AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Güllü, araştırmacı Charles Perry'nin, baklavanın, “Orta Asya'daki yufka ile İran'ın fırında pişirilen fındık-fıstıklı hamur işlerinin birleşiminden doğduğu” varsayımında bulunduğunu hatırlatarak, baklavayla ilgili en eski Osmanlı kaydının da 1473 yılına dayandığını kaydetti.
Yüzyıllarca beraber yaşamış ve halen aynı mahalleri dahi paylaşıyor olan Türk ve Yunanlar arasındaki “baklava” tartışması yeni bir boyut kazandı. Yunanistan'da kimi kesimler baklavanın kendilerine ait olduğunu söylerken, Türkiye'de de baklavanın bir Türk tatlısı olduğu savunuluyor.
Osmanlı Mutfağında Baklava Tarihi
Fatih Sultan Mehmet dönemine ait mutfak defterlerinde kayıtlı olan bir bilgiye göre baklava ilk kez 1473 yılının Şaban ayında Topkapı Sarayı'nda pişirilmiştir. Baklavanın tarihine ait bir başka kayıt ise 17. yüzyılın ortalarında Evliya Çelebi tarafından kaleme alınmıştır.
Doğrulanmış Cevap. Baklava Gaziantep yöremize aittir.
İlgili 23 soru bulundu
GAZİANTEP (AA) - ÖZKAN BEYER - UNESCO tarafından gastronomi dalında yaratıcı şehirler ağına dahil edilen Gaziantep'te bir firma, "midye" şeklinde özel bir baklava üretti.
Soğuk baklavanın mucidi Hacı Baba pastaneleri sahibi Yılmaz Elaldı, soğuk baklavayı özel bir formülle üretip Türkiye'ye kazandırdıklarını söyledi.
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Baklavaya Rum ve Lübnanlılardan sonra şimdi de Ermeniler sahip çıkmaya başladı ! AB üyesi ülkelerde düzenlenen Avrupa Günü etkinliklerinde Kıbrıslı Rumlar'ın baklavayı kendi milli tatlıları olarak sunmasıyla başlayan, "Baklava kimin" tartışması şimdi de Arap diyarlarına sıçradı.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
Yoğurt (< Yuğurt) Türkçe kökenlidir.
Cacık, yoğurt, su, salatalık ve sarımsak ile yapılan soğuk Türk mezesi olarak bilinse de içine birçok sebze katılarak yapılan çeşitleri vardır.
Kokoreç ne sadece Yunan ne de Türk yemeğidir bu sebeple. Her iki coğrafyanın da yemeğidir. Yemek tarihi açısından yemeklerin kökenlerinin incelenmesi ise ayrı bir konudur.
baklava {isim}
Honig-Mandel-Kuchen {er.}
Diyarbakır'da keşfedilen 'soğuk baklava' tatlıcıların yeni gelir kapısı oldu. Ünü ülke sınırlarını aşan ürünün toplam satışlardaki payı % 30-40'lara ulaştı. Geçen yıl 2.4 milyon kişinin tattığı bu üründen yılda 180 bin ton üretiliyor.
Gaziantep yöresinde imal edilen baklavalar için gerçek baklavanın fıstıklı olduğu söylenebilir. Ancak damak tadı devreye girdiği zaman durum değişiyor, kimi insanlar fıstıklı baklavayı hiçbir şeye değişmezken kimileri ise cevizli baklavanın üstüne tanımıyor.
Baklavanın kökeni ister antik Yunan'da, ister Bizans'ta, ister Türkler veya Araplar'ın göçebelik dönemi geleneklerinde olsun, günümüzdeki klasik baklava diye tanımlanabilecek gösterişli ve incelikli şeklini Osmanlı döneminde aldığını kabul etmek gerek.
Gaziantep'te babadan oğla, ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile ev yapımı baklavalardan farklılaşmıştır. Ürün çok ince hamur katmanları arasına fıstık ve kaymak konularak pişirilip, üzerine şerbet ilave edilmek suretiyle elde edilen tatlıdır. Ürün yaş ve kuru olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Elmalı Baklava | Rize'ye giden Kıvanç Kasabalı, Hemşinlilere özgü "elmalı baklava" yapımına yardımcı oluyor. 🙂 “Şehirden Uzakta”, yeni bölümüyle 19 Aralık Cumartesi...
AB Komisyonu tarafından 8 Ağustos 2013 Tarihinde baklavanın Türk tatlısı olduğu tescil edilmiştir.
Dolma kelimesi Türkçedeki dolmak fiilinden türemiştir. Yunan mutfağında gemista veya tsounidis, İtalyan mutağında ripieni, Hindistan mutfağında dorma, ve Arap ülkelerinde mahshi olarak adlandırılır.
Dolmadakia / Yaprak sarma
Tahmin ettiğiniz üzere 'dolmadakia' kelimesindeki 'dolma' bizim yaprak sarma da dediğimiz dolmadan geliyor. Dolmanın yanına gelen 'kia' kelimesi de küçük anlamına geliyor. Yunanlı kardeşlerimizi yaratıcılıklarından ötürü kutlarken dolmadakia yemeğinin de mutfağını öğrenmiş bulunuyoruz.
Tatlının ismi ile ilgili olarak, tatlının mucidi Güllüoğlu Baklavaları sahibi Nejat Güllü şunları söylemiştir: Maliyeti düşük ancak oldukça da lezzetli olan bu tatlıya oluşturulan listede olmayan, ilginç bir isim vermek istediklerini, sonunda da Sütlü Nuriye ismine karar verdikleri, bu tatlının isminin nereden geldiği ...
Devrek baklavası 100 yılı aşkın bir süredir yöre halkı tarafından bilinmekte ve düğünlerde, bayramlarda, özel günlerde halk tarafından özellikle tüketilmektedir. Beyaz baklavayı diğer baklavalardan farklı kılan en önemli özelliği adında da belirtildiği gibi beyaz renkte oluşudur.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri