Allah, O'ndan başka tanrı yoktur; diridir, her şeyin varlığı O'na bağlı ve dayalıdır. Ne uykusu gelir ne de uyur. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. O'nun izni olmadıkça katında hiçbir kimse şefaat edemez.
Ayetel Kürsi faziletleri ve hikmetleri bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bakara Suresinin 255. ayeti olan bu ayeti kerime dua, nazar, bela, musibet ve kötülüklerden korunmak maksadı ile okunabilmektedir. Ayetel Kürsi hadislerle de belirtildiği üzere pek çok fazilete ve hikmete sahip olan bir ayettir.
Sûrede başta iman esasları olmak üzere insanın yaratılışı, kıblenin değişmesi, namaz, oruç, hac, sadaka, boşanma, nesep, nafaka, borçların kaydedilmesi gibi pek çok konuya yer verilmiştir.
Âhirette kulların amel defterleri dolu olursa (dünyada iken ibadet ve infak yapmış olurlarsa) o amellerin (geçer akçelerin) alacağı değerli şeyleri alırlar. Amel defterleri boş olursa dostluk ve şefaatle işlerini yürütemez, ihtiyaçlarını gideremezler.
Bakara Suresi'nin 255. Ayeti olan Ayetel Kürsi, surenin en uzun ayeti değildir. İçerisinde Allah'ın kürsüsü zikredildiği için Ayetü'l Kürsi adı ile bilinmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
ayetel kursi bakara suresi 255 ayeti, ayetel kürsi, ayetelkürsi, kurani kerim - YouTube.
Allahu Tealayı yücelten, onun en güzel sıfatlarından ve isimlerinden, kuvvetinden ve kudretinden bahseden Ayet-el Kürsi, tevhid ilminin en büyük ayet-i kerimesidir. Geceleyin inmiş olan bu ayet çok derin anlamlar ifade eder. Ayet-el Kürsi'de bulunan Esma-i İlahiye hiçbir Ayet-i Kerimede yoktur.
Mallarını Allah yolunda harcama yapıp, sonra da verdiklerinin ardından başa kakmayan ve eziyet etmeyenlerin, Rab'leri katında mükafatları vardır. Onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir. Mallarını Allah yolunda harcayan, harcadığını da başa kakmayan kimselerin Rableri katında ödülleri vardır.
267. Ey iman edenler! (Helal olarak) kazandıklarınızın ve sizin için yerden (bitirip) çıkardığımız ürünlerin iyi (ve temiz)lerinden 'Allah için sarfedin' (zekât ve sadaka verin), kendinizin, gönül rızası ile değil, ancak gözünüzü kapatıp alabileceğiniz kötü şeyleri vermeye kalkışmayın.
Kim Allah'a (O'nun rızası için muhtaç kullarına) güzel (ve manevi) bir borç verecek olursa (birikimini faizsiz devlet bankasına yatırırsa); bu (ahiret hazırlığı olan harcamaları) kat kat fazlasıyla kendisine (bir yatırım olarak) geri ödenecektir! Darlık veren de bolluk veren de Allah'tır.
Sure, ismini 67-73. ayetlerde geçen ve Arapçada ''sığır / inek'' anlamına gelen ''bakara'' kelimesinden almıştır.
Medine'de on senelik bir müddet içinde peyderpey nâzil olmuştur. Mushaf tertîbine göre 2, nüzûl sırasına göre 87. sûredir. İsmini, 67 ile 71. âyetler arasında bahsedilen, İsrâiloğulları'nın sığır kurban etmeleri kıssasından almıştır.
Allah, hiç kimseye güç yetireceğinden (kapasitesinden) başkasını yüklemez. (Herkesin) Kazandığı (iyilikler) lehine, kazandırdıkları (veya sebep oldukları kötülükler ile, kendisine haksız şekilde kazandırılan şeyler ise) kendi aleyhinedir.
Allah sizi rastgele yeminlerinizden dolayı değil, fakat kalblerinizin kasdettiği yeminlerden dolayı sorumlu tutar. Allah bağışlayandır, Halim'dir. Allah, sizi kasıtsız yeminlerinizden dolayı sorumlu tutmaz, fakat sizi kalplerinizin kazandığı (bile bile yaptığınız) yeminlerden sorumlu tutar.
' buyurdu.” Evlerde bolluk ve bereket için Bakara suresinin okumanın fazileti ile ilgili sahih hadis-i şerif kayanğında, ''Bakara sûresini okuyunuz; çünkü ona sahip olmak bereket, terketmek ise hasret ve pişmanlık sebebidir; ona sihirbazların güçleri yetmez” (Müslim, “Müsâfirîn”, 252).
Evlerde okunan veya dinlenen Bakara Suresi, o eve şeytanın ve cinlerin girmesine engel olur. Aynı zamanda evdeki şeytanın ve cinlerin uzaklaşmasında etkilidir. Okunduğu evde ve iş yerlerinde bolluk, bereket getirmektedir.
Sabretmek: Sabrın önemi ve sabrın tavsiye edildiği bir ayettir. Ne Anlatıyor? Bakara suresi 177. ayette zorda kalanların sabretmesi gerektiği, namaz kılmanın yalnızca Allah için yapılması gerektiği ve Müslümanların verdikleri sözleri tutmalarının gerekliliği anlatılmıştır.
Aklı kullanmak kuldan, hidayet vermek Allah'tandır. Bu sebeple kul, aklını kullanıp her konuda doğruya ulaşabilmek için kendisi bakımından mümkün olan bütün sebeplere başvurmanın yanında, Allah'ın “müsebbibü'l-esbâb” (sebeplerin yaratıcısı) olduğunu da asla unutmamalı ve başarıyı daima O'ndan beklemelidir.
Bakara 178'i açıklayan ayet şöyledir; "Allah'ın dokunulmaz kıldığı canı öldürmeyin; haklı sebeple olursa başka. Kim haksız yere öldürülürse onun velisine yetki vermişizdir; o da katili öldürme işinde aşırıya kaçmasın. Çünkü o yardım görmüştür"(İsra 17/33) Öldürülenin velisi öldürülenin en yakını demektir.
Mallarını Allah yolunda harcayanların örneği, her başağında yüz tanenin bulunduğu yedi adet başak çıkaran bir tohum tanesi gibidir. Allah dilediğine katlayarak verir, Allah (zât ve sıfatlarında) sınırsızdır, her şeyi bilmektedir.
Yeryüzünde ne varsa tamamını sizin için yaratan, sonra göğe yönelerek onları, yedi gök olarak tamamlayıp düzene koyan O'dur ve O, her şeyi hakkıyla bilmektedir. O, yerde ne varsa hepsini sizin için yarattı. Sonra (kendine has bir şekilde) semaya yöneldi, onu yedi gök olarak yaratıp düzenledi (tanzim etti).
Mallarını gece gündüz, gizli-açık (Allah yolunda) infak edenler var ya onlar için Rableri katında ödül(ler)i vardır. [*] Onlara herhangi bir korku yoktur; onlar üzülmeyecek de. Bu ayet infakın her zaman ve her şekilde yapılması gerektiğini öğretmektedir.
Ayetel kürsi birçok konuda sıkıntı ve zorluk anında okunabilecek bir ayettir. Bakara suresinin 255.ayeti olarak Kuranı kerimde bulunmaktadır. Ayetel kürsi namazların ardından da okunmaktadır. Ayetel kürsinin evden çıkarken, musibetlerden ve belalardankorunmak için okunabilmektedir.
Âhirette peygamberlerin ve kendilerine izin verilen kimselerin müminlerin bağışlanması için Allah katında niyazda bulunmaları anlamında bir terim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri