4. Hesabın Kalan (Bakiye) Vermesi: Bir hesabın borç ve alacak tutarları arasındaki farka kalan ya da bakiye denir. Hesabın borç tutarı fazla ise borç kalanı, alacak tutarı fazla ise alacak kalanı verir.
Hesap bakiyesi (kalanı): hesabın borç taraf toplamı ile alacak kalanı toplamı arasındaki farka kalan veya bakiye denir. Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
Bir başka deyişle, borç ve alacak arasındaki farkı gösterir. Cari bakiyesi, borç bakiyesi veya alacak bakiyesini içerir. Borç bakiyesi, cari hesap bakiyesinin tarafımıza borçlu olduğu anlamına gelir. Alacak bakiyesinde ise tersi bir durum söz konusudur; cari hesap alacağı olduğunu gösterir.
Cari hesap bakiyesi, temelde alacak ile verecek arasındaki farkı gösterir. Dolayısıyla borç ve alacak bakiyelerini içerir. Borç bakiyesi, şirketinizin ödeyeceği toplam tutarı gösterir. Alacak bakiyesinde ise diğer şirketlerden tahsil edeceğiniz tutar kayıtlıdır.
Örneğin; karşı taraftaki kişi işletmemize para-evrak verdiyse; karşı taraftaki kişi alacaklanmış olur. Dolayısıyla Alınan ödemenin tutar türünü "Alacak" olarak giriyoruz.. Örneğin; karşı taraftaki kişi, işletmemizden ödeme aldıysa; bu durumda da karşı taraf bu ödemeden dolayı borçlanmış olur.
İlgili 26 soru bulundu
Borç veya alacak hukuki anlamda edim olarak isimlendirilir.
Borç, geniş anlamda, bir borç ilişkisini, dar anlamda ise borçlu tarafın ödemekle yükümlü olduğu parasal değeri ya da yerine getirme taahhüdünde olduğu edimi ifade eder.
Banka hesabınızda olan paraya "Hesap Bakiyesi" denir.
Daima borç bakiyesi verir; bu aktif karakterli hesapların bir özelliğidir. Kasa hesabında hem TL hem de döviz cinsinden paranın takibi yapılabilir. Döviz cinsindeki paranın TL karşılığı kasa hesabına alınır. Döviz bedeli ise dilenirse ayrı nazım hesaplarda takip edilir.
Kasa hesabı sürekli borç bakiyesi verir. Kasada para olmadığı durumlarda kasa bakiye vermeyecektir.
Bakiye sözlük anlamı olarak; bir hesabın borç ve alacak kısmının arasında kalan fark, yok olan bir şeyin kalan kısmı ve artakalan, geriye kalan anlamına gelir.
Yani özetle, borç verilen paraya ilişkin açıklamaya muhakkak bir süre yazılması gerekmektedir. Aksi takdirde sadece o dekontla derhal icra takibi yapılamaz. Mesela açıklamaya ''5.000 TL borcun 01.01.2023 tarihinde ödenmesi şartı ile'' gibi bir ibare koymanız yeterli olacaktır.
Borçlar geçmişte olan işlemlerin veya gerçekleşen diğer olayların neticesinde oluşur. İşletmenin asıl faaliyet konusuya ilgili mal ve hizmet satın aldığı durumlarda; diğer işletmelere, kişi ve kurumlara olan senetsiz ve senetli borçlarının izlendiği hesaplardır.
Hesapların iki tarafı vardır. Sol tarafına 'borç' sağ tarafına ise 'alacak' denir. Hesap çizelgesinin üstünde adı yer alır. Hesaba kayıtlar tarih sırası ile yazılır, her kayıt numaralandırılır ve her kayıtta kayıdın gerekçesini içeren bir açıklamaya yer verilir.
Bir arkadaşınıza para verdiğinizde alacaklanırsınız, arkadaşınızdan para aldığınızda borçlanırsınız. Burada kendinizi bir muhasebe hesabı olarak düşünüp 'alan hesap borçludur veren hesap alacaklıdır' sonucuna varabilirsiniz. Başka bir ifadeyle 'paranın girdiği hesap borçludur, çıktığı hesap alacaklıdır.
İhtarname süresi içinde olumlu cevap verilmezse yani borç ödenmezse ilamsız icra takibi yapılabilir. İcra takibi, alacaklının borçludan kendi rızası tahsil edemediği alacağını devlet eliyle tahsil etmek için icra müdürlüğü nezdinde başlatmış olduğu hukuki işlemdir.
Kasaya giren paralar kasanın borcu, kasadan ödenen veya çıkan paralar da kasanın alacağı demektir. Buna göre hesabın borç ve alacak toplamları birbirine eşit olursa kasada mevcut olmadığı anlaşılır. Hesabın borç toplamı alacak toplamından fazla ise aradaki fark kasada bulunması gereken mevcudu gösterir.
Eğer Kasa hesabı alacak bakiye veriyorsa bunun muhasebe tekniği açısından anlamı şudur; ya sehven tahsil edilen nakit para kasa hesabına işlenmemiştir yada şirket belgesiz satış yapmış ve buradan elde ettiği gelirini Kasa hesabına kaydetmeden diğer muhasebe hesaplarına kaydetmiştir, demektir.
100 Kasa Hesabı borç bakiyeli çalışan bir hesaptır. İşletmenin yapmış olduğu para tahsilatları hesabın borç kısmına, para ödemeleri veya bankaya yatırılan paralar ise alacak kısmına kaydedilir. 100 Kasa Hesabı her zaman borç bakiyesi veya sıfır bakiye verir. Hiçbir zaman alacak bakiyesi vermez.
Kullanılabilir bakiyeye yönelik bilgiler bir önceki başlıklarda verilmiştir. Bu bilgilerden hareketle kullanılabilir bakiye, vadesiz hesaptaki anlık bakiye durumdur. Hesap bakiyesi ise kartta bulunan paranın tamamıdır.
Banka ve kredi kartını aynı dijital bankacılık üzerinden kullanıyorsan bu bakiyen eksiye düşebilir. Kredi kartı borcun olduğu durumlarda banka, bu borcunu otomatik olarak kullanılabilir bakiyenden çekiyor ve böylece kullanılabilir bakiyen eksiye düşüyor.
Son Ödeme Tarihi:Hesap özetinizde belirtilen borcunuzun ödenmesi gereken son tarihtir. Hesap Bakiyesi:Hesap kesim tarihi itibariyle kredi kartı hesabınızın bakiyesidir. Asgari Ödeme Tutarı:Son hesap bakiyesinin (taksitli işlem toplamları dahil), Banka tarafından belirlenen oranla çarpımı ile elde edilen tutardır.
Borç çeşitleri kendi içerisinde 3'e ayrılmaktadır. Bireysel borçlar, kurumsal borçlar ve kamu borçları borç çeşitlerini oluşturur.
Toplam Borç Nedir? Toplam Borç, bu yükümlülüklerin ne zaman ödenmesi gerektiğine bakılmaksızın şirketin tüm faiz getiren yükümlülüklerini temsil eder. Bu yükümlülükler, kısa vadeli yükümlülükleri kapatmak ve uzun vadeli sermaye harcamalarını ve operasyonlarını finanse etmek için likidite sağlamak amacıyla kullanılır.
Öncelikle iade için borç paranın gönderildiği kişiye yazılı bildirim yapılmalıdır. Bildirime rağmen iade yapılmazsa ilamsız icra takibi yoluna başvurulmalıdır. İlamsız icra takibine yasal süresi içerisinde itiraz edilmesi halinde ise itirazın iptali davası açılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri