hısal / hısâl (Tekili: Haslet) Hasletler, huylar, tabiatlar. Ahlâk.
hasıl / hâsıl
Husûle gelen, peyda olan, çıkan, üreyen.
Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''hiss'' şeklinde yazılan his sözcüğü, dilimize Arapçadan geçmiştir. Beş duyu organıyla algılanan şeylerin insanın iç dünyasında yarattığı değişimlere his denir. İnsana ait hisler, olumlu, olumsuz ve nötr olarak üçe ayrılır.
ma-hasal / mâ-hasal
Hasıl olan, meydana gelen, netice, sonuç.
havl / حول / حَوْلْ
Yıl, sene. Tahavvül, inkılâb. Geçmek. Bir hâlden bir hâle dönmek.
İlgili 22 soru bulundu
hevl / هول / هَوْلْ
Ürkmek. Dehşet. Yılgınlık. İhtilâl-ı dimağ (beyindeki bozukluk) sebebi ile bâzı hayâli suretler tevehhüm ederek ondan korkmak.
lahd / لحد
(Çoğulu: Lühud) Mezar. Üstü yükseltilerek yapılan mezar. Eğilmek.
gani / ganî / غنى
Âdet. Cennet ile Cehennem arasında bir makam. İhsan.
Mahut kelimesinin Arapça kökenli bir kelime olduğu bilinmektedir. Mahut kelimesi sıfat olarak kullanılmakta olan bir kelime olarak da ifade edilebilir. Mahut kelimesinin anlamının adı geçen ve sözü edilen manalarına geldiği de söylenebilir.
hınsir / hınsîr. Alçak, soysuz, âdi.
Şehir ve ev yıkıntısı, virane.
Ahval Örnek Anlatımı:
Herhangi bir durumun veya olayın ne halde olduğunu belirten bir kelimedir. Manevi olarak bir çok cümle de ahval kelimesini görmekteyiz. Osmanlı döneminde de sıklıkla hal ve durum belirtmek için kullanılan bir kelimedir.
Bir Hayli, Osmanlı'nın son yıllarından itibaren halk arasında yaygın olarak kullanılan kalıp ifadelerden biridir. Bu sözcük bol ve mebzul anlamına gelir.
[1] ortaya çıkmak, türemek.
hallak / hallâk / خلاق
Yaratan, her şeyi halkeden, Kadir-i Zülcelal, Allah Teala Hazretleri (C.C.)
Arapça bAs kökünden gelen baˀas بأس "1. zor, güç, 2. zarar, sakınca" sözcüğünden alıntıdır.
Guş etmek dinlemek, kulak vermek anlamına gelmektedir. Söz dinlemek ve dikkat edip kulak vermek anlamlarına da gelmektedir. Örneğin; Osmanlıca dilinden yazılmış bir metinde gûş eyledi beni cümlesini gördüğünüzde bu cümlenin anlamı beni dinledi, söylediklerime kulak verdidir.
BÎTAP – BÎTAB
(Fars. olumsuzluk bildiren bі- ve tāb “güç, kuvvet” ile bі-tāb) Halsiz, güçsüz, bitkin, yorgun: Yüzü örtülü bir şekilde bîtap yatıyor (Reşat N.
kiyaset / kiyâset / كياست Zeki.
Anadolu'da ortak dil Türkçe idi ancak Rumca, Ermenice, Lazca ve Kürtçe de konuşulmaktaydı. Suriye, Irak, Arabistan, Mısır ve Kuzey Afrika'da ise halkın çoğu Arapça konuşurken elit tabaka Türkçe konuşmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu'nun hiçbir eyaletinde tek bir dil konuşulmamaktaydı.
iyi - ایو - ایی
Sessiz. Kimseyi rahatsız etmeyen, kızgınlık göstermeyen.
idhal / idhâl / ادخال
Dâhil etmek. İçine almak. Sokmak.
ahar / âhar / اٰخَرْ
(Aher) Gayrı, başkası. Diğeri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri