Polyester kumaş esner mi diye düşünüyor olabilirsiniz. Bu kumaş türü son derece esnek ve hafif yapıdadır. Esnek olması geç kırışmasını sağlarken ütüleme ihtiyacını da azaltır. Polyester, leke tutmayan bir kumaş türü olarak da öne çıkar.
Polyester kumaş, yapısı bakımından esnek ve düzdür. Kırışıklığı belli etmez. Spor ve şık giyim parçalarında kullanılır.
POLYESTER KUMAŞ LİKRALI MI? Polyester kumaşların her biri esnek değildir. Esneklik söz konusu olması için kumaş üretiminin içinde likraya yer verilmesi gerekir. Aldığınız giysilerin etiketinde kumaşı içinde bir miktar lycra olduğu belirtiliyorsa o ürün esnek ve likralı bir kumaştır.
Polyester bir diğer adı ile PES kıyafet üretiminde kullanılan sentetik bir ipliktir. Organik asit ve alkolün sonucu oluşan bu sentetik iplik oldukça sağlam bir malzemedir. Küf, güve ve mantar gibi biyolojik etkenlere karşı dayanıklıdır.
Elastan kumaş, elastikiyet yapısına sahip olan bir kumaş türüdür. Çok geniş bir kullanım alanına sahip olan bu kumaş türü, giyim sektöründe de büyük bir sıklıkla kullanılmaktadır. Çektiğinde uzayan ancak bırakınca tekrardan eski haline geri dönen bu kumaş türü, elastan kumaş olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Polyesterden olan likralı kumaş nefes almayan yapıya sahip olduğundan yaz aylarında tercih edilmemelidir. Cildi tahriş edebilir ve sağlığa zarar verebilir. Ancak doğru mevsimde doğru likralı bir kumaştan yapılmış giyim eşyasını tercih etmek büyük kolaylıklar sağlar.
Pötikare kumaşlar, genellikle pamuklu cinslerde tercih edilir. Bu yüzden yarı esnek bir yapısı vardır. Ancak pötikare kumaş deseni farklı esnemeyen bir kumaş cinsinde de kullanılabilir. Böyle bir durumda esneme yapmayacaktır.
Hava geçirmeyen bir kumaş yapısına sahip olan polyester bazlı kumaşlar kışın sizi sıcak tutar. Yazında terletmeyen yumuşak ve rahatsız etmeyen kumaş yapısında olduğunu söyleyebiliriz. Kışın rahatlıkla polyester kumaşı tercih edebilirsiniz.
Bu sayede de kıyafetlerinizi yıkayabilir ve çekme durumu ile karşı karşıya kalmazsınız. Pamuk, keten, ipek ve yünden yapılmış olan kıyafetlerin çekmesi oldukça normal. Ancak sentetik kumaşlarda ya da polyester gibi doğal olmayan kumaşlarda çekme durumu gözlemlenmez.
Polyester satın alabileceğiniz en tehlikeli kumaştır. Polyester naylon ve plastikten elde edilir. Derinin hava almasını önler. Polyester ve naylon kumaşlar gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarmakla birlikte, çeşitli cilt hastalıklarına ve kadın hastalıklarına sebep olabilir.
Polyester kumaşlar pamuklu kumaşlara göre daha dayanıklı olur ve daha az kırışır. Polyester kumaşlar neme karşı dayanıklı olması sayesinde hızlı bir şekilde kurur. Bu özellikler polyester kumaşları açık hava etkinlikleri ve spor aktiviteleri için ideal hale getirir. Polyester kumaşlar renklerini uzun süre korurlar.
Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Polyester Giysilerin Avantajı
Ayrıca kullanımdan dolayı iz yapmaz. (Pantolonlar, pijamalarda diz izi yapmaz.) Kolayca kurur. Polyester kumaş sağlam, hafif, ütü gerektirmeyen bir kumaştır.
Polyester kumaşın hem üretimde hem de giyim sektöründe tercih edilmesinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Polyester kumaşa ait özellikler aşağıdaki gibi sıralanmaktadır. - Esnek ve hafif bir yapıdadır. - Zor kırışır ve genellikle ütü gerektirmez.
- Leke tutmayan bir yapıya sahiptir. - Kumaşta kolay solma görülmez. - Kullanıma bağlı olarak görülen kumaş izleri, polyesterde kumaşta oluşmaz. - Diğer kumaş türlerine kıyasla daha uygun fiyatlıdır.
Polyester ağırlıklı kumaşı küçültmek için hem yıkamada, hemde durulama da sıcak su kullanmak gerekir. Çamaşır makinesine deterjan koymana gerek yoktur. Çünkü küçültme işleminde deterjanın bir etkisi yoktur.
Karbonat ve Sirke
Bir litre suya 2 yemek kaşığı kadar karbonat ekleyin. Daha sonra hazırladığınız karışımın içerisine daralan kıyafetinizi bırakın. Kıyafetinizi nazik hareketlerle çekerek genişlemesine yardım edin. Bir saat kadar suda beklettikten sonra bir miktar beyaz sirke karıştırdığınız bir litre su ile durulayın.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Her mevsim kullanıma uygun olarak bilinen ve rahat bir kumaş türü olan aerobin kumaş oldukça esnek bir yapıya sahiptir. Günlük kıyafetler için en fazla tercih edilen aerobin kumaş aynı zamanda da esnek olduğu için rahat bir kumaştır.
Polyester Kumaş Özellikleri
Hava geçirmez özelliğe sahip oldukları ve sıcak tutma konusunda oldukça başarılı oldukları için genellikle mont, kaban ve pardesü yapımında tercih edilir.
Her ikisi de giysi yapımında kullanılan kumaştır. Polyester sentetiktir ve büzülmeye karşı dayanıklıdır, ancak pamuk doğaldır ve büzülür ve esner. Polyester ve pamuk arasındaki temel farklardan bir diğeri de dayanıklılığıdır. Polyester, kimyasal yapısı nedeniyle pamuktan çok daha dayanıklıdır.
Hava alabilen kumaşlar giyin: Pamuk gibi doğal kumaşlar, Ter kokusunu uzak tutmakta polyester, naylon ve suni ipekten daha iyidir. Doğal lifler nefes alır ve terin buharlaşmasına izin verir. Cilde karşı ter tutan kumaşlardan kaçının. Bunlar vücut kokusunun gelişmesi için daha iyi bir üreme alanı sağlar.
Günümüzde en sık kullanılan kumaşlardan birisi olan polyamid kumaş plastikten üretildiği için naylon kumaş olarak da bilinmektedir. Dayanıklı bir yapısı olan polyamid kumaş çeşitleri yapısı itibari ile esnek değildir. Günümüzde çok sık kullanılan polyamid kumaş önemli bir parlaklığa sahiptir.
İpek kumaş, poplin kumaş, krep kumaş ve keten kumaş yazın en serin tutan ve en kullanışlı kumaş türlerinden bazılarıdır. Ağır gramajlı kumaşlardan ise yazın kaçınılmalıdır.
Pamuk Kumaş Esner mi? En çok sorulan konulardan biri de; “Pamuk kumaş esner mi?” sorusu. Eğer kumaş pamuk polyester karışımıysa polyesterden kaynaklı esneme özelliğine sahip olabilir. Ancak %100 pamuktan imal edilmiş kumaşlar için esneme durumu söz konusu değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri