Bakarsan Bağ Olur, Bakmazsan Dağ (Olur) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bakılıp onarılan şeylerden yararlanılır, bakımsız bırakılanlardan bir yarar elde edilemez.
"Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur" Atasözünün Anlamı: Bir işe veya mülke düzenli bakım ve ilgi gösterilirse verimli hale gelir, aksi takdirde o iş ya da mülk değerini kaybeder. İlgi ve bakımın önemini vurgular.
"Azar azar olagelen şeyler birikerek önemli bir niceliğe ulaşacağı için küçümsenmemelidir." anlamında kullanılan bir atasözüdür.
Bu atasözü, zor ve çaresiz bir durumda olan bir kişinin, normale göre riskli veya tehlikeli olabilecek bir seçeneği bile kabul edebileceğini ifade eder. Zor zamanlarda insanların bazen sıradışı ve beklenmedik çözümlere başvurabileceğini belirtir.
Atasözü İnsan ne denli çok çalışıp para kazanırsa kazansın, tutumlu harcamasını bilmezse bir şey arttıramaz. Para, kazanmakla değil, tutumla artar.
İlgili 31 soru bulundu
Atasözleri Türk kültüründe ve dilinde önemli bir yer tutar. Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ (olur) atasözü de Türkçede yaygın olan atasözlerinden birisi olarak öne çıkmaktadır.
Gün doğmadan neler doğar Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir olayın ya da durumun sonucunu önceden tahmin etmenin zor olduğunu belirtir. Geleceğin belirsiz olduğunu ve beklenmedik şeylerin olabileceğini ifade eder.
At Binicisine (Sahibine) Göre Kişner (Eşinir) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: insanlar başlarında bulunan kişinin etkisi altında kalarak onun tutumuna göre davranırlar.
Özellikle kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez atasözü çok sık kullanılmaktadır. Bu atasözü büyük kazançlar elde edilmesi için küçük paralar harcanabileceğini ifade etmektedir. Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez atasözüne göre büyük çıkarlar ve menfaatler elde etmek için küçük fedakarlıklar yapmak gerektiği belirtilir.
“Gelirine, maddi durumuna göre hareket et. Harcamalarını gelirine göre ayarla” anlamında kullanılıyormuş. “Ayağını yorganına göre uzat.” atasözüyle “Kendi yağıyla kavrulmak” deyimi bu anlamı ifade ederler.
Cevap: nasıl bir tek taş ile duvar örülmezse insan da tek başına önemli bir işi başaramaz, başkalarıyla ilişki kurmak, işbirliği yapmak zorundadır.
TDK, Atasözleri ve Deyimler Sözlüğünde buna “iyi düşünüldüğünde ayrı ayrı kimselerce varılacak sonuç hep aynıdır” şeklinde bir açık- lama sunmaktadır.
Bal Tutan Parmağını Yalar Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: imkânları geniş bir işin başında bulunan kimse bunlardan az da olsa yararlanır.
Hazırdan tüketmeye dağ kadar para olsa da yetmez.
Bakarsan Bağ Olur, Bakmazsan Dağ (Olur) Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: bakılıp onarılan şeylerden yararlanılır, bakımsız bırakılanlardan bir yarar elde edilemez.
Günlük hayatta çok sık kullandığımız atasözlerinin anlamlarını bilmek de oldukça önemlidir. Türk Dil Kurumuna göre Başak Büyüdükçe Boynunu Eğer atasözünün anlamı şu şekildedir: - İnsan olgunlaştıkça alçak gönüllülüğü de artar.
Aç Mezarı Yoktur Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: kişi yoksul olabilir, işsiz ve parasız kalabilir ama aç kalmaz, mutlaka bir geçim yolu bulur.
Ev alacak kimse için komşular evden daha önemlidir. Komşular kötü ise, en güzel bir evde bile rahat oturulamaz.
"Ateş düştüğü yeri yakar " Atasözünün Anlamı: Bir olay ya da felaket, en çok onun yaşandığı yeri ve oradaki insanları etkiler.
[1] Bir kimsenin kişiliği, oturup yattığı yerin niteliğinden, temizliğinden, düzeninden anlaşılır.
Buğday başak verince, orak pahaya çıkar Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir işin kıymetinin, o işte ihtiyaç duyulan zamanlarda arttığını ifade eder. İhtiyaç arttıkça, o ihtiyacı gideren araç veya hizmetin de değeri artar.
Azıcık Aşım Ağrısız Başım Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? Kişi çok malın mülkün, çok fazla eşyanın ya da yiyeceğin peşinde olmasa da, elindekilerle yetinerek rahat ve huzurlu bir hayat sürebilir. Çünkü hep daha fazlasını istemek insanın pek çok şeyin peşinden koşmak zorunda olması anlamına gelir.
"Dost kara günde belli olur" Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, zor zamanlarda gerçek dostların kimler olduğunun anlaşıldığını ifade eder. İyi zamanlarda herkes dost gibi görünebilir, ancak zorluklarla karşılaştığımızda yanımızda olan ve bize destek olan kişilerin gerçek dostlarımız olduğunu belirtir.
"Kalem kılıçtan keskindir." Atasözü Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, yazılı ve sözlü sözlerin, fiziksel güçten ve savaştan daha etkili ve güçlü olabileceğini belirtir. Düşüncelerin, fikirlerin ve bilginin paylaşımı, fiziksel mücadeleden daha kalıcı ve geniş çapta bir etki yaratabilir.
[1] Bu dünyada yoksullara ve hayır işlerine yardım edersen öbür dünyada karşılığını görürsün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri