Sodyum bikarbonat ya da soda kimyasal formulü NaHCO3 olan bir kimyasal bileşiktir. Kabartma tozu olarak da bilinir.
Karbonat, doğada bulunan tuzlu bir yapısı olan sodyum bikarbonat adı ile anılan kimyasaldır. Kabartma tozu da karbonat ile asidin aynı anda yer aldığı karışımdır.
Aslında karbonat ve kabartma tozu bilinenin aksine kimyaları ve kullanım amaçları açısından farklı ürünlerdir. Kimyasal adı sodyum bikarbonat olan karbonat, sodyum tuzlarından biridir. Yemek sodası olarak da anılır. Pasta, kurabiye, ekmek vb. hamur işlerinin yapımında yaygın olarak kullanılır.
Kabartma tozu yerine karbonat olur mu diyenlere yanıtımız evet olacak. Ama nasıl kullanılır? Kabartma tozu yerine karbonat kullanılır mı diye merak ettiğinizde öncelikle karbonatın tadının hafiften tuzlu olduğunu unutmayınız. 1 çay kaşığı kabartma tozuna 3 kaşığı karbonat denk gelmektedir.
Köpüren yumurta akını söndürmeden tarifinize yedirin. Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Karbonik asit kararsız bir bileşik olduğu için kısa zamanda karbondioksit ve su açığa çıkar. Hamur ısındıkça oluşan karbondioksit genleşerek hamur içinde kabarıklıklar oluşmasını yani hamurun kabarmasını sağlar.
Kabartma tozunun içindeki aşırı sodyum yükü ağır böbrek hasarına yol açabiliyor. Yapılacak şeyse çok basit: Hayvansal ürünleri azaltıp bitkisel ağırlıklı bir beslenme planına geçilecek. Alkali gücü artırıp asit yükü azaltmak sağlıklı yaşam için doğru ve akılcı bir seçim, faydalı bir çaba.
Bir paket kabartma tozu yerine 2 çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ekleyerek şahane bir kabartma tozu hazırlayabilirsiniz. Kabartma tozu yoksa; yarım bardak ayran da işinize yarayacaktır. Bir çay kaşığı karbonat ile yarım su bardağı ayranı karıştırarak hamur işlerinizin puf puf kabarmasını sağlayabilirsiniz.
Karbonat ve kabartma tozu mayadan farklı olarak herhangi bir bekleme süresi gerektirmez. Hamuru anında kabartır.
Kabartma tozu pişirilen gıdaların hacmini arttırmak ve hafifletmek için kullanılmaktadır. Toz, karbondioksit gazını sulu bir hamur ile karışmasıyla veya bir asit-baz reaksiyonu yoluyla hamur haline getirerek ıslak karışımdaki kabarcıkların genleşmesini ve böylelikle karışımın şişmesini sağlar.
Karbonatın protein parçalayıcı özelliği sebebiyle, et pişirirken içine eklenen bir miktar karbonat, etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır. Turşu, salça ve bol limonlu yiyeceklerin içine eklenen karbonat ise bu yiyeceklerin asit miktarını azaltmaktadır.
Aralarında çok fark bulunmamaktadır. İngiliz karbonatında daha fazla alkali özellik görülmektedir. İngiliz karbonatında daha fazla alkali özellik görülmektedir. Karbonat olarak satın alınan ürünün kimyasal formülü sodyum karbonattı; İngiliz karbonatının formülü ise sodyum bikarbonattır.
Kabartma tozu, sodyum bikarbonat ya da soda ismi ile de bilinmektedir. Bu maddenin formülü NaHCO3 şeklindedir. Sodyum bikarbonatın antiasit özelliği vardır.
1 çay kaşığı kabartma tozu yerine yarım bardak ekşi süt ekleyebilirsiniz.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Yaş ya da kuru mayalı, ılık sütlü az yağlı poğaça hamurlarına katıldığında, sirke bu poğaçaların çok daha uzun süre dayanmasına yardımcı oluyor. Bol yağlı, kabartma tozlu poğaçaların içerisinde ise ağızda dağılan bir hamur yapmanıza yardımcı oluyor.
Karbonatla yapılan kekler daha yoğun kıvamlı, poğaçalar daha tok, kurabiyeler ise daha dayanıklı olacaktır. Kabartma tozu ise karbonat ve bir tür kimyasal sıvının birleşimi sonucunda elde edilen bir madde. Karbonatın aksine tepkimeye girmek için herhangi bir asidik malzemeye ihtiyacı olmuyor.
Merhaba, vanilya koymasanızda olur ama kabartma tozu koymazsanız kabarmazki. Eğer az kabarsın derseniz 2 yumurtalı keke 1/2 paket kabartma tozu koyabilirsiniz.
Soda kabartma tozuyla da birleşince kekin muhteşem bir şekilde kabarmasına ve sünger gibi nefis bir kıvamı olmasına yardımcı oluyor.
Karbonat veya kabartma tozu elastik bir hamuru kabartacak kadar güçlü ajanlar değillerdir. Çünkü bu ajanlar hızlı karbondioksit üretir ve karbondioksit baloncukları kısa bir süre içerisinde yıkıma uğrar. Bu bilgiler ışığında kabartma gücü bakımından Maya> Kabartma Tozu>Karbonat şeklinde bir sıralama yapabiliriz.
keki fırına koyunca, ısının etkisiyle karbonat bozunur ve ortama co2 gazı verir. kekin içinden çıkan co2 de dışarı çıkamadığından keki şişirir. hatta kabartma tozunun üstüne limon da sıkılabilir, çünkü ortama asit eklendiğinde karbonatın bozunması kolaylaşır."
Cilt ve vücut için genelde karbonat tüketimi son derece güvenlidir ve herhangi bir toksik etkisine rastlanmamıştır. Ancak karbonatın besin olarak tüketimi konusunda dikkatli olunmalıdır. Çok fazla karbonat tüketimi vücudun asit-baz dengesini bozarak bulantı, kusma ve karın ağrısına neden olabilir.
- Karbonat doğru şekilde kullanıldığında bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. - Karbonat kemik ve kas sisteminde oluşan ödemi önlemeye yardımcı olur. - Karbonatlı su hücrelerin deforme olmasını önleyerek kanser oluşumunu azaltmaktadır. - Karbonat ile diş fırçalandığında diş yüzeyindeki tartarlar da yok olur.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri