2. BAKING: Genellikle hamur işlerinin fırında pişirilmesi, hamura sarılı etlerin pişirilmesi veya bazı sebzelerin fırında pişirilmesi olarak ifade edilir.
Baking ya da cooking olarak adlandırılan makyaj yöntemi, aslında makyajın vücut ısımızla bütünleşmesi demek. Şöyle ki; kendi vücut ısımız ve cildimizdeki yağ makyajın rengini ve dokusunu değiştirir. 'Baking' işlemi işte tam bu noktada devreye giriyor çünkü o bekletme sırasında makyaj cilt ile tamamen bütünleşiyor.
Baking, fırında pişirme yöntemidir. Bu pişirme yöntemi genellikle un ve unlu mamullerin pişirilmesinde kullanılır. Fırın ısısı fırın modeline ya da markasına göre değişse de genellikle ev tipi fırınlar 220 dereceye kadar ısınma özelliğine sahiptir. Fırında farklı modlar ve farklı pişirme teknikleri vardır.
En sağlıklı pişirme yöntemi olarak haşlama, buğulama, güveçte pişirme ve fırınlama yöntemleri kullanılmalıdır. Bu yöntemler ile pişirme yapıldığında gıdaların besin öğesi kaybı da az olmaktadır. Sindirim daha kolay hale gelip pişirme ile meydana gelebilecek sağlık açısından riskler ortadan kalkmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Simmer: Slimmer de oldukça teknik bir terimdir. Sıvı içerisinde sabit 93 derecede pişirme olarak bilinir. Hafif ateşte kaynatma olarak da tanımlanabilir.
Fransızca bir terim olan sous vide tekniği, özellikle moleküler gastronomide kullanılan bir pişirme metodudur. Temel olarak vakumda pişirme anlamına gelir. Diğer bir deyişle; yiyeceklerin, havası tamamen alınmış naylon poşetler içerisinde pişirilmesine verilen isimdir diyebiliriz.
Blanching, temel olarak kaynar çiğ olan malzemelerin suda pişirilmesine verilen isimdir. Fransızca bir kelime olan blanche, dilimizde daha çok “blanche etmek” şeklinde kullanılır. Blanching için tam ve temel bir pişirme yönteminden ziyade bir ön pişirme yöntemidir diyebiliriz.
Pişirme tekniği olarak bilinen konfit kelimesi muhafaza etmek anlamını taşır. Yemeğin kendi yağıyla ve içinde muhafaza edilmesi ise konfittir. Konfi tekniğinde bir yemek bekletilerek, kısık ateşte uzun süreli pişirilir. Konfi tekniğinde yemeğin ısısını kendi kendine pişerken iyi ayarlamak gerekir.
Stewing işlemi de braising ile benzerlik gösterir. Ancak bu yöntemde daha çok su kullanılır. Sulu tencere yemekleri bu yöntemle pişer. Güveç, tamamen sıvıya daldırılmış ve yavaşça kaynatılan küçük, tek tip et parçaları kullanan bir kombinasyon pişirme yöntemidir.
poaching/poche: kaynar fakat fokurdamayan az bir miktar sıvı içerisinde pişirme. balık, yumurta ve meyve gibi narin gıdalarda kullanılır. bildiğiniz çılbır işte yahu.
Hafif haşlama (Poşe)
Yöntemin amacı, besinleri daha iyi sindirilebilir ve bakterileri yok ederek daha hijyenik hale getirmek.
Yemekleri kızartmak yerine fırında pişirmenin ana faydası, gıdaların besin değerinin korunmasını sağlamasıdır. Buna ek olarak, bu yöntemde daha az yağ kullanılacağı için yemeklerin kalorisi de daha düşük olur. Isı kuru olacağı ve homojen olarak dağılacağı için fırında yemek pişirmek güvenli bir seçimdir.
Kör pişirme, tart hamurunun kıtır kıtır olması için uygulanan bir yöntemdir. Kör pişirme yönteminde, hazırlanan tart hamuru ön pişirmeden geçer. Hamur, iç harç ile doldurulmadan önce fırında 15 dakika kadar pişirilir. Bu sayede hem daha çıtır, hem de lezzetli bir hamur elde edilir.
Fırınlardaki alt üst pişirme programı, fansız program ismiyle de bilinir. Bazı tariflerde bu şekilde de geçebilir. Bu program en sık kullanılan geleneksel pişirme programıdır. Eğer alt üst pişirmeyi seçerseniz, yemeğin her yeri eşit derecede pişer.
Fırının içine yerleştirilen fan, ısının eşit dağılmasına ve statik fırınların aksine birden çok yemeğin aynı anda ve oranda pişirmenize yardımcı olur. Böylelikle hem enerji hem de zaman tasarrufu yapabilirsiniz.
Pastanelerin başlıca ürünleri arasında yer alan kurupastaların, poğaça ve keklerin pişirilmesini sağlayan Unox pastane fırınları sahip oldukları gelişmiş hava akımı sistemleri sayesinde ısıyı homojen olarak yayarak her ürünün aynı anda ve aynı ölçüde pişmesini de sağlar.
Baking tekniği transparan pudra kullanırak yapılan makyaj pişirme tekniğidir. Makyaj pişirmekten kastedilen, kapatıcının üzerine uyguladığın transparan pudra 10 dakika içinde vücut ısınla birleşerek pişiyor. Böylece daha kalıcı, pürüzsüz ve aydınlık bir ten görünümüne erişebiliyorsun.
Baking tekniği için ihtiyacınız olan şeyler sünger, yumuşak uçlu bir fırça ve en önemlisi transparan toz pudra. Yüzünüzde aydınlık olmasını istediğiniz göz altı, alın ve çene gibi bölgelerinizi sünger yardımıyla toz pudra ile kaplayın. İşin sırrı bu bölgelere olabildiğince çok pudra uygulamakta.
17. STEAMING: Buharda pişirme.
“Confit” Fransızca'dan gelen “koruma” anlamında bir sözcük. Genelde etler için kendi yağında düşük ısıda pişirme tekniği olarak açıklanır. Konfi tekniği ile pişirme sarımsağın keskin tadını yumuşatır ve tatlandırır, sarımsak kıvamını kolay ezilebilir ve sürülebilir hale getirir.
Fransızca bir kelime olan "confit"ten dilimize gelen konfit (konfi), yemeğin kendi yağında uzun süre pişirilmesi tekniğine verilen isim.
Arzu ettiğiniz miktarda sarımsağın kabuklarını soyun.Üzerini örtecek kadar zeytinyağı veya sıvı yağ ile bir tencereye alın.İsterseniz bir dal kekik ve çok az tuz ilave edin.Ocağa alın.Ateş çok,çok hafif olmaĺı.Yağın kaynamasına izin vermeden.Ateşi söndürün.5 dk.sonra ateşi tekrar açın. Yine aynı işlemi tekrarlayın.
Blanç etmek (şok haşlama yöntemi), sebzeleri ve yiyecekleri kısmen pişene kadar kısaca kaynattığınız veya buharda beklettiğiniz bir işlemdir. Brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, çalı fasulyesi, bamya ve kuşkonmaz gibi birçok sebzeyi dondurucuya atmadan önce önemli bir adımdır.
1- Gıdaların (genellikle sebzeler) pişmeden önce çok kısa haşlaması. 2- Şok haşlama. 3- Blanşi yapmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri