Oda sıcaklığında 5 güne kadar bozulmadan muhafaza edilebilen baklavayı kuru ve güneşten uzak bir alanda saklamanız dikkat etmeniz gereken bir unsurdur. Bu sayede tazeliğini ve çıtır dokusunu kaybetmez, gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Baklavayı açtıktan sonra üzerini kapatıp 3 ila 5 gün serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Saklama süresi uzadıkça baklava hamuru bayatlayacaktır. Şerbetlemediğiniz baklavayı buzdolabında saklamanıza gerek yok.
Baklavanın buzdolabında muhafaza edilmesi pek doğru bir karar olmayacaktır. Şekerli bir tatlı olan baklavayı buzdolabında saklamak, tatlının daha fazla şekerlenmesine yol açar. Fazla şekerlenen baklava, kendine has lezzetini kaybedecektir.
Baklavayı açtıktan sonra üzerini kapatıp 3 ila 5 gün serin ve kuru yerde muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 45 soru bulundu
Tatlınızı uzun vadede saklayabileceğiniz tek yöntem buzdolabınızın derin dondurucu kısımlarıdır. Vakumlu kaplarda veya ağzı kapalı poşetlerde derin dondurucuda saklarsanız taze kalmasını sağlayabilirsiniz. Ancak bu durumda dikkat etmeniz gereken tek yöntem, şerbetini koymadan önce derin dondurucuya atmaktır.
Şerbetli tatlıları eğer 2-3 gün içinde tüketebilecekseniz kuru ve serin alanlarda saklamayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda onu buzluğa ya da buzdolabına kaldırmanız gerekmez.
Oda sıcaklığında, açık bir alanda ve ağzı kapalı şekilde sakladığınız şerbetli baklavayı 5 gün boyunca bozulma tehlikesi olmadan rahatlıkla tüketebilirsiniz.
İkincisi, çatalı batırdığınızda çıkan “hırşş” sesiyle kulağınıza hitap etmeli. Bayat baklavada, kalitesiz baklavada o ses çıkmaz. Üçüncüsü çatalı batırıp ters olarak baklavayı ağzınıza götürürken, içindeki Antep fıstığı ve tereyağıyla da burnunuza hitap etmeli. aldığınızda lezzetiyle damağınıza hitap etmeli.
Baklava güneş gören ve nemli ortamlarda saklanırsa çok hızlı bir şekilde bozulur. Kuru baklava şerbetsiz olduğu için kuru ve serin bir ortamda şerbetli baklavaya göre çok daha uzun bir süre boyunca saklanabilir. Şerbetli yani klasik baklavayı ise en hızlı şekilde tüketmek yapılması gereken en önemli şeydir.
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez.
Uzun vadede tüketilmeyecek şerbetli tatlıların, tazeliğini koruması için pek çok yöntem denenmektedir. Bunlardan biri de baklava ve kadayıf gibi tatlıların derin donduruculara yerleştirilmesidir.
Bir Dilim Baklava Kaç Kaloridir? Bir dilim baklavanın 40 gram olduğundan yola çıkarsak, bir dilim baklava ortalama 173,6 kaloridir. Böylece sıkça merak edilen iki dilim baklava kaç kalori sorusunun cevabını da vermiş olalım; ortalama 347,2 kaloridir.
Fırından çıktıktan sonra dinlenen baklavanın üzerine süt ve şekerden yapılan şerbeti ilave edilir. Dayanma ve muhafaza koşulları : Buzdolabında muhafaza etmek koşulu ile 4 gündür.
Henüz şerbet dökmediğiniz baklavaları ise serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Şerbetli baklavanın tadı sıcak havalarda çabuk bozulup, şekerlenip kıtır kıtır olacağından, yaz aylarında yiyeceğimizden fazla baklava yapmamalı, yaptıysak da odanın kuru ve serin yerinde bekletmelidir.
Öneri: Kışın alınan baklavayı yemeden önce hafif ısıtınız. Saklama Koşulları: Serin ve rutubetsiz ortamda muhafaza ediniz. NOT: Kuru Baklavanın Yaş Baklavadan Farkı İçerisinde Kaymak Bulundurmamasıdır.
Taze tüketilmesi gereken bir tat olduğundan dolayı buzdolabına konulduktan sonra 4 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.
Gerçek baklava ve hileli baklavanın nasıl anlaşılacağı konusunda ipucu veren Nejat Güllü “Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır. Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmeli.
İyi baklava ne boğaza ne de mideye zarar vermez. Aşırı tüketilmesi durumunda elbette bu kaide geçersiz kalıyor. Fakat ideal oranda tüketilmesi durumunda bu tür sorunlar yaşanmaz. Ayrıca iyi baklavanın üzeri nar gibi kızarmış olmalıdır.
Baklava iyi birlikte yiyeceğiniz favori lezzetler arasında yerini alan kaymak, baklava deneyimlerinizde vazgeçilmeziniz olacaktır. Dilerseniz fıstıklı, dilerseniz cevizli baklava ile kaymak tüketebilir, baklavanın yoğun tadını kaymak ile nötrleyebilirsiniz.
- el yordamıyla kavranan baklava ters çevrilir. burada amaç ballı kısmın damağa değmesiyle alınan tadın artmasıdır. böyle yenilmesine ait aldığım duyumlardan başka biri de,; ters çevrilerek yenen baklavanın ağızda daha rahat kavranması nedeniyle, ağzın temizlenmesinin daha da kolaylaştığı.
Sütlaç Nasıl Saklanır? Artan sütlaçlarınızın üzerini sıkıca kapatıp buzdolabında ertesi gün tüketmek için saklayabilirsiniz. Daha fazla beklettiğinizde bozulmaz veya tadı değişmez.
Saklama koşulları oda sıcaklıgında yazın 4 gün kışın ise 5 gün dayanır.
Sütlü tatlılardan sayılan soğuk Baklava, mutlaka serin bir yerde saklanmalı ve üç gün içerisinde tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri