narılan şeyler yararlanılacak duruma gelir. Bakımsız bırakılan şeyler işe yarardan çok zarara sebebiyet verir.
Bakarsan bağ bakmazsan dağ olur atasözü, bakımsız bırakılan bir şeyden fayda gelmeyeceği ve iyi bakılan bir şeyin ise her zaman fayda sağlayacağı anlamına gelmektedir.
Bakarsan Bağ Olur, Bakmazsan Dağ (Olur) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bakılıp onarılan şeylerden yararlanılır, bakımsız bırakılanlardan bir yarar elde edilemez.
➤ Bakarsan bağ olur bakmazsan dağ olur atasözü "değer verilen ilgilenilen Emek verilen şeylerden verim alınırken tam tersine değersiz olarak görünen Emek verilmeden ilgilenilmeden şeylerden verim alınmaz" anlamına gelmektedir.
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ (olur) atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Bu atasözümüzde bir zıt anlam bulunmamaktadır.
Aç Mezarı Yoktur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi yoksul olabilir, işsiz ve parasız kalabilir ama aç kalmaz, mutlaka bir geçim yolu bulur.
Çeviriler. "giderini mutlaka gelirine uydurmalısın" anlamında kullanılan bir söz.
Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var; insanların zor ve büyük işleri tek başına yapamayacağını, fakat yardım aldığı takdirde başarı sağlanacağını anlatan bir atasözüdür. Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir?
Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
AT BİNİCİSİNE (SAHİBİNE) GÖRE KİŞNER (EŞİNİR) ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. İnsanlar başlarında bulunan kişinin etkisi altında kalarak onun tutumuna göre davranırlar. Kalbin Yolu Mideden Geçer atasözünün anlamı demek? Soğanın Acısını Yiyen Bilmez, Doğrayan Bilir atasözünün anlamı demek?
Davulun Sesi Uzaktan Hoş Gelir Atasözünün Anlamı Nedir? Herhangi bir olayın gerçek durumuna anlayabilmek için uzaktan değil, birebir yaşamak gerekmektedir. Uzaktan izleyen insanlar için ise olaylar kolay görünür. Hatta yaşamda öyle durumlar ortaya çıkar ki, yaşayan insanlar rahatsız olurken uzaktan kişiler ona imrenir.
[1]Uygun bir ortamda bol bol bulunan şey, ortamın uygunluğunu yitirmesiyle yok olur.
- 'Bakılıp onarılan şeylerden yararlanılır, bakımsız bırakılanlardan bir yarar elde edilemez. ` Anlamında kullanılan bir sözdür. Yani bir şeylere emek verir onarır güzelleştirirsen o şey fayda sağlar. Ancak bakmazsan işe yaramaz ve bakımsız kalır anlamındadır.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
[1] İnsan tek başına yetersiz olabilir. Başka insanlar ile birlikte olursa daha fazla şey başarabilir.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz" atasözü; "Zorlukları aşabilmek için birden fazla kişinin el ele vermesi gerekir" anlamını taşır. İnsan bazı işleri tek başına halleder, üstesinden gelir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Bal Tutan Parmağını Yalar atasözü, büyük olanaklara sahip olan bir işle meşgul olan insanın, bu olanaklardan bir miktar da olsa kendisi de yararlanır anlamına gelen bir atasözüdür.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
[1] "Tehlikeden kaçan kazançlı çıkmış." anlamında kullanılan bir söz.
“Yapılan kötülükler cezasız kalmaz” anlamında kullanılan bir söz.
Yatır kelimesinin sözlükte bulunan anlamının, doğaüstü gücü bulunduğuna inanılan ve insanlara yardım ettiği düşünülen kimselerin mezarı olarak bilinmektedir. Yatır olarak bilinen mezarlar, ermişlerin mezarları olarak bilinmektedir. Yatır olarak bilinen yerlerin de türbeye çevrildiğini söylemek mümkün olmaktadır.
Bağ kelimesi birden fazla alanda kullanılsa da bağın zıt anlamlısı olan bir sözcük yoktur. Dilimizde genellikle nitelik ve nicelik bildiren kelimelerin zıt anlamı vardır. Dilimizde her sözcüğün karşıt anlamlısı olmadığı için bağ sözcüğünün de yoktur.
Dağ kelimesinin zıt anlamlısı yoktur. Eş anlamlısı ise = nişan , acı .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri