Borç bakiyesi, cari hesap bakiyesinin tarafımıza borçlu olduğu anlamına gelir. Alacak bakiyesinde ise tersi bir durum söz konusudur; cari hesap alacağı olduğunu gösterir. Burada belirtilen durumlara göre, borç veya alacak hareketlerinin hangi tarihlerde yapılacağı hareket vade tarihine göre düzenlenir.
Borç bakiyesi, şirketinizin ödeyeceği toplam tutarı gösterir. Alacak bakiyesinde ise diğer şirketlerden tahsil edeceğiniz tutar kayıtlıdır.
Hesap bakiyesi (kalanı): hesabın borç taraf toplamı ile alacak kalanı toplamı arasındaki farka kalan veya bakiye denir. Aktif hesaplar daima borç kalanı, pasif hesaplar ise daima alacak kalanı verirler.
Bakiye borç muhtırasının ödenmemesi halinde, alacaklı icra takibi başlatmak için icra dairesine başvurur. İcra dairesi, borçlunun adresini tespit eder ve ödeme emrini borçluya tebliğ eder.
Hesabın Kalan (Bakiye) Vermesi: Bir hesabın borç ve alacak tutarları arasındaki farka kalan ya da bakiye denir. Hesabın borç tutarı fazla ise borç kalanı, alacak tutarı fazla ise alacak kalanı verir. Aşağıdaki örnekte hesap 10.000-2.000= 8.000 TL BORÇ KALANI vermiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Bakiye: İlgili üç ayın sonunda “gerçek kişilerin aldıkları (ticari amaçlı olmayan) bireysel tüketici kredileri” miktar ve adet olarak görülen değerdir. TP: Türk Parası olarak verilen kredilerle ilgili değerleri ifade eder.
Kişi kendi hesabı doğrultusunda yer alan anlık miktarı gün içerisinde kullanır. Bu bağlamda hesapta bulunan bakiye ile birlikte kalan kredi limit toplamı bakiye olarak ifade edilir.
Bence borçluya borç muhtırası gönderilmesinin yasal dayanağı yoktur. İcra Müdürlüğü'nün işlemi doğrudur. Ancak, bakiye için borçlunun aldığı ücretten kesinti yaparak dosyaya para gönderen işverene veya aylık aldığı sosyal güvenlik kuruluşuna yazı gönderilebilir.
Tahsil zamanaşımı, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 102'nci maddesinde düzenlenmiştir. Madde 102 uyarınca “Amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zamanaşımına uğrar.”
89/2 ve 89/3 tebliğ edilmemişse bakiye borç muhtırasını 89/2-3 olarak değerlendirip icra dairesine itiraz edebilirsiniz.(sadece yorum) Ya da hiçbir şey yapmadan alacaklının harekete geçmesini ve müvekkiliniz hakkında bir talepte bulunduğunda 89/2 ve 3 tebliğ edilmedi diyerek şikayette bulunabilirsiniz.
Banka hesabınızda olan paraya "Hesap Bakiyesi" denir.
Borç bakiyesi, cari hesap bakiyesinin tarafımıza borçlu olduğu anlamına gelir. Alacak bakiyesinde ise tersi bir durum söz konusudur; cari hesap alacağı olduğunu gösterir.
Daima borç bakiyesi verir; bu aktif karakterli hesapların bir özelliğidir. Kasa hesabında hem TL hem de döviz cinsinden paranın takibi yapılabilir. Döviz cinsindeki paranın TL karşılığı kasa hesabına alınır. Döviz bedeli ise dilenirse ayrı nazım hesaplarda takip edilir.
Kredi kartı hesap özetinizde diğer adıyla kredi kartı ekstrenizde birçok bilgi yer alır. Güncel borç olarak adlandırılan toplam borç tutarı, bir dönem içinde tarafınızdan yapılan taksitli ve taksitsiz harcamaların tutarını ifade eder. Son ödeme tarihi ise ilgili borç tutarının ödenmesi için verilen son tarihtir.
120/320 bilanço hesaplarının ters bakiye vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan ödeme yapılmasıdır. Dönem sonu işlemlerinden bir tanesi ters bakiye veren bu hesapların tespiti ve 159-340 sipariş avansları hesaplarına virmanlanmasıdır.
Borç çeşitleri kendi içerisinde 3'e ayrılmaktadır. Bireysel borçlar, kurumsal borçlar ve kamu borçları borç çeşitlerini oluşturur.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer. Eğer ki 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapılmayan ve takipten düşen icra dosyası için karşı taraf yenileme başvurusu yapar ise dosya aktifleşir ve zamanaşımı süresi durur.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
2 bin liranın altındaki borçlar siliniyor
- Vergi dairelerine 31 Aralık 2022'den önce 2 bin lirayı aşmayan borcu olan vatandaşlarımızın cezalarının tahsilinden vazgeçiyoruz.
Kredi borcu ödenmezse üzerinize kayıtlı mal varlığınıza haciz gelebilir. Maaşınıza alacaklı tarafından haciz konulabilir. Ev haczi uygulanabilir. Ayrıca Merkez bankasının Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes için oluşturduğu bir kredi notu vardır.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Borç verdiğimiz bir kişi borcunu ödemiyorsa mahkemeye başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır. Bununla birlikte İcra İflas Hukukunda düzenlenen icra takibi yoluyla da alacağınızı talep edebilirsiniz.
Kullanılabilir bakiyeye yönelik bilgiler bir önceki başlıklarda verilmiştir. Bu bilgilerden hareketle kullanılabilir bakiye, vadesiz hesaptaki anlık bakiye durumdur. Hesap bakiyesi ise kartta bulunan paranın tamamıdır.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Son ödeme tarihine kadar minimum ödeme tutarı ya da daha fazla ödeme yapılması halinde kalan borca sonraki ödeme tarihine ya da ödeme yoksa sonraki hesap kesim tarihine kadar faiz işletilmektedir. Son ödeme tarihinde yaptığınız alışveriş borcunuzun tamamını ödediğiniz takdirde herhangi bir faiz uygulanmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri