Gülmek kalp hastalıkları riskini azaltır Gülmek kan dolaşımını canlandırarak özellikle kalbiniz için önemli olan kandaki oksijenlenmeyi artırır. Kan akışındaki bu önemli artış felç, kardiyovasküler rahatsızlık, kalp krizi riskini azaltabilir.
Kalp damar sistemi üzerindeki etkileri arasında, kahkahanın kan basıncı üzerindeki etkisiyle geçici bilinç kaybına neden olabilmesi (gülmekten bayıldım), daha tehlikeli olarak da kalp atımlarını tetikleyen elektriksel akımlarda ve kalp ritminde bozulmalar hatta kalp krizlerine yol açabilmesi sayılıyor.
İnsanlar güldüğü zaman beynin kimyası değişiyor. Eğer biz gülersek savunma sistemimiz kuvvetlenir, direncimiz artar. Hayal dünyamız gelişir. Hayatta kalmamız daha avantajlı seviyeye gelir ve yaşam standardını yükseltir.
Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Gülmeyi çoğaltmayınız! Kuşkusuz ki, gülmenin çokluğu kalbi öldürür!”
Çok gülmek kalbi karartır, hadisi sahihtir.
İlgili 32 soru bulundu
Demek ki, çok gülmek kalbi katılaştıran, ahireti unutturan bir davranış olarak değerlendirilmiş, bundan dolayı da gülümsemek ve az gülmek tavsiye edilmiştir.
Gülümsemek, güler yüzlü olmak ve az gülmek sünnettir.
Ruha huzur verir. İnsanları kaynaştırır, insanlar arasında güven, sıcaklık ve yakınlaşma meydana getirir. Dostlukları arttırır.
Son yapılan araştırmalar günde en az 15 dakika gülmenin kalp için çok yararlı olduğunu doğruluyor. Kahkaha atmak, kan damarlarını genişletiyor, kan dolaşımını hızlandırıyor.
Gülmek, insanları vücutta sağlıklı fiziksel ve duygusal değişiklikleri tetikleyecek şekilde bir araya getirir. Kahkaha bağışıklık sisteminizi güçlendirir, ruh halinizi iyileştirir, ağrıyı azaltır ve sizi stresin zararlı etkilerinden korur.
Gülmek yüz kırışıklıklarını arttırmaz. Aksine gülmek yüzdeki kasların çalışmasını sağlar böylece ilerleyen yaşlarda daha az kırışıklığınız olur.
Adana Büyükşehir Belediyesi, Bilgi Küpü Seminerleri kapsamında kendi personelinin, bilgi birikimini ve moral motivasyonunu artırmaya yönelik faaliyetlerini sürdürüyor.
Gülmek kişinin kalp atış hızının tehlikeli düzeylere yükselmesine neden olarak veya düzensiz hale getirerek ölümcül bir kalp krizine yol açabilir. Beyin anevrizmasının yırtılmasını da tetikleyebilir çünkü baştaki baskıyı artırır ya da fıtıkların sıkışmasına neden olabilir.
Diyetisyen Cansu Kargu, 10 dakika aralıksız gülmenin yaklaşık 30 kalori yaktırdığını söyledi. Diyetisyen Cansu Kargu, diyet yapanlara bol bol gülmeleri tavsiyesinde bulunarak,"10 dakika aralıksız gülmek yaklaşık 30 kalori yaktırır. Öyleyse kilo verirken de pozitif olup bol bol gülüyor süreci hızlandırıyoruz" dedi.
Gülmenin birçok yararının birleşimi gösteriyor ki gülmek yaşam süresini artırıyor. Hatta araştırmacılar 20 yıllık bir çalışma sonucunda hayatta daha pozitif bakış açısına sahip olanların yaşam süresinin 7.8 yıl daha uzun olduğunu ortaya çıkardılar.
Gülmenin psikolojik sağlık ve kişisel gelişime de faydaları var. Güldüğünüzde beyniniz, endorfin de dahil modunuzu yükselten kimyasallar salgılıyor ve stres hormonu seviyesi azalıyor. Dolayısıyla gülmek, stres duygularını ve depresyon semptomlarını azaltabilir ve zorlu ortamlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Araştırma, şen bir kahkahanın beklentisinin bile, vücuttaki “kortizol”, “adrenalin” ve “dopamin” hormonlarının seviyelerini düzenlediğini gösteriyor. Hormonların düzenli çalışması bağışıklık sistemini koruyor ve kanseri önlemede yardımcı olabiliyor. Ayrıca gülme ağrıyı da azaltabiliyor.
1) Kan basıncınızı azaltıyor
Terapide kahkahalar, 'oynak göz teması' ve 'nefes egzersizleri' ile uyarıldı. Oturumlardan hemen sonra, kahkaha terapisi kan basıncını 7 mmHg düşürürken, müzik terapisi 6 mmHg düşürdü. Gülmenin faydaları arasında en büyük ve doğrudan etkiye sahip olan bu!
Gülme eylemi bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve stres hormonlarının seviyesini düşürmeye yardımcı olma- sının yanı sıra diyafram, solunum, yüz, bacak ve sırt kas- larını da çalıştırdığı için iyi bir egzersizdir.
Gülmek, beyindeki oksijeni artırıyor, stresten uzaklaştırıyor. Gülmenin hem ruh hem de vücut sağlığı açısından faydaları saymakla bitmiyor. Günlük yaşamın koşuşturmasında çoğu zaman gülmeyi unutuyoruz. Aslında gülmek, sağlığa oldukça faydalı.
Sinirlerimiz gerildiğinde, stres altında hissettiğimizde, rahatsız veya tedirgin olduğumuzda vücudumuzun bunu bir şekilde ifade etmesi ve duyguyu boşaltması gerekir. Olmayacak zamanda gelen bu gülme krizi ve o mahçup edici kahkahalar aslında bir savunma mekanizması.
Bunları sırasıyla görelim: 1- Gülümsemek, güler yüzlü olmak ve az gülmek sünnettir. Bunlarda sadaka sevabı vardır. Bunlar kalbe hayat verir.
Patolojik gülme ve ağlama (PGA) ya da psödobulbar etki (PBE), aniden ortaya çıkan ve kontrol edilemeyen uygunsuz gülme veya ağlama atakları ile karakterize bir tıbbi durumdur. Hastalığın daha nadir bilinen diğer bir adı ise istemsiz duygusal ifade bozukluğudur.
Şurada Paylaş! Bazı uzmanlara göre, talihsiz olaylar yaşayan insanlara gülünmesinin nedeni şaşkınlık duygusu. Çünkü gülmek eyleminin ortaya çıkmasına neden olana talihsiz olaylar, çoğu zaman aninden meydana geliyor. İnsanlar, ani gelişen olaylar karşısında ne yapacaklarını bilemiyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri