Bakla, vitamin, mineral, lif ve protein ile dolu bir sebzedir. Bakla sebzelerinin, demir, çinko içerme, kilo vermeye yardımcı olma ve bağışıklık gibi etkileyici sağlık etkileri sundukları düşünülmektedir.
Yaklaşan bahar aylarıyla birlikte, bitkisel protein ve folat bakımından zengin bir sebze olan bakla, sofralarda yerini almaya başladı. İşte, sağlıklı birçok besinle dolu baklanın faydaları... Bakla nedir? Bakla, baklagiller familyasına adını veren, gıda ve yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bir bitkidir.
Bakla, sindirimi kolay ve çok besleyici bir sebze. Tanelerinde bol miktarda azot ve nişasta bulunuyor. Baklagillere adını veren bu sebze, zengin bitkisel protein ve karbonhidrat içeriyor. Ayrıca demir ve kalsiyum mineralleri açısından çok zengin olan baklada A, C, B ve B2 vitaminleri de bulunuyor.
Bakla, baklagiller (Fabaceae) familyasına adını veren, gıda ve yem bitkisi olarak tarımı yapılan tek yıllık bir bitkidir.
Protein Grubunda Yer Alan Besinler
Kuru fasulye, kalori/nohut-etli">nohut, mercimek, fasulye, barbunya, soya fasulyesi, börülce, bakla gibi kuru baklagiller, Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlardır.
İlgili 20 soru bulundu
Bakla vitamin ve protein açısında son derece faydalı bir besindir. Bakla hazmı kolaylaştırır, idrar yollarını temizler ve böbreklere yardımcı olur. Hemoroid ve kalın bağırsak hastalarında da kullanılır. Baklanın içerisindeki insülin, kan şekerinin düzene girmesine yardımcı olur.
Bakla diğer bir adı ile “ful”, baklagiller familyasından gelen kazık köklü bir bitkidir.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Baklanın nişasta oranı yüksek olduğu için kan şekerini yükseltici etkiye sahiptir. Bu sebeple şeker hastaları için önerilmez. Akdeniz ve Ege Bölgelerinde sıklıkla tüketilen kuru bakla, favizm hastalığına sebep olabilmektedir.
Zayıflamak için bakla sıkça tercih edilen bir sebzedir. Bakla, kalorisi düşük ancak lif oranı yüksek olduğu için önemli bir kilo verme gıdasıdır. Protein ihtiyacınızın yüzde 25'ini sağladıkları için iyi bir protein kaynağıdırlar.
Zeytinyağlı Baklanın 100 gramında 132 kcal kalori, ayrıca 1 Porsiyon yani 180 gram Zeytinyağlı Baklada 238 kalori bulunmaktadır. Zeytinyağlı Bakla, C vitamini, folik asit, magnezyum, fosfor, potasyum ve lif açısından iyi bir kaynaktır.
Haşlanmış bakla kaç kalori? 1 Porsiyon (Orta) Kuru Bakla (Pişmiş) 64,35 kaloridir. Kuru Bakla (Pişmiş) içeriğinde 7,54 Karbonhidrat(g), 7,21 Protein(g), 0,50 yağ(g), 7,88 lif(g), 2,60 Sodyum(mg), 250,90 potasyum(mg), 27,30 Kalsiyum(mg), 1,95 A Vitamini(ui), 0,21 C Vitamini(mg), 1,43 ve Demir barındırır.
Besin yapıları ve yüksek lif içerikleri nedeniyle fasulye ve diğer baklagiller genellikle sebze besin grubunun bir parçası olarak sınıflandırılır.
Tansiyonu düşürür: Yüksek tansiyonu düşüren bakla, kalbi korur. Kolesterolün düşmanı: Kan damarlarını korur. Kolesterolü düşürür.
Bezelye nişasta, lif, antioksidan, karoten ve protein oranı yüksek bir sebzedir. Bezelye C vitamini yönünden diğer baklagillere göre daha zengindir. İçeriğinde C vitamini yanı sıra ; A vitamini, B vitamini, demir, fosfor ve potasyum gibi mineralleri barındırır.
Zeytin bir meyve türüdür. Zeytin yenilir, çekirdeği atılır. Atılan çekirdek zeytinin meyve olduğunu gösteren bir detaydır. Bu çekirdekler aynı zamanda tohumluk olarak kullanılır.
“Mısır, mısır bitkisinin çiçeğinden/tohum taslağından elde edilen bir tohumdur” diyor. “Dolayısıyla teknik açıdan bir meyvedir.” Daha doğrusu mısır, tohum zarfının tohum zarıyla sıkıca kaynaştığı (şeftalide olduğu gibi etli kısım) bir meyve tipi olan buğdaysı meyvedir.
Yediğiniz şey çekirdekliyse meyve, yaprak ya da kökse sebze olarak tanımlanıyor bir başka deyişle. Buna göre pek çoğumuzun sebze olarak isimlendirdiği kabak, domates, salatalık, hatta fasulye gibi yiyecekler meyvedir. Soğan, patates, ıspanak, marul gibi yiyecekler ise sebze sınıfına girer.
bell bean i. fava bean i. european bean i. broad-bean i.
Proteinler birçok farklı besinlerde bulunur bu besinler nohut mercimek kuru fasulye bakla bezelye börülce gibi protein açısından zengin besinlerdir.
İçeriğindeki çözünebilir lif sayesinde kolesterol seviyesini düşürür.
Baklada lif oranı yüksektir.
Bağırsak ve böbrek sağlığını koruyan bakla, idrar yolunun temizlenmesine ve kolon kanseri riskini ortadan kaldırmaya yardım eder. Ayrıca gebelikte baklanın faydaları sayesinde birçok kadın kabızlık probleminden kurtulmaktadır. Baklanın anne sütüne etkisi ise tartışmalı bir konudur.
Bu iki durum haricinde bakla tüketiminde bir sakınca yoktur. Özellikle mevsimindeyken zeytinyağlı bakla sarımsaklı yoğurtla beraber veya enginar ile birlikte de çok sağlıklı ve lezzetli bir öğün olabilir.
Taze baklanın 40 gramında 135 gram L-Dopa var, çok yüksek. Yoğurtsuz olmak kaydıyla günde 250 gram zeytinyağlı taze bakla yiyen hastanın bozulan hareketleri düzelebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri