Ancak tercih ettiğiniz baklava şerbet oranı daha az kuru baklava ise çok uzun olmamak şartı ile buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Oda sıcaklığında, açık bir alanda ve ağzı kapalı şekilde sakladığınız şerbetli baklavayı 5 gün boyunca bozulma tehlikesi olmadan rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Serin ve Kuru Bir Yer!
Zira, şerbetli tatlılar buzdolabı içerisine girdiğinde hızlı bir şekilde şekerlenecek ve tadını kaybedecektir. Bu sebeple, eğer baklava veya kadayıf tatlınızı kısa bir süre içerisinde tüketmeyecekseniz, serin ve kuru bir yerde saklamanız, güneş görmeyen bir alanda muhafaza etmeniz gerekmektedir.
Baklava çok şeker içeren bir tatlı olduğu için buzdolabında saklanması doğru değildir. Çünkü buzdolabına konulan bir baklava çok daha hızlı bir şekilde şekerlenir. Hatta buzdolabında bekleyen baklavanın tadı bozulur ve içerisindeki şeker yoğunluğu da artar.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
Taze tüketilmesi gereken bir tat olduğundan dolayı buzdolabına konulduktan sonra 4 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez.
Sütlü tatlılara kıyasla daha uzun bir ömrü olan baklavayı doğru koşullarda muhafaza ettiğinizde ömrünü bir süre daha uzatmak mümkündür. Bunun için uygulamanız gereken en doğru şey evinizde yaptığınız ya da dışarıdan hazır aldığınız baklavayı oda sıcaklığında açık bir alanda muhafaza etmek olacaktır.
Baklavayı açtıktan sonra üzerini kapatıp 3 ila 5 gün serin ve kuru yerde muhafaza edebilirsiniz. Saklama süresi uzadıkça baklava hamurunun bayatlayacağını unutmamalısınız.
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Henüz şerbet dökmediğiniz baklavaları ise serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Şerbetli baklavanın tadı sıcak havalarda çabuk bozulup, şekerlenip kıtır kıtır olacağından, yaz aylarında yiyeceğimizden fazla baklava yapmamalı, yaptıysak da odanın kuru ve serin yerinde bekletmelidir.
Baklava iyi birlikte yiyeceğiniz favori lezzetler arasında yerini alan kaymak, baklava deneyimlerinizde vazgeçilmeziniz olacaktır. Dilerseniz fıstıklı, dilerseniz cevizli baklava ile kaymak tüketebilir, baklavanın yoğun tadını kaymak ile nötrleyebilirsiniz.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
Şerbeti döktükten sonra tepsinin üzerini kısmen kapatarak tatlının demlenmesini, şerbeti iyice çekmesini sağlayabilirsiniz. Bu aşamada baklava tepsisinin üzerini temiz bir bez veya örtüyle kapatıp fırında, kilerde, ısı ve ışık almayan temiz bir rafta saklayabilirsiniz.
Bu sebeple pek çok kişi bayramdan kaç gün önce baklava açılırsa, hamurun bozulmayacağını araştırıyor. Baklavayı açtıktan sonra üzerini kapatıp 3 ila 5 gün serin ve kuru bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Saklama süresi uzadıkça baklava hamuru bayatlayacaktır.
Peki, Baklava buzlukta saklanır mı, şerbetli baklama derin dondurucuya konur mu? Baklavayı plastik buzdolabı kaplarına koyup, kapağını kapattıktan sonra baklavanın buzlukta uzun süre bozulmadan, aynı tazelikte saklandığı biliniyor.
İkincisi, çatalı batırdığınızda çıkan “hırşş” sesiyle kulağınıza hitap etmeli. Bayat baklavada, kalitesiz baklavada o ses çıkmaz. Üçüncüsü çatalı batırıp ters olarak baklavayı ağzınıza götürürken, içindeki Antep fıstığı ve tereyağıyla da burnunuza hitap etmeli. aldığınızda lezzetiyle damağınıza hitap etmeli.
Zira dondurucuda saklandıktan sonra çıkarıp servis etmek istediğinizde sulanma yapar, doku ve tat olarak kötü bir lezzet ve kıvam sunarlar. Bu sebeple onları mümkün olduğunca buzdolabında saklamalı ve en kısa zamanda (3 gün içinde) tüketmelisiniz.
Çok sıvı ya da çok koyu kıvamlı bir şerbet değil, kıvamlı bir şerbet hazırlayın. Şerbetin içerisine limon tuzu ya da limon ilave edin. Bu şekilde baklavanın şekerlenmesini de engellemiş olursunuz.
Sütün sıcak havalarda çabuk bozulabilme özelliği nedeniyle soğuk baklava hususunda buna ayrıca dikkat edilmelidir. Soğuk baklava nerede saklanır denildiğinde mutlaka buzdolabı gibi serin yerlerde saklanmalı ve tüketilmesinin ardından tekrar buzdolabına konulmalıdır.
Şerbet Katı Olursa Ne Yapılır? Şerbetin oranını doğru ayarlayamadınız ve olması gerekenden daha koyu oldu. Bu durumda şerbeti tatlının üzerine dökünce, şekerlenmeler meydana gelebilir. Şerbeti normal kıvamına getirmek için, tekrar ocağa alıp üzerine yavaş yavaş sıcak su ekleyerek inceltebilirsiniz.
Şerbetli tatlıları hazırlarken tatlının sıcak, şerbetin ise ılık olması gerekir. Ancak bu durum baklava için geçerli değildir. Baklavanın şekerlenmesini önlemek için hem şerbet, hem de baklava sıcak olmalıdır. Fırından çıkan baklavaların üzerine kepçeyle sıcak şerbet dökülür.
Baklavayı pişer pişmez sıcak şerbetle buluşturabilirsiniz. Ancak baklavayı günler öncesinde açıp sonrasında şerbetleyebilirsiniz. Açtığınız baklavayı 3-5 gün soğuk ve kuru bir yerde üzerini kapatarak saklayabilirsiniz.
Bir Dilim Baklava Kaç Kaloridir? Bir dilim baklavanın 40 gram olduğundan yola çıkarsak, bir dilim baklava ortalama 173,6 kaloridir. Böylece sıkça merak edilen iki dilim baklava kaç kalori sorusunun cevabını da vermiş olalım; ortalama 347,2 kaloridir.
Baklava ısıtılır mı? Öneri: Kışın alınan baklavayı yemeden önce hafif ısıtınız. Saklama Koşulları: Serin ve rutubetsiz ortamda muhafaza ediniz. NOT: Kuru Baklavanın Yaş Baklavadan Farkı İçerisinde Kaymak Bulundurmamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri