Ekvator'un kuzeyindeki enlemlere kuzey enlemleri, güneyindeki enlemlere güney enlemleri denir. Ayrıca 0° ile 23°27' arasındaki enlemlere alçak enlemler, 23°27' ile 66°33' arasındaki enlemlere orta enlemler, 66°33' ile 90° arasındaki enlemlere yüksek enlemler denir. Dağların, Güneş'e dönük yamaçlarına bakı yamacı denir.
Bakı, bir bölgedeki dağların Güneş ışınlarını alış yönü veya Güneş'e bakış kısmı olarak açıklanabilmektedir. Bakı enlem etkisi dolayısıyla matematik konum sonucunda oluşur. Ayrıca özel konumun sonucu olduğu da söylenebilmektedir.
Bakı: yamaçların güneşe karşı konumudur. Örneğin bakı olan yamaçlar, Güneş ışınlarını daha büyük açılarla aldığı için güneşten aldığı enerji fazladır. Bakı durumunda olan yamacın karşı yamacı da dulda olarak tanımlanır. Dulda yamaçlar güneş ışınlarını daha küçük açılarla aldığı için bakı yamacına göre soğuk olur.
Bakı, her pikselin komşularına göre maksimum değer değişikliği oranındaki azalma hızını tanımlar. Bakı, eğim yönü olarak düşünülebilir. Çıktı rasterının değerleri bir tonla (renk) temsil edilen bakının pusula yönünü gösterir. Eğim her dijital yükselti modeli (DEM) pikseli için yükselti değişim hızını gösterir.
Erinç'e (2002) göre bakı; özellikle dağlık yörelerde bir yamacın güneş ışınlarına, güneye ya da kuzeye karşı konumu olarak tanımlanmıştır. Şahin'e (2006) göre bakı; yamaçların güneşlenme, yağış ve rüzgâr alma yönünden sahip oldukları konumdur.
İlgili 31 soru bulundu
13 Ocak 1990'da, Bakü'de yaşayan Ermenilere karşı yedi gün boyunca şiddet içeren saldırılar gerçekleşmiş ve bazı raporlara göre 48 kişi başka raporlara göre ise 66 kişi yaşanan olaylarda ölmüştür. Ölümlerin çoğu, dayak ve bıçak yaralarından kaynaklanmıştı ve kurşun yarası yoktu.
Cevap. Açıklama: Bakı yönü güney yarım kürede her zaman kuzeye bakar. Kuzey yarım kürede ise güneye bakar her zaman.
BAKI NEDİR? Bakı herhangi bir yerin güneşe göre konumudur. Başka bir ifade ile bakı; dağların yamaçlarının güneşe göre konumunu ifade eder. Dönenceler arasındaki yerlerin BAKI yamacı her iki yamaçtır.
Bakı, bir bölgedeki dağların Güneş ışınlarını alış yönü veya Güneş'e bakış kısmı olarak açıklanabilmektedir. Bakı enlem etkisi dolayısıyla matematik konum sonucunda oluşur . Ayrıca özel konumun sonucu olduğu da söylenebilmektedir.
Bakı, arazide bulanan detaylara ait yüzeylerin bakış yönlerinin belirlenmesinde kullanılan sayısal bir arazi analiz şeklidir (Anonim, 2007). Güneşten yararlanma, güneşten korunma, bitkilendirme, yapısal elemanların (konutlar, spor alanları vs) konumlandırılmasında bakı analizinden yararlanılmaktadır.
Bakı: Bakı ve manzara noktaları, panoramik görüntü veren noktalardır.
Bakı (Yön) analizi sayısal yükseklik modeli üzerinde kuzeye göre hesaplanan yön değerlerinin tematik aralıklar ile gösterilmesi için uygulanmaktadır. Analiz sonrası oluşan bakı haritalarında dört ana yön ve bu ana yönler arasındaki ara yönler ile düz alanlar açısal aralık değerlerine göre gözlenirler.
Bir bölgede yer alan dağların Güneş ışınlarını aldığı yön ya da güneşe bakan kısım bakı olarak ifade edilir. Özellikle enlem etkisi nedeniyle matematiksel konum üzerinden oluşan bir unsur olduğunu söylemek mümkündür.
Dönenceler arasında kalan yerlerde bakı yönü eksen eğikliğine bağlı olarak yıl içerisinde değişebilir. Kuzey Yarım Kürede bakı yönü Yengeç Dönencesinin kuzeyinde dağların güneye bakan yamaçlarıdır. Güney Yarım Kürede ise bakı yönü Oğlak Dönencesinin güneyinde kalan dağların kuzeye bakan yamaçlarıdır.
Bakı eğimin yönüdür; bir pikseli komşularına göre değerlendirerek, en yüksek eğimli değere göre yöneliminin belirlenmesidir. Bakı Haritaları sayısal arazi modeli veya yükseklik modeli üzerinden hesaplanan eğim değerlerinin istenilen tematik aralıklarda gösterilmesi ile oluşturulurlar.
BÂKÎLİK. [k kalın] i. Ebediyet, ölümsüzlük, ebedîlik, bekā: Âhiret işlerine ve Îsâ'ya ve dünyânın fânîliğine ve âhiretin bâkîliğine ve kıyâmete ve din işlerine dâir haberler burada yazılmıştır (Kâtip Çelebi'den Seç.).
Sözlükte “sebat ve devam etmek, kesintiye uğramadan geleceğe doğru sürüp gitmek” anlamındaki bekā kökünden türeyen bir sıfattır. Esmâ-i hüsnâdan biri olarak “gelecekte varlığının sona ermesi düşünülemeyen” anlamına gelir ki “Allah'tan başka her şeyin gelip geçici olduğu” mânasını ifade eden fânînin zıddıdır.
El-Baki; O'nun varlığının sonu yoktur, varlığı ebedidir. Daimi ve ebedi olandır. Varlığının sonu olmayan.
(bakı yönü daima güney) Bu durum Türkiye'nin mutlak konumun sonucudur.
Ülkemizde sıcaklığın dağılışı üzerinde etkili olan etmenlerden biri de bakı durumudur. Türkiye Kuzey Yarımküre'de olduğu için dağların güneye bakan yamaçları, kuzeye bakan yamaçlarından daha fazla güneş enerjisi alır ve daha fazla ısınır.
Yamaçların eğiminden dolayı Güneş'e dönük olma durumuna bakı denir. Bakının sıcaklık üzerinde önemli bir etkisi vardır. Dağların Güneş'e dönük yamaçları, güneş ışınlarını daha büyük açıyla alır. Ayrıca bu yamaçlarda güneşlenme süresi daha uzun olur.
Bir bölgede bulunan dağ, tepe vb. yükseltilerin güneşe bakış yönü, ışınları alış açısı “Bakı” olarak adlandırılır. Sıcaklığı belirleyici önemli etkileri olan bakının enlem etkisi nedeniyle oluşumu, matematik konum sonucudur. Yükseltilerdeki bakı kısmında; > Güneşlenme süresi uzundur.
Karlar erken erimiş. Türkiye'de güney yamaçlar bakıda kalır.
✔ Dağların güneşe dönük olan yamaçlarında güneşlenme süresi uzun ve sıcaklık değerleri diğer yamaca göre daha yüksektir. Dağların iki yamacı arasındaki farklılığa bakı denir. ✔Bu duruma bağlı olarak oluşan duruma da bakı etkisi denir.
4- Yükseltinin Sıcaklığa Etkisi
Yeryüzü daha çok yerden yansıyan ışınlarla ısındığı için, yükseldikçe sıcaklık, ortalama her 200 metrede 1 °C azalır. Bu nedenle yüksek yerler alçak yerlere göre daha soğuktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri