyam-ı Bahur deniyor. Dilimize Arapçadan giren kelime yaz aylarının son zamanlarına doğru yaşanan yüksek dereceli sıcaklar için kullanılıyor. Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul ediliyor.
Bere ve çürük manasına gelen ezik kelimesi aynı zamanda hayat şartlarında sıkıntılı duruma düşmüş kişiler için de kullanılır. Diğer bir anlamı da üzüntülü olmaktadır.
TDK'da zibidi sözcüğü, yersiz hareketler yapan kişiler anlamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri