Her türlü hava aracı inişte ve kalkışta rüzgârı önden alır. Arka rüzgârda yapılacak iniş-kalkışların ise limitleri vardır. Bu havayolu uçakları için en çok saatte 10 knot yani 18.5 kilometredir. Aynı şekilde havalimanlarının da limitleri vardır.
Meteorolojide “kuvvetli” rüzgarlar 39 km/s ila 49 km/s arasında, yani bizim uçuş limitlerimizin dışındadır. Hatta hava tahmini raporlarını sunanların “orta kuvvette” dedikleri rüzgar (29-39 km/s) bile bizler için üst limitlerdedir.
Meteorolojik bilgiler ışığında uçuş programını düzenleyen hava yolu firmaları; kasırga, görüş açısını etkileyecek şekilde yoğun sis vb. hava olaylarında uçuş iptali hakkını saklı tutar. Güvenli ve huzurlu bir yolculuk için bu durum gereklidir.
Pistler, uçak inişte ve kalkışta yan rüzgara en az mazur kalacak şekilde yapılır. Ancak bu durum uçağa inişte ve kalkışta şiddetli yan rüzgarların etki etmeyeceği anlamına gelmez. Uçaklar vektörel olarak yan rüzgarın etkinliğini hesaba kattıkları için genel olarak yan rüzgarın etkisi en az olarak değerlendirilir.
Pilot, uçağını sisli havalarda uçuramayacağı gibi bulutlu bir hava içinde de uçuramaz. Bulunduğu yüksekliğe ve uçağın bulutlara olan uzaklığına bağlı olarak, pilotun ve uçağın uçuş imkanları kısıtlanır. Bunun sonucu olarak, pisti, hava trafiğini görmeden herhangi bir uçuş gerçekleştirilemez.
İlgili 21 soru bulundu
30 MİLYONDA BİR İHTİMAL
Dünyanın en güvenli yolculuğu havayolu yolculuğudur. Neredeyse 4 milyardan fazla hava yolu yolculuğu yapıldı. Milyonlarca insan gidecekleri yerlere güvenli gitti. Bir uçak yolculuğunda kazada ölüm ihtimali 11 milyonda birdir.
Hangi rüzgar hızı tehlikeli? 10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır.
Uçak ve/veya pilotajla ilgili sebepler: Uçağın ideal alçalma açısından ve hızından farklı yaklaşması, uçağın havada tutunmasını sağlayan flap'lerin (kanatların üzerindeki hareketli parçalar) pozisyonu, motor gücündeki farklılıklar, iniş takımlarında ortaya çıkabilecek problemler inişi imkânsız hale getirir.
Aslında Lodos, sanılanın aksine uçuş emniyeti konusunda diğer rüzgarlara göre daha tehlikeli değil! Lodos, Güney Batı yönünden esiyor. Bu da havalimanlarındaki pistlerin konumu göz önüne alındığında, uçakların hiç sevmediği yan rüzgarlara neden oluyor.
Bir uçak uçarken havanın bu hareketliliğinden faydalanır. Uçağın stabil bir şekilde uçabilmesi için kanatların altından ve üzerinden akan hava akımlarının düzenli olması gerekir. Bazı hava olayları sonucunda bu hava akımları bozulabilir ve hava boşlukları oluşabilir. Bu durumlarda da türbülans yaşanabilir.
Ebru gibi merak edenler için sebebi aslında basit: dünyanın geoid olmasıdır. Dünyamızın yüzeyi düz değildir. Ekvatorda meridyenler arası mesafe 111 km iken kutuplara yaklaşırken azalıyor ve kutuplarda mesafe birleşiyor. Bu nedenle uçaklar iki mesafe arasını düz gitmek yerine eğik bir açıyla gider.
Genellikle yaz aylarında öğleden sonra kümülüs kaynaklı türbülanslar meydana gelir. Sıcak ve nemli hava yükselerek içindeki su buharı gözle görünür kümülüs bulutlarını ortaya çıkarır. Bulut formuna kavuşan sıcak ve nemli hava, yukarıda soğur çökmeye başlar. Hava ısınınca da yükselir.
TİCARİ yolcu uçakları ne kadar yüksekten uçabilir? Günümüzde ticari uçaklar ortalama deniz seviyesinden yaklaşık 30.000 fit (9.144 metre) yüksekliğe ve biraz ötesine ulaşan yüksek irtifalarda uçar. Yolcu olarak uçarken, kokpitten yapılan çeşitli anonslarda uçuşun seyir irtifasının anons edildiğini duyarsınız.
Günümüzde bir uçak 16 bin km'lik mesafe kat edip, 19 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir. En uzun süre uçan uçak rekoru; 2005 yılında Boeing 777-200 LR sınıfı uçağa aittir. 22 saat 42 dakika süren bir uçuş olmuştur.
Uçuş şartlarına göre değişiklik gösterse de, yolcu uçaklarının seyir irtifası genellikle 30.000 – 40.000 fit (9.140-11.200 metre) arasındadır. Yerden yükseldikçe kabin dışı ortamda oksijen yetersiz hale gelir, atmosfer basıncı ve sıcaklıklar ise giderek düşer.
dolayısıyla uçak düz bir yörünge yerine eğrisel bir yörüngede uçarlar. Ayrıca irtifa artıkça yakıt için gerekli oksijen de azalır, bu da motorların gücünü yani uçağın hızını düşürür, yükselmek için hız gereklidir. Lise 10. sınıfta Fizik derslerinde bu konu öğretilir.
Islak pist
Su birikintisi iniş esnasında uçaklar için kızaklama ya da kayma dediğimiz riski ortaya çıkarır. Bu riskten korunmak isteyen pilot, bilinçli bir şekilde uçağın tekerleklerini sert bir şekilde piste koyar. Böylece mevcut su birikintisine açarak, lastiklerin zeminle temasını sağlar.
Hava direnci ve yakıt verimliliği
Bir başka ifade ile uçaklar daha yüksek irtifada daha düşük direnç nedeni ile daha az yakıt harcarlar. Bu yüzden uçakların seyir yüksekliği 35.000 fit yani 10,6 km'dir. İşletme maliyetleri ile yakıt verimliliği arasındaki denge bu irtifada sağlanır.
Büyük fırtına: Saatteki hızı 100 km. üzerinde, 120 km. altında olan rüzgarlardır. Tekneler devrilir, küçük ağaçlar sökülür, çatılar uçar, yürümek olanaksızlaşır. Denizde büyük dalgalar oluşur. Kuvvetli fırtına: Saatte 70-100 km. arasında esen rüzgarlardır.
çoğunlukla m/s veya km/saat olarak tanımlanır. 10,8 m/s'ye kadar rüzgar "normal" kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır.
Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından bugüne kadar kaydedilen en kuvvetli rüzgar 10 Nisan 1996'da saatte 408 km olarak Avustralya'nın Kuzeybatı kıyısında bulunan Borrow Adası'nda görülmüş. Bu olağanüstü rüzgarın sebebi Olivia adı verilen tropikal siklon. Tropikal siklonlar kasırgaya benzeyen bir çeşit dönen fırtına türü.
Uçakların yapmış olduğu acil inişler arasında denize acil iniş; hava aracında meydana gelen sorun nedeniyle, hava aracının su yüzeyine çarparak inişini gerçekleştirmesidir. Su yüzeyi ile temas eden uçak, suda yüzebilecek şekilde tasarlanmamış ise hava aracı batacaktır.
Uçağa Yıldırım Düşerse Ne Olur? Uçaklar Faraday kafesi konseptine uygun olarak tasarlanır. Yani yolcu uçağına yıldırım düşmesi durumunda yıldırım, uçak içine zarar vermeden havaya karışır.
Yapılan araştırmalara göre bir uçak kazasına denk gelme ihtimaliniz 11 milyonda 1. İstatistikler uçaklara olan güvenimi kanıtlar nitelikteler. Yılda sadece 3-4 kez ciddi uçak kazası olurken, kara yolunda her saniye benzer bir olayla karşılaşabiliyorsunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri