Bâkî'nin şiirlerini içeren eseridir. Divan şiirinden söz edildiğinde adının önüne yüceltici sıfatlar eklemeden anamadığımız şairlerin başında gelen Bâkî, vefatından otuz beş sene evvel Kanunî Sultan Süleyman (ö. 1566)'ın isteği üzerine şiirlerini derleyip divan tertip etmiştir (Nevizade Atâyî 2017: 1179).
*Divandaki Kanuni mersiyesi önemlidir. Dîvân: *Bâkî'nin manzum eseri sâdece Dîvân'ıdır.
Bâkî ya da asıl adıyla Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Türk divan şairi. Baki, Divan edebiyatı şairi olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
Hicviyeleri ile ünlüdür. Özel yaşamındaki özgürlüğüne ve sınırsızlığına rağmen kadılık görevlerinde adalete düşkünlüğü ile dikkat çekti. Mesnevi yazmadı. Başarılı kasideleri de olmasına rağmen gazel şairi olarak tanınır.
Onun dili, çok agir olan birtakim siirleri olsa da bunlar disindaki eserlerinde kullandigi dil, oldukça sadedir. Baki mesnevi tarzinda uzun manzumeler yazmamistir.
İlgili 18 soru bulundu
Eserleri, 16'ncı yüzyıl Osmanlı toplumunun beğenisine uygun, sanat incelikleri ve hayal güzellikleriyle dolu olan Baki, çağdaşı şairlere göre daha sade ve anlaşılır bir dil seçti. Divan şairi, duru ve temiz bir İstanbul lehçesinin yanı sıra şiirlerinde halk deyimleri ve söyleyişleri de kullandı.
Bâkî, hocası Karamanîzâde Mehmed Efendi için yazdığı “sünbül” redifli kaside ile şiirde kendini kabul ettirmeye başlar. 1552'de açılan Süleymaniye Medresesi'nde Kadızâde Şemseddin Ahmed Efendi'nin derslerine devam ederken bir yandan Süleymaniye Camii'nin yapımında bina emini olarak çalışır.
Bâkī, kelâm literatüründe “varlığının sonu olmayan” anlamında Allah'ın isim ve sıfatları içinde zâtî-selbî grubundan kabul edilmiştir.
Baki Çiftçi, 1.88 cm boyunda ve 84 kilo ağırlığındadır.
Baki, Arapça kökenli bir isim olup "kalıcı", "ebedi", "sonu olmayan" anlamlarına gelir. Klasik edebiyatta sıkça rastlanan bu isim, özellikle sonsuzluğu ve devamlılığı simgeleyen bir mana taşır.
Klasik Türk şiirinin üstat şairlerinden Bâkî (1526-1600), devrinin ihtişamını yansıtan güçlü şiir sesinin yanında, şiirde mana ve lafız arasında sağladığı uyum ve hayallerindeki incelik gibi hususlarla edebiyat tarihinde önemli bir yere sahiptir.
Bâkî tabiata ve zevk hayatına açık yönü ve üslûbu ile Şeyhülislâm Yahyâ ve Nedîm'e bir öncü sayılmıştır. Temiz ve âhenkli bir üslûba sahip olan Bâkî divan şiirine bir söyleyiş kudreti ve rahatlığı kazandırmıştır.
Divan edebiyatı şairi olan Baki'nin özellikle gazel türünde birçok eser verdiğini söylemek mümkündür. Aynı zamanda birçok önemli kasidesinin de olduğu söylenebilir. 4508 beyitlik en önemli eseri ise Divan olarak bilinmektedir.
Türk edebiyatında "Üstad" diye anılan ve Baki'den sonra ikinci "Sultanu'ş Şuara" unvanına sahip olan, şair, yazar ve mütefekkir Necip Fazıl Kısakürek, Türk düşünce hayatında, fikirleri ve eserleriyle derin izler bıraktı.
Osmanlı şiirinin en büyük isimlerinden olan Bâkî'nin, hocası Karamanlı Mehmed Efendi için yazmış olduğu “sünbül” redifli kasidesi onun sanat hayatında önemli bir yere sahiptir. Bâkî'nin erken yaşlarda yazdığı bu kasideyle ilk olarak ismini duyurduğu ve yıldızının parladığı kabul edilir.
Baki Arapça kökenli olarak Türkçeye yerleşmiş olan sözcüklerden biridir.
Grappler Baki (Japonca: グラップラー刃牙, Hepburn: Gurappurā Baki), Keisuke Itagaki tarafından yazılan ve çizilen bir Japon manga serisidir. İlk olarak 1991'den 1999'a kadar Weekly Shōnen Champion'da serileştirildi ve Akita Shoten tarafından 42 tankōbon cilt halinde toplandı.
1983 yılında Kahramanmaraş'ta doğdu.
SÖZCÜ TV sunucusu Ebru Baki'nin annesi Aysel Baki dün hayatını kaybetti. Baki, acı haberi sosyal medya hesabından "Annem... Ne zor" ifadesiyle paylaştı. SÖZCÜ TV sunucusu Ebru Baki'nin dün hayatını kaybeden annesi Aysel Baki için bugün Üsküdar Şakirin Camii'nde cenaze töreni düzenlendi.
Erkek isimleri arasında ilgi çekiciliğini koruyan Baki ismi anlamıyla da beğeni kazanıyor.
Bâki kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. "Bâkî" kelimesinden türetilmiştir ve "kalıcı, sürekli, devamlı" anlamına gelir. Türkçedeki kullanımıyla bâki, bir şeyin yok olmayan, kalıcı bir özelliğini veya durumunu ifade eder.
Bütün alemleri aydınlatan, yol gösteren, nurlandıran, açığa çıkaran, sonsuz, sınırsız ve sönmeyen nur sahibi anlamlarına gelir. Buradan da görüldüğü gibi Allah'a özel bir isimdir.
ISBN: 978-9944-237-86-4. Asıl adı Abdülbâkî, mahlası Bâkî'dir. Yaklaşık 1282/1865-66'da Diyarbakır'da doğdu.
Bakı, bir bölgedeki dağların Güneş ışınlarını alış yönü veya Güneş'e bakış kısmı olarak açıklanabilmektedir. Bakı enlem etkisi dolayısıyla matematik konum sonucunda oluşur. Ayrıca özel konumun sonucu olduğu da söylenebilmektedir.
Bakilik kelimesinin anlamı; baki olabilme, sonsuz olma, daimi kalıcı kalma sürekli var olma manalarına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri