İyi baklava ne boğazda ne de midede asla yanma hissi yapmaz. Tabi şayet midenizde ya da boğazınızda bir sağlık sorunu yoksa… Baklavayı ağzınıza alıp çiğnemeye başladığınızda boğazınızda hafif de olsa bir yanma hissinin oluşmaması gerekiyor. Tükettikten bir süre sonrasında da midede yanma hissi yapmaması lazım.
Şeker, çikolata, baklava mide asidini artırıyor.
Dışarıdan alınan hazır tatlıların glikoz şurubu içermediğinden emin olarak alışveriş yapılması önerilir. Glikoz şurubu içeren paketli tatlıların mide yanmasına neden olduğu bilinir. Sağlıklı bir beden ve rahat bir mide için paketli tatlılardan uzak kalınması, sütlü hafif tatlıların tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.
Çikolata, mide ekşimesi için başka bir yaygın tetikleyicidir. Yüksek yağlı gıdalar gibi, çikolata da alt özofageal sfinkteri gevşetebilir. Bu mide asidinin yemek borusuna kaçmasına ve mide yanmasına neden olabilir.
Turunçgiller, domates, soğan, çikolata, patates cipsi ve diğer işlenmiş atıştırmalıklar, sosis, pastırma, kahve, peynir ve nane gibi asitli veya yağ oranı yüksek yiyecekler mide yanmasını tetikleyebilir. Baharatlı yiyecekler ve büyük porsiyonlar da mide yanması şikayetinin kaynağı olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
zencefil tüketmek, zencefil çayı içmek, gıda takviyesi ya da direkt besin olarak meyan kökü kullanmak, yemeklerde elma sirkesi tüketmek, yemek sonrasında kısa süre ile sakız çiğnemek, mide yanması şikayetinin önlenmesinde etkili olabilir.
Mide yanması, gastroözofageal reflü adı verilen bir hastalığın semptomudur. En kısa tanımıyla mide asidinin yemek borusundan yukarıya çıkmasından dolayı kaynaklanır. Bu durumdan kaynaklanan risk faktörleri, midede asit üretimini artıranların yanı sıra yemek borusuna asit reflüsüne izin veren yapısal sorunları içerir.
Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz. Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir.
Karbonatlı su karışımı: Karbonat mide asitlerini nötralize ederek, bazı mide yanması ataklarını yatıştırabilir. Bunu yapmak için, bir çay kaşığı karbonatı bir bardak su içinde çözün ve yavaşça için. Zencefil: Zencefil yüzyıllarca birçok halk tarafından mide ekşimesi için kullanılmıştır.
Zararlı bakterilerin üremesini durdurarak bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına etkisi bulunmaktadır: Mide rahatsızlıklarını önler.
Reflü şikayetlerinde yastığı yükseltmek yerini yatağın başını 30- 45 cm yükseltmek daha uygundur. Yemek sonrası karın basıncını arttıran hareketler yapılmamalıdır. Eğilme ve doğrulmaya neden olacak fiziksel hareketler için bir müddet beklenilmelidir. Beli sıkan giyecekler giyilmemelidir.
İyi baklava ne boğazda ne de midede asla yanma hissi yapmaz. Tabi şayet midenizde ya da boğazınızda bir sağlık sorunu yoksa… Baklavayı ağzınıza alıp çiğnemeye başladığınızda boğazınızda hafif de olsa bir yanma hissinin oluşmaması gerekiyor. Tükettikten bir süre sonrasında da midede yanma hissi yapmaması lazım.
Şafak, yanlışları şöyle sıraladı: "Demli çay ve bol kahve tüketmek, uzun süre aç kalmak, sigara içmek, hızlı yemek yemek, acılı-baharatlı yemekler tüketmek ve çok tuzlu gıdalarla beslenmek."
Fazla miktarlarda tüketilen tatlı kalorisi yüksek olduğu için yağ dokumuzun artmasına ve kilo almaya sebep olacaktır. 1 dilim baklava yediğinizde 250 kcal aldığınızı ve kan şekerinizi hızlı yükseltmiş olduğunuzu unutmayın.
En sık karşılaşılan tipik reflü belirtileri arasında; midede yanma, ekşime, ağızda acı bir tat hissedilmesi, göğüste ağrı veya yediklerinin ağıza gelmesidir. Atipik reflü bulguları ise genellikle kulak burun boğaz hastalıklarıyla karıştırılmaktadır.
Dana eti tüketimini sınırlandırarak, yerine alabalık, somon, ringa, ton balığı, uskumru, barbunya fasulyesi, mercimek ve kuru fasulye gibi besinleri tüketmek mide asidinin aşırı üretilmesini engelleyecektir. A, C, E vitaminleri ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan meyveler aşırı mide asidi üretimini engeller.
Mide sorunlarını yatıştırmaya yardımcı olan çaylar arasında papatya çayı, rezene çayı, nane çayı ve zencefil çayı sayılabilir.
Simit ve poğaça gibi unlu mamuller, evde kahvaltı yapmayanların sabahları en çok tükettiği yiyeceklerdir. Yedikten hemen sonra tok hissetmenizi, sağlasa da birçok insan için tüketim sonrası mide yanması sorunu kaçınılmazdır.
Sabahları aç karnına bir bardak su içmek mideyi rahatlatır. Hamilelik döneminde aşırı mide yanmasından kaçınmak için asitli içecek tüketiminden kaçınılmalıdır. Mide asidini düzenleyecek meyve tüketimine ağırlık verilmelidir.
Mide asidini nötrleştirerek yanma hissinin önüne geçebilen malzemelerden karbonatı, 1 su bardağı suya 1 çay kaşığı olacak şekilde suyunuza ekleyip karıştırabilir ve yudum yudum içerek midenizi rahatlatabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri