Varlığı da yokluğu da zâtının gereği olmayan veya konu ile yüklem arasındaki ilişkisi zorunlu bulunmayan anlamında kelâm ve mantık terimi.
Mümkin, “imkân” dairesinde bulunan, olup olmama hallerinden her ikisini de kabul edebilen, yani var olabildiği gibi yoklukta da kalabilen anlamına gelir.
Mümteni, “varlığı imkânsız olan” demektir. Buna örnek olarak, genellikle, şerikler verilir. Yani Allah'ın şeriki olması muhaldir ve şeriklerin varlığı mümteni grubuna girer. Varlık sahasına çıkması mümkün olmayan ne kadar şey, hâdise, fiil, sıfat ve hal var ise bunların hepsi “mümteni” sınıfındadır.
Yokluğu zâtının gereği olan veya konunun özü itibariyle yokluğunu gerektiren anlamında kelâm ve mantık terimi.
Bu hükümlere konu teşkil eden varlık ve kavramlara vacip, mümkin ve mümteni' denir. “Muhal” veya “müstahil” diye de ifade edilen mümteni', yokluğu zatının gereği olan veya varlığı mümkün olmayandır. Allah'ın -haşa- yokluğu, dört sayısının tekliği mümteni'ye örnek olarak zikredilebilir.
İlgili 45 soru bulundu
c) Mümteni'. “Muhal” veya “müstahîl” diye de ifade edilen mümteni', yokluğu zâtının gereği olan veya varlığı mümkün olmayandır. Allah'ın yokluğu, dört sayısının tekliği mümtenie örnek olarak zikredilebilir.
Vahdet-i vücûd / Varlık birliği
Tasavvuf düşüncesinde, yaratanla yaratılanın tek ve "bir" olduğunu savunan görüştür. Sûfilere göre kendiliğinden var olan (kaimun bizatihi) varlık (vücûd) birdir; o da Hakk Teâlâ'nın varlığıdır.
Muhal kelimesi ‚müstahil‛ ve ‚mümteni‛ kelimeleri ile ‚imkânsız‛ anlamında ortak olarak kullanılmaktadır. Muhal ve müstahil sözcükleri sözlükte daha çok kelâm (söz) alanında ‚sözü bozmak; ifsâd etmek‛ anlamlarına gelmektedir.
Sehl-i mümteni kolay görünen, ancak benzeri söylenmeye kalkılınca zor olduğu anlaşılan, özlü söz söyleme sanatı. Bu tür sözler, derin anlamlıdır. Türk halk edebiyatında, Yunus Emre bu sanatı ustalıkla kullanmıştır.
Allah'a emirleri, hükümleri ve fiillerinde hür olması anlamında nisbet edilen sübûtî sıfatlardan biri. Bir davranışı tercih edip gerçekleştirme gücü anlamında terim.
Sözlükte “varlığının üzerinden uzun zaman geçmek” anlamına gelen kıdem (kadâme) kelimesi, terim olarak “Allah'ın varlığının başlangıcı bulunmaması ve başkasına ihtiyaç duymaksızın mevcut olması” diye tanımlanır.
' örneğinde olduğu gibi önermenin iki tarafı arasındaki ilişkinin (nispet) vuku bulmaması anlamına gelen selb ve yine 'Her ateş sıcaktır.
Allah'ın zihnin dışında gerçekliğinin bulunduğunu ve yokluğunun düşünülemeyeceğini belirten sıfat.
Müphem 'belirsiz' anlamına gelmektedir. Herhangi bir durumun ya da kişinin davranışlarının belirsiz olduğunu anlatmaya çalışan bir sözcüktür.
Ma'dûm, yokluk anlamında kullanılan bir kavramdır. Kelam ekolleri, ma'dûm kavramı etrafında yokluğun mahiyetini inceleme konusu yapmışlardır.
Bunlar da Kitap ve Sünnet'ten ibarettir. Bu ikisi, sadece doğru haber verenden işitilmekle bilinmesi sebebiyle “sem'î deliller” diye de anılır. İslâm öncesi şeriatlar da netice itibariyle Kur'an ve Sünnet'in bilgi vermesine dayandığından bu iki delil içerisinde mütalaa edilir.
Nefhai İlahi'iyle hasıl olan bu üçüncü akıl; Aklı İlahidir. Yunus Emre Hazretlerinin " Ete kemiğe büründüm, Yunus diye göründüm." sözü kendisinde var olan Nefhai İlahi'yi yüceltmek için söylenmiştir.
Sürûrî de Bahrü'l-maârif adlı eserinde Türkî-i basît akımının temsilcilerinden Tatavlalı Mahremî'den sehl-i mümteni örneği olarak, “Gördüm segirdir ol ala gözlü geyik gibi / Düştüm saçı tuzağına bön üveyik gibi” beytini verir ki burada da anlaşılır olma esas alınmaktadır.
Klasik Türk şiirinde sözün veciz olanı makbuldür. Bu nedenle sehl-i mümteni söze daima ilgi gösterilmiştir. Türkçede sözün estetik formu sehl-i mümtenidir.
Varlığı zâtının gereği olan, var oluşunda başka bir sebebe muhtaç bulunmayan anlamında bir terim. Kelâm, mantık ve fıkıh ilimlerinde kullanılan bir terim.
Öncelikle şunu net olarak ifade etmek gerekir: Allah'ın kudreti muhale taalluk etmez. Dolayısıyla muhal olan bir şey için "Allah bunu yaratabilir mi?" sorusu, kudret sıfatının taallukunu bilmemenin neticesidir. Yani cehalettir.
“Yokluğu zâtının gereği olan” veya “konunun özü itibariyle yokluğunu gerektiren” anlamında kelâm ve mantık terimi. Kelâm, mantık ve fıkıh ilimlerinde kullanılan bir terim.
Varlığın birliği ve varlıkta birlik anlamında bir tasavvuf terimi; bu bağlamda Tanrı, âlem ve insan ilişkilerini açıklayan düşünce sistemi.
Vahdet şuurunu toplumsal hayatta gerçekleştirmenin yolu da sosyal adalet ve ahlâk bilincinin fertlere yerleşmesinden geçmektedir. Vahdet; kardeşlik, dostluk, sevgi, yardımlaşma ve dayanışmadır. Birlikte yaşama, paylaşma, ortak değerlere sahip olma ve ortak ideallere yönelmedir.
Sözlükte “bir ve tek olmak, tek kalmak” anlamındaki vahd kökünden masdar olup “birlik, teklik, bütünlük” anlamında kesretin karşıtıdır; “varlığa bir (vâhid) adını vermeyi sağlayan mâna” diye açıklanır (Fârâbî, el-Medînetü'l-fâżıla, s. "Çokluk birle sayılandır" denildiğinde çokluğun tanımına vahdet katılmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri