Allah'a dayanıp sıkıntıları altında ezilmeyenler hem dinî hem de dünyevî bakımdan hep kazanmışlardır; bu Allah'ın yasasıdır. Onun için 155. âyetin sonunda “Sabredenleri müjdele” buyurularak yeniden sabra vurgu yapılmış; 156. âyette bu sabrın imanla ve teslimiyetle bütünleşmiş bir sabır olduğu özellikle belirtilmiştir.
Bakara Suresi 156. ayeti niçin okunur? Herhangi bir musibete karşı korunmak ve Allah'a koşulsuz teslim olmak için Bakara suresi 156. Ayet okunabilir. Ayrıca kötülüklerden uzak durmak, ruhi bunalımdan kurtulmak, insanlarla ilişkileri düzeltmek ve meleklerden yardım istemek için de bu ayetin okunması buyrulmuştur.
Bakara Suresi 157.
Bu ayette Allah (c.c) yukarıda söylediğimiz gibi davrandığında hem Allah'ın (c.c) rızasına ulaşır hem de kurtuluşa erer. Nitekim Allah (c.c) da ayeti kerimesinde “İşte rablerinin lutufları ve rahmeti bunlar içindir ve işte doğru yola ulaşmış olanlar da bunlardır” şeklinde buyurmaktadır.
Sûrede başta iman esasları olmak üzere insanın yaratılışı, kıblenin değişmesi, namaz, oruç, hac, sadaka, boşanma, nesep, nafaka, borçların kaydedilmesi gibi pek çok konuya yer verilmiştir. Bunlar doğrudan doğruya veya dolaylı olarak dini ve dindarlığı ilgilendiren meselelerdir.
158: Safâ ile Merve Allah'ın hac ve umre için belirlediği işaretlerdendir. O halde hacceden veya umre yapan bir kimsenin, bu iki tepe arasında sa'yetmesinde bir mahzur yoktur. Kim gönlünden gelerek bir hayır işlerse, mutlaka mükâfatını görür. Çünkü Allah, iyiliğin karşılığını fazlasıyla veren ve her şeyi bilendir.
İlgili 36 soru bulundu
Allah-u Teala şöyle buyuruyor: “Allah yolunda öldürülenleri sakın ölü sanma. Aslında onlar diridirler. Rablerinin katında, kendilerine rızık sunulmaktadır. Allah'ın kendilerine bol bol verdiği şeylerle sevinirler.
151: Nitekim size içinizden bir peygamber gönderdik. O, size âyetlerimizi okuyor, sizi günahlardan temizliyor, size kitap ve hikmeti öğretiyor; yine size daha önce bilmediklerinizi öğretiyor. 152: O halde siz beni anın, ben de sizi anayım. Bana şükredin ve sakın nimetlerime nankörlük etmeyin.
286 âyettir. Yalnız 281. âyeti Mekke'de, Vedâ Haccı'nda inmiştir. Adını 67-71. âyetlerinde zikredilen ve İsrâiloğulları'nın, bir cinayetin fâilini bulmak için kesmeleri emredilen “bakara” (inek) olayından almaktadır.
Katilin bulunamaması yüzünden toplumda neredeyse silâhlı mücadeleye kadar varacak bir gerginlik doğdu ve olay Mûsâ'ya bildirilerek kendisinden bir çözüm bulması istendi. O da Allah'tan aldığı vahye uygun olarak bir inek kesmelerini ve bunun bir parçasıyla maktulün cesedine vurmalarını emretti.
Bakara Suresini abdestsizken dinlemek ya da ezberden okumak, dört büyük Sunni mezhebe göre caizdir. Ancak Bakara Suresini Kuran'ı Kerim'den okumak isteyenler abdest alması farzdır. Bunun dışında cünup iken hiçbir sure Kuran'ı Kerimden ya da ezberden okunmamalıdır.
Bir önceki ayette sabır ve ibadet ile Cenab-ı Haktan yardım isteme tavsiyesinden sonra, Bakara 155. ayette bu sabrı gerektiren imtihanın nasıl olacağı bilgisi verilmektedir. Her şeyin yolunda gittiği, her isteyenin istediğine kavuştuğu yer dünya değil cennettir. Dünya ise imtihan yeridir.
İyi sayılan bir söz ve bir bağışlama, arkasından eziyet gelen bir sadakadan daha iyidir. Allah zengindir, halîmdir. Ey iman edenler! Allah'a ve âhiret gününe inanmadığı halde malını insanlara gösteriş yapmak için harcayan kimse gibi sadakalarınızı başa kakmak ve incitmek suretiyle boşa çıkarmayın.
155: Sizi mutlaka biraz korku ve açlık ile; biraz da mallardan, canlardan ve ürünlerden noksanlaştırmak sûretiyle imtihan edeceğiz. Sabredenleri müjdele! 156: Onlar ki, kendilerine bir musibet dokunduğu zaman: “Bizim bütün varlığımız Allah'ındır ve biz ancak O'na dönüyoruz” derler.
Okunduğu evde ve iş yerlerinde bolluk, bereket getirmektedir. Ayrıca kendisine şefaat edilmesini ve cennete ulaşmak isteyen kimseler Bakara Suresi'ni okuyarak bu amellerine ulaşabilir. Allah'a dua etmek, onu anmak ve Kuran okumak istenen her anda Bakara Suresi okunabilmektedir.
Müslümanlar ölüm, deprem, musibet, üzüntülü veya sıkıntılı bir haber aldıklarında “İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” demeleri buyrulmuştur. Bu duanın Türkçe anlamı; “Onlar; başlarına bir musibet gelince, Biz şüphesiz (her şeyimizle) Allah'a aidiz ve şüphesiz O'na döneceğiz, derler.” Şeklindedir.
Allah'tan geldik ve yine Allah'a döneceğiz (Bakara Suresi 156.
Bakara Suresi, 71. ayet: (Bunun üzerine Musa, "Rabbim) diyor ki: O, yeri sürmek ve ekini sulamak için boyunduruğa alınmayan, salma ve alacası olmayan bir inektir" dedi.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Raina sözcüğü genellikle Unzurna deyimi ile birlikte kullanılır. Bakara Suresinin 104. ayetinde de geçen kelimenin Türkçe karşılığı sıklıkla merak ediliyor. Sözcüğün ilk anlamı bakan, gözeten, koruyan ve kolaçan eden olsa da daha çok çoban anlamıyla kullanılmıştır.
İneğin, hayatlarında böylesine merkezi bir yer tuttuğu bu insanlar, zamanla “İnek olmasaydı, toprağı süremezdik; Rızıksız kalır ve ölürdük.” sonucuna ulaşırlar. Ona kutsal bir şeymiş gibi yaklaşırlar. Kimseye ona el sürdürmez; dokunulmasına izin vermezler. Dokunulmazlığını kazanan inek artık kutsaldır.
Ahd-i Atîk'te İsrâiloğulları'na cumartesi günü yapmaları yasaklanan işler şunlardır: Yemek pişirmek, besin toplamak, ekip biçmek, ateş yakmak, odun toplamak ve yük taşımak (Çıkış, 16/23; 34/21; Yeremya, 17/21). Talmud'da bunlara daha başka yasaklar da eklenmiştir.
Bakara Suresi'nin ilk 5 ayetini 21 defa okuyan kişinin malının, mülkünün artacağına inanılır. Bakara Suresi'ni okumanın bereket getireceği, terk etmenin ise hasret ve pişmanlık sebebi olacağı bilgisi sahih hadisler arasında yer alır.
1 – (Elif, Lâm, Mîm.) 2 – İşte o kitap, bunda şüphe yok, müttakiler (kötülükten korunacaklar) için hidayettir. 3 – Onlar ki gaybe iman edip namazı dürüst kılarlar ve kendilerine verdiğimiz rızıktan (Allah yolunda) harcarlar. 4 – Ve onlar ki hem sana indirilene iman ederler, hem senden önce indirilene.
Eğer iman edip kendilerini kötülükten korusalardı, kuşkusuz Allah katından verilecek sevap daha hayırlı olacaktı; keşke bunun şuuruna varsalardı. Eğer onlar iman edip korunmuş olsalardı, elbette Allâh katından (verilecek) sevâp, (kendileri için) daha hayırlı olurdu.
Allah'ın rızasını ara(yıp kazan)mak amacıyla nefsini. satın alır. Allah, kullarına karşı şefkatli olandır.
-Ey inananlar, sabır ve namaz/dua ile (Allah'tan) yardım dileyin, şüphesiz Allah, sabredenlerle beraberdir. Ey iman edenler, sabır ve namazla yardım isteyin. Çünkü Allah sabredenlerle beraberdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri